• Pregleda: 4846

Održan prvi sajam volontiranja

U organizaciji Komore mladih Subotica danas se u atrijumu hotela „Galleria” održava prvi sajam volontiranja na kojem učestvuje 21 organizacija civilnog sektora. Subotičani imaju priliku da se direktno informišu o ponudama izlagača i da se prijave za volontiranje u nekoj od organizacija.
Održan prvi sajam volontiranja

U okviru projekta „Od volontiranja do posla” koji je pokrenula Komora mladih organizovan je sajam volontiranja sa ciljem da se mladi upoznaju sa volonterizmom i da ostvare kontakt sa organizacijama koje nude mogućnost volonterskog rada.

Predstavnici Arhus centra koji učestvuju na sajmu očekuju da će biti zainteresovanih, jer se u njihovom radu volonterima pruža dobra prilika za sticanje prakse.

- S obzirom da Arhus centar i Udruženje „Terras” u svom radu imaju zastupljene volontere, mi se nadamo da ćemo danas uspeti da zainteresujemo mlade da dođu kod nas i tu volontiraju. Ono što mi nudimo su rad na terenu i u kancelariji. Mladi će imati mogućnost da učestvuju u realizacijama projekata, da rade administrativne stvari, da osmišljavaju javne kampanje i sve ono što se u tom trenutku bude zahtevalo od njih - kaže Ljiljana Krajnović, koordinator marketing aktivnosti.

Svoj štand imala je i Nacionalna služba za zapošljavanje, na kojem su mladi imali priliku da se upoznaju sa prednostima volontiranja i na koji način lakše mogu doći do posla.

Prvi sajam volontiranja održan u Subotici (hotel Galleria)

- Od današnjeg dana očekujemo što više mladih, da se edukuju i upoznaju sa tim koliko je korisno volontirati i da se bez nekog radnog iskustva u struci, veoma teško može naći posao. Pozivam sve mlade da se prijave na evidenciju Službe za zapošljavanje i da u saradnji sa svojim savetnikom i stručnim saradnicima koji tamo rade, to volontiranje formalizuju, polože stručni ispit i tako formalno dobiju veće šanse na tržištu rada - ističe Verica Kaloserović, šef odseka za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere.

Udruženje „ZaJedno” za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama se bazira na volonterskom radu i sajam volontiranja vide kao dobru priliku da se predstave u druge upoznaju sa svojim radom.

- Radimo dosta programa i potrebe za angažovanjem volontera su sve veće. Nama bi dobro došli volonteri koji imaju interesovanja za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, ali i za rad sa tinejdžerima, mladima i odraslima, pošto mi u udruženju imamo programe za različite uzraste. Naša dosadašnja iskustva nam govore da nije neophodno da volonter ima stručna i teoretska znanja da bi kod nas volontirao. Pokazalo se da je za volontera važna unutrašnja motivacija, da ima sklonost ka takvoj vrsti angažovanja. Mi trenutno imamo dvadesetak volontera koji pokrivaju ove programe, ali se trudimo da stalno uvodimo nove - kaže Vesna Gavrić, koordinator programa.

Posetioci su istakli da su zadovoljni što se ovaj sajam organizuje, jer je to dobar način da na jednom mestu pregledaju ponudu više organizacija.

- Zainteresovana sam za ponudu Arhus centra i Udruženja Terras pošto studiram poljoprivredni fakultet. Rad u tim organizacijama mi je donekle blizak, pošto sam zainteresovana za organsku proizvodnju kojom se Terras bavi. Htela bih da volontiram, jer volonterski rad može biti dodatna prednost u mojoj biografiji kod budućeg zaposlenja—ističe Ana Marija Petrak, student Poljoprivrednog fakulteta.

Tamara Grčki, student Fakulteta za fizičku kulturu je imala priliku da volontira i kaže da je to odlično iskustvo i preporučuje svima.

- Volontiranje je dobar način da se steknu nova prijateljstva, upoznaju novi ljudi, ali i stekne lepo iskustvo koje može pomoći u daljem životu. Volontirala sam na Egzitu i na Evropskom prvenstvu u atletici u Novom Sadu i bilo mi je odlično. Mislim da je za studente i školarce volontiranje odlična prilika. Ovde mi se dopala ponuda za volontiranje u inostranstvu i volontiranje sa osobama sa psihofizičkim smetnjama.

Izvor: SuMedija

povezane teme

7
majstor Odgovori
Od volontiranja do nicega bolje reci.Strasno je sta rade s tim ljudima daju im nadu i onda sutnu bez obzira koliko je neko dobar.Volonter+dobra veza =tako se stize do posla a ostali...ludom radovanje.
gring Odgovori
Druže majstore, da si posetio sajam znao bi da su na njemu učestvovale organizacije civilnog društva, a ne firme koje nude volontiranje. Svako normalan je protiv volontiranja u firmama, ali ovako nesto je u redu, jer se pruža mogućnost da se radi za korist društva, a ne korist šefa/vlasnika firme.
Bac Franje Odgovori
Av jak, stogod.
joanna Odgovori
Volontirala sam godinu dana u vrticima Naše radosti!!! Od POSLA NIŠTA NIKAG NEĆE BITI jer nemam političku vezu.Zato možete volontirati do mile volje ali prvo nađite vezu ako mislite dobiti posao!!!
dada Odgovori
Svetosavska omladina najlepsa :)
Bac Franje Odgovori
Ove dve sestrice na prvoj fotki su bas slatke...

P.S. Voltontiranje je lepo samo se pazite da vas ne iskoriste kao free-radnu-snagu. Nazalost mnogi gledaju da iskoriste ljude.
karmen Odgovori
Nek se pozabave volonterima u bolnici,ima nas na pretek!!!!!
Suvišno je već pisati,kad se niko njma ne bavi..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.