Komentara: 22
Pregleda: 19380
Foto

Održana centralna svečanost Dužijance

14.08.2016. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Uručenjem hleba od novog žita gradonačelniku, Bogdanu Labanu danas je održana centralna svečanost Dužijance, manifestacije u čast žetelaca i zahvale za dobar rod žita.
Održana centralna svečanost Dužijance

Program 105. Dužijance počeo je u ranim prepodnevnim satima blagoslovom i ispraćajem najlepšeg risarskog para iz crkve Svetog Roka, bandašice Nataše Vojnić Tunić i bandaša Ninoslava Radaka.

Povorka je krenula do Katedrale Svete Terezije Avilske, gde je priređena misa zahvalnica koju je predvodio biskup požeški Antun Škvorčević, a nakon toga nastavila je centralnim gradskim ulicama do improvizovanog salaša na Trgu, gde je održana svečana ceremonija. 

Gosti i domaćini su imali priliku da vide veliku krunu od žita, klas koji po verovanju donosi blagostanje i vredne risarske parove sa ovogodišnjeg takmičenja u Đurđinu, bandašice i bandaše iz naselja u okolini, kao i članove kulturno-umetničkih društava iz naše zemlje, Hrvatske i Austrije,koji su predstavili nošnje.

Nakon što je preuzeo hleb od novog brašna, pokazajući ga na sve četiri strane sveta, Laban je rekao da je Dužijanca kulturološki fenomen, praznik koji prevazilazi okvire verske i nacionalne pripadnosti. 

- Dužijanca u nama pobuđuje najbolje osobine, a to su marljivost, istrajnost i težnja ka zajedništvu. Ona svojim značajem i veličinom odavno prevazilazi lokalni karakter. Dužijanca simbolično sadrži najznačajnije osobine žitelja Subotice, ali i cele Vojvodine, zato je današnji dan praznik zajedništva, rada i smernosti i on oslikava lepotu i raznolikost ovog dela naše zemlje. Nema mnogo manifestacija koje se mogu pohvaliti da traju ceo jedan vek, a Dužijanca traje, između ostalog zato što sadrži trajne vrednosti. Dužijanca u sebi nosi simboliku sreće, jedinstva i ljubavi. Cenimo i poštujemo svaku nacionalnu zajednicu koja drži do sebe, čuva i neguje svoje običaje, svoju kulturu i ne gubi identitet. Obaveza svih nas iz lokalne samouprave je da u tome pomažemo i da jedni drugima služimo za primer i pokažemo snagu i veru u zajednički rad i trud, koji uvek doprinose zajednici i donose rezultate - rekao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.

Organizatori iz Udruženja bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” proslavu su započeli još krajem aprila blagoslovom mladog žita u crkvi Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, zatim je organizovano tradicionalno “Priskakanje vatre”, koncert Subotičkog tamburaškog orkestra, izložba ”S Božjom pomoći”, kao i takmičenje risara i književne večeri.

Manifestacija će i ove godine biti zatvorena Međunarodnom likovnom kolonijom “Bunarić”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 19380
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
gradonačelnik Subotice dužijanca dužijanca subotica bogdan laban dužijanca 2016
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.