Komentara: 15
Pregleda: 2105

Održan sastanak o nastavku NIS-ovih istraživanja na lokalitetu Palić

23.11.2021. u 09:56h
Izvor: Subotica.com
U cilju blagovremenog informisanja građana o nastavku istraživanja na lokalitetu Palić, juče je u prostorijama Mesne zajednice Hajdukovo održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Naftne industrije Srbije, sekretari i članovi Saveta mesnih zajednica Palić, Hajdukovo i Šupljak.
Održan sastanak o nastavku NIS-ovih istraživanja na lokalitetu Palić

Kako se navodi u saopštenju Službe za skupštinske poslove, sastanak je sazvao dr Balint Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada, a sastanku je prisustvovao i Imre Kern, zamenik gradonačelnika, koji je sa dr Pastorom tokom proteklih meseci u više navrata kontaktirao rukovodstvo kompanije NIS, kako bi se postigao dogovor da se građanima ovog područja izađe u susret i objasne ciljevi, okolnosti i uslovi radova koji se izvode u blizini njihovih naselja.  

NIS se odazvao pozivu i obratio predstavnicima mesnih zajednica Palić, Hajdukovo i Šupljak, predstavivši planirane vrste, obim i dinamiku istražnih radova. Navedeno je da bi, u trenutku kada je kriza u vezi sa gasom kao energentom sve više izražena, kako u našoj državi, tako i u drugim zemljama, bilo od opšteg interesa da se obezbede uslovi za istraživanje gasa na ovom prostoru, a potom i uslovi za privođenje gasa komercijalnoj proizvodnji.

Tako će u cilju nastavka istraživanja i povećanja resursne baze, NIS sprovesti dodatna ispitivanja u četiri istražne bušotine, koje se nalaze u eksploatacionom polju na lokalitetu Palić (jedna bušotina), odnosno na istražnom prostoru (tri bušotine). Radovi će početi od polovine januara 2022. godine, a izvodiće se na osnovu svih potrebnih odobrenja izdatih od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Planirano je da se prvi rezultati u ovoj fazi istraživanja obezbede kroz ispitivanje gasnih intervala u ove četiri bušotine, u kratkoročnom periodu (10-15 dana po bušotini), uz poštovanje zakonskih okvira vezanih za geološka istraživanja i zaštitu životne sredine pri geološkim istraživanjima nafte i gasa.

Kao društveno odgovorna kompanija, NIS dugi niz godina finansira projekte u oblasti obrazovanja i vaspitanja, te će, nastavljajući tu tradiciju, finansirati izgradnju dečjih igrališta na Paliću i Hajdukovu, nakon čega će uslediti drugi projekti za čiju će realizaciju ova kompanija, na osnovu dogovora, opredeliti sredstva.  

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 3 dana
Komentara: 15
Pregleda: 2105
Povezana vest
Povezane teme
balint pastor imre kern
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.