Komentara: 37
Pregleda: 21339

Centralna svečanost Dužijance u nedelju

10.08.2016. u 13:02h > 17:56
Izvor: Subotica.com
U gradskom press centru najavljeno je obeležavanje centralne svečanosti "Dužijanca 2016" i bogatog kulturno-umetničkog programa koji se održava u okviru ove manifestacije.
Centralna svečanost Dužijance u nedelju

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici ove godine slavi 105. godinu. Ona je izraz vere i kulture, svojevrstan spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrednosti, ima svoj izvorni oblik koji označava završetak srećno obavljenog posla, risa na njivi, gde je bandaš glavni nosilac posla u žetvi koji se završava u veselju. Kad je kosidba bila gotova i ris završen, mlađa, spretnija risaruša bi na njivi isplela venac od žita bandašu koji mu je stavljen na šešir.

DUŽIJANCA ZA SVE SUBOTIČANE - Po mišljenju monsinjora Andrije Anišića, predsednika Udruženja bunjevačkih Hrvata (UBH) ove godine ima mnogo manje napetosti i tenzija koje su obeležavale ovu manifestaciju prethodnih godina, prvenstveno zbog toga što je, kako kaže, lokalna samouprava prepoznala ovu manifestaciju kao kulturno dešavanje od posebnog značaja za grad. Anišić je takođe rekao da ova manifestacija kao gradska priređuje se za sve građane ovog grada.

Nakon završenog posla na njivi, svi risari na čelu sa bandašom došli bi na salaš gde bi ih gazda i gazdarica dočekali. Bandaš bi skinuo venac sa šešira koji simbolizuje krunu završenog posla i dao ga domaćinu uz reči: „Fala Bogu, ris je gotov“. Na simboličan način, zahvalu za završeni posao žetve, sveštenik Blaško Rajić porodičnu Dužijancu uvodi u svodove crkve i od 1911. godine bandaški par obavlja časnu dužnost u crkvenim obredima sve do danas.

Običaj zahvale Bogu na plodovima zemlje, a naročito na rodu pšenice, oblikovan je u svečanu, dostojanstvenu priredbu koja pleni i zrači lepotom, bogatstvom, radošću, ljubavlju i dubokom religioznošću. Kada je 1993. godine Dužijanci dat sasvim novi oblik i jedinstven sadržaj, na nivou grada, spajanjem tzv. gradske i tzv. crkvene Dužijance, ona postaje duhovno-religiozna i kulturno-stvaralačka manifestacija.

- "Dužijanca je uvek bila zahvala Bogu za završetak žetve, ali i pohvala čoveku za njegov trud i rad. Uveren sam da su ta dva bitna aspekta čuvana i sačuvana od porodičnih Dužijanci do danas, kada je naša Dužijanca zaštićena i institucijom Udruženja bunjevačkih Hrvata i Gradom Subotica. Iako nemamo pisanih tragova, verujem da je u porodicama slavljena duže nego što je mi slavimo u crkvi, a to je ove godine 106. put. Verujem da je prenošenje slavlja Dužijance iz takozvane „male crkve“, kakva se u katoličkom svetu naziva porodica u „veliku crkvu“, koja je zajednica svih vernika zaista unapredilo i sačuvalo slavljenje Dužijancu do sada. Ako bi se dogodilo u budućnosti da ništa od manifestacije Dužijance ne bi bilo moguće organizovati, sigurno će ostati sveta misa zahvalnica i zato možemo reći do kada god bude našeg naroda koji ide u crkvu u Subotici će biti i Dužijance" - poručuje monsinjor Andrija Anišić.

Završni program manifestacije traje do nedelje. Po tradicionalnom programu ujutro će se održati svečana misa u Katedrali, koju će predvoditi biskup požeški Antun Škvorčević. Nakon mise, svečana povorka predvođena bandašem i bandašicom, prodefilovaće do centra grada, gde će  predati gradonačelniku Subotice hleb od prvog brašna. U večernjim časovima, održaće se prigodan muzičko-zabavni program, tzv. "Bandašicino kolo".

Centralna svečanost Dužijance u nedelju

Program centralne proslave "Dužijanca 2016"

Sreda (10.08.2016.)

  • 19:00 Otvaranje izložbe radova sa XIX. Međunarodne kolonije “Bunarić 2015.” (HKC "Bunjevačko kolo")

Četvrtak (11.08.2016.)

  • 19:00 Književno veče u organizaciji Katoličkog društva “Ivan Antunović” (HKC "Bunjevačko kolo")

Centralna svečanost Dužijance u nedelju

Petak (12.08.2016.)

  • 19:00 Izložba radova od slame nastalih na XXXI. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu (Galerija Otvorenog univerziteta)
  • 20:00 Tamburaško veče, predstavljanje bandaša i bandašice (Ninoslav Radak i Nataša Vojnić Tunić) i izbor pratilaca, proglašenje najlepšeg izloga (Gradski trg)
  • Tokom dana na Gradskom trgu - Izložba rukotvorina

Subota (13.08.2016.)

  • 18:00 Svečana Večernja (Katedrala sv. Tereze Avilske/
  • 19:30 Polaganje venaca od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu "Blaška Rajića"
  • 20.00 – Skupština risara (Gradski trg)
  • Nakon skupštine – Smotra folklornih ansambala “Dužijanca”

Centralna svečanost Dužijance u nedelju

Nedelja (14.08.2016.) - CENTRALNA PROSLAVA DUŽIJANCE

  • 8:45 Blagoslov i ispraćaj bandaša i bandašice (Crkva sv. Roka)
  • 9:00 Povorka do katedrale sv. Tereze Avilske
  • 10:00 Svečano euharistijsko slavlje (Katedrala sv. Tereze Avilske)
  • 11:30 Svečana povorka kroz grad, predaja hleba gradonačelniku (Gradski trg)
  • 19:00 Poseta grobu Blaška Rajića (Kersko groblje)
  • 20:00 Bandašicino kolo (Gradski trg)

U nedelju prilikom šetnje svečane povorke, doći će do izmena u režimu saobraćaja u ulicama u centru grada. Tradicionalno će se zatvoriti ulice Matka Vukovića, Matije Gubca, Trg žrtava fašizma, usled čega će doći i do promene saobraćanja autobuskih linija u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Izvor: Subotica.com

Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca”

Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca” Dužijanca 2016 - smotra folklornih ansambala “Dužijanca”
Pogledaj ostale fotografije

Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016"

Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016" Najava proslave centralne svećanosti - "Dužijanca 2016"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 21339

Povezane vesti

Povezane teme

bunjevci

dužijanca

dužijanca subotica

žetvena svečanost

program dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.