• Pregleda: 3630

Održan sastanak predstavnika mađarskih partija

U Domu Mađara danas je održan sastanak između čelnika Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnika mađarskih partija u Vojvodini čija je tema bila zajednički nastup na predstojećim izborima.
Održan sastanak predstavnika mađarskih partija

Sastanku su prisustvovali Ištvan Pastor, lider SVM sa saradnicima, Bela Čorba predsednik DSVM sa saradnicima i Zoltan Smieško predsednik SMJ. Iako je bio pozvan, nije prisustvovao Aron Čonka, prvi čovek DZVM.

Posle skoro dva sata dogovora, predsednici tri stranke su se složili da će i u narednom periodu nastaviti razgovore koje će mađarsku zajednicu u Vojvodini voditi u siguriniju budućnost, razvoj i napredak.

- Što se tiče predstojećih izbora, učesnici dogovora jednoglasno su se složili da će o zajedničkom učešću na lokalnom niovu odlučivati na osnovu mišljenja mesnih organizacija - kaže se u saopštenju SVM-a. - Na sastanku je prihvaćen načelni stav da će kod daljih internih dogovaranja među Mađarima u Vojvodini polazni osnov biti za saradnju biti vrednosti koje zastupa Evropska narodna partija, odnosno da se ne služe levo-liberalnim ili ekstremističkim stavovima. To znači da je saradnja moguća sa onima koji, sem što uvažavaju srednjoevropske vrednosti – istoriju i kulturu Starog kontinenta, smatraju  važnim i ostvarenje evropskih projekata, u čijem fokusu je uvažavanje nacionalnog interesa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
polumadjar Odgovori
samo se ti Pastore drzi Oto Busa daleko ces dogurati u Subotici
Vesko Odgovori
Bas ste poletni, kao poljoprivredni kombinati. Jos jedan glavni vam ne dostaje, pa da
zajedno pokrenete i vodite nasu posrnulu privredu. Ima i pozoriste da zavrsite, pa makar i na rate.
srki Odgovori
gde su do sada u lokalu bile ove madjarske partije? minorne su naspram vms koji sad hoce sa svakim samo nikako sa madjarskim pokretom.
informer Odgovori
Dakle Mađari se cepaju na levičare-šoroševce u Pokretu Mađara i desničare-orbanovce u SVM. Korhec se sprema za randevu sa DS i LSV kao kada je bio pokrajinski sekretar, a Pastor za SNS i opet predsednika skupštine Vojvodine. A onaj ko izgubi bitku će hteti da se časno povuče za gradonačelnika Subotice, zar ne?
panonski čamac Odgovori
Pa idite u koaliciju sa SNSom, ionako nemate problema sa saradnjom sa nekadašnjim radikalima koji su vas terali sa sendvičima.
Vesko Odgovori
Podicili ste nas sa vasim ucescem u Vladi kao i resavanjem kriminala u gradu.
cupac brkova Odgovori
Tamaš će imati veću podršku na predstojićim izborima ljudima je pun kofer Pas.... prodao se za kikiriki i zato su ga u Pešti pljuvali naši Subotičani.
mile1 Odgovori
Баш ме интересује кога ће Виктор Орбан подржати?
predlog Odgovori
Pastora treba skloniti kao i kasu dosta je njihove vladavine za sopstveni interes.
tetka Odgovori
Zar mađarske partije nemaju ništa mlađe od ovih UMORNIH i izvitoperenih DEDA??!!

Svoju decu i unuke su poslali preko granice a oni svojim nejedinstvom podrivaju ugled i dostojanstvo onog preostalog mađarskog življa u Subotici i okolini
Momir Odgovori
O čemu vi pišete u trenutku u trenutku kad se odvija besomučna pljačka naroda u režiji Aleksandra Vučića i Siniše Malog! Sramota!
https://www.krik.rs/vlada-oprasta-22-miliona-dolara-duga-air-serbia/
dido Odgovori
Sramota ko vodi ovu zemlju a jos sramnije ko ce voditi Suboticu jer u principu stalno dobijaju ovi Madjari
xy Odgovori
Ovi su u cvatu mladosti.
earthworker Odgovori
vidi ti dudasa kako je zarumenio!
Sandor Odgovori
Do sada stari Pastor nije hteo da razgovara sa ostalim Madjarskim partijama u Srbiji . E sada posto je izuzetno nepopularan u Vojvodini i SVM ce verovatno gubiti na izborima , sada okrece drugi list .On je politicki izgoreo , vreme je da bude smenjen .
boa Odgovori
"dido"

U pravu si jednim delom, jer za svm i ostale partije koje imaju mađarski predznak, po defaultu glasaju stariji građani mađarske nacionalnosti , bez obzira što su za 30 godina vladavine samo uništili Suboticu. Glasaju za njih jer su slabije obrazovani, slabo ili nikako ne govore srpski jezik, dakle nemaju ili ne znaju za alternativu za koga drugog bi mogli glasati ili ko bi možda uradio nešto više i bolje za ovaj grad.
Mlađi glasaju jer im je svm obezbedio posao u nekoj od fabrika gde se "uglavnom" primaju građani mađarske nacionalnosti, ima i njih prilični broj koji slabo ili nikako ne govori jezik države u kojoj žive,a većina obrazovanih je već odavno uzelo pasoše i otišlo u inostranstvo, zajedno sa ostatkom pametne omladine.
Tako da je Subotica "osuđena" da njom upravljaju i dalje oni koji su upravljali proteklih 30 godina, i novopridošli kojima su obrazovanje, a još bitnije inteligencija i motivi, pod ogromnim znakom pitanja.
Nije uopšte problem što su ljudi na fotografijama stari, već je problem što nemaju ideje, motiv da urade nešto novo i dobro za ovaj grad i građane. Njima je bitno da se održava postojeće stanje u kom oni imaju određenu poziciju, novac i određenu moć upravljanja. Niko od njih nije spreman niti će biti spreman za nove stvari i za promene.
David Odgovori
Oto Bus saradnik Magalia, a sedi pored Pastora?
ewa Odgovori
Predlog u pravu ste kao i Bunforda. Svi gledaju samo svoju ličnu korist. Tetka u pravu ste ali im se zasladilo. Ja sam Madjarica ali osuđujem politiku SVM jer nije u korist svih Mađara u Vojvodini. Ostale mađarske političke partije se nisu trebale dogovoriti sa SVM jer dosada ih je Pastor držao za nepriljatelje. Trebali su ga ostaviti neka se koprca sam kako zna.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.