• Pregleda: 7910

Običaj "preskakanja vatre" održan u Maloj Bosni

Običaj "preskakanja vatre" održan u Maloj Bosni

Dužijanca se u Subotici obeležava više od 100 godina, a u sebi sadrži niz događaja, od posvećenja mladog žita tek što nikne pa sve do pečenja prvog hleba. U Maloj Bosni obnovljen je običaj "preskakanja ivanjske vatre".

Na Dan Ivana Krstitelja (24. jun), i narodu poznat kao Ivan Cvitnjak devojke preskaču vatru, sa namerom da oteraju zlo, nesreću i bolest.

Udruženje građana "Bunjevačka vila" treću godinu za redom obeležava Dan Ivana Cvitnjaka. Za mnoge ovaj običaj je atrakcija koja budi dobro raspoloženje i želju za igranjem i druženjem.

Na ovaj dan devojke pletu vence od cveća i stavljaju ih na vrata od salaša, kako bi po verovanju, domaćini se sačuvali od "groma i vatre". Preskakanje ivanjske vatre je karakteristično i za druge krajeve Vojvodine.

Izvor: RTV

povezane teme

8
Pametnjaković Odgovori
Aha, znači ovaj obred postoji i kod Bunjevaca, a ja sam celo vreme mislio da postoji samo kod Srba.
Bunjevac 100% Odgovori
Samo napred,ne dajmo nase bunjevacke obicaje.Cuvajmo se lopova,sricno!
luka Odgovori
Preskakanje vatre ili ti prirodna depilacija
easy58 Odgovori
Pametnjaković i Bunjevac 100% ovakav obicaj postoji i u aziji i u africi pa cak i u australiji po najvecem svetskom putniku i putopiscu Szekelj Tiboru al mi se najvise svidja nas tojest bunjevacki.
bolto Odgovori
Čestitam Hrvatskom udruženju ,,Bunjevačka vila" na održavanju lijepog običaja u okrilju ,,Dužijance" koji održavaju mnogi narodi.
Bunjevac 100% Odgovori
Bolto ti si glup ili ne znas citati? Ovo organizuju Bunjevci a ne bivsi Bunjevci!
Djuro Odgovori
Kako se grije imucan bunjevac? ZGASOM :)
bunjevac Odgovori
??Bunjevac 100%?? - Bez obzira što si imenom i prezimenom Mirko Bajić, to ti ne daje za pravo da ikoga vriđaš, - pa ni Boltu.
Bunjevački Hrvati su uvik bili fin i čestit narod. Nikog nisu vriđali, a čuvali su svoje kao što to čine i ostali narodi, pa i običaj Ivanjske vatre.
Jedino takvi pojedinci kao što si ti, blate poreklo i ime bunjevačkih Hrvata.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.