Komentara: 4
Pregleda: 12473

Održan stručni skup na temu primene Zakona o privatnom obezbeđenju

26.07.2016. u 17:45h
Izvor: Subotica.com
U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova, u Regionalnoj privrednoj komori je održano stručno savetovanje na temu primene Zakona o privatnom obezbeđenju, sa osvrtom na obaveznu obuku i licenciranje.
Održan stručni skup na temu primene Zakona o privatnom obezbeđenju

Stručni skup je organizovan sa ciljem informisanja predstavnika kompanija, javnih preduzeća, lokalnih samouprava i drugih subjekata koji imaju obezbeđenje o obavezama prema novom Zakonu o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti, koji stupa na snagu 1. januara 2017 godine.

- Naša pravna lica i institucije još uvek nisu upoznati da se odredbe novog Zakona moraju primenjivati od 1. januara. Ovaj posao je do sada mogao svako da radi, a sada se ljudi, agencije i preduzeća koja se bave ovim poslom moraju licencirati. Takođe, preduzeća koja u svom sastavu imaju portirsku službu iz sopstvenih snaga se moraju licencirati - kaže Ivan Vojnić Tunić, sekretar Regionalne privredne komore.

Održan stručni skup na temu primene Zakona o privatnom obezbeđenju

Pored obaveze licenciranja firmi i zaposlenih u ovoj oblasti, novi Zakon predviđa i odgovornost naručilaca usluga.

- Ranije u praksi, kada je bio neki incident, uvek je bio kriv neko ko stoji na vratima a ne onaj ko ga je tamo postavio i plaća ga. Sada su naručioci posla u jednoj odgovornoj funkciji, zajedno sa firmama za obezbeđenje. Javna preduzeća i budžetske ustanove ovaj problem ne tretiraju ozbiljno i misle da se na njih ne odnosi, te pokušavaju viškom zaposlenih da premoste proces. Serijom sastanaka želimo da pojasnimo da se Zakon odnosi jednako na sve privredne subjekte - kaže predsednik Odbora udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore, Đorđe Vučinić.

Održan stručni skup na temu primene Zakona o privatnom obezbeđenju

Učesnicima su predstavljene i novine vezane za instaliranje sistema tehničke zaštite. Za razliku od ranijih rešenja, instalateri koji montiraju kamere i druge sigurnosne uređaje na javnoj površini sada su u obavezi da poseduju licencu za obavljanje posla.

- To do sada nije bila praksa, nego su ljudi montirali na bazi svojih znanja iz oblasti elektronike. Zakon je jasno definisao da sve što je u privatnom prostoru ne podleže primeni, a sve što zahvata javnu površinu mora biti u skladu sa njegovim odredbama. I ovde je naručilac usluge odgovoran ukoliko postavi kameru koja zahvata javni prostor, a nije sklopio ugovor. Dodatnu obavezu predstavlja i sklapanje ugovora o održavanju tehničkih sistema zaštite - dodaje Vučinić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 12473

Povezane vesti

Povezane teme

regionalna privredna komora

obuka za fizičko obezbeđenje

licence za obezbeđenje

obezbeđenje

fizičko obezbeđenje

privatno obezbeđenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.