Komentara: 1
Pregleda: 4759

Održan okrugli sto o otpadu

16.12.2011. u 15:14h
Izvor: RTV Yueco
Održan okrugli sto o otpadu

U Regionalnom Arhus centru juče je održan okrugli sto na temu upravljanja otpadom. Skupu su prisustvovali predstavnici pokrajinske i lokalne vlasti, kao i civilnog sektora iz Subotice, Bečeja,Bačke Topole i drugih okolnih opština. U Vojvodini se godišnje stvara 600.000 tona otpada, što znači da svaki stanovnik stvori od 0,8 do 1 tonu otpada. U Subotici je, nakon donošenja Regionalnog plana upravljanja otpadom, formirano preduzeće Regionalna deponija. Potpisan je ugovor sa SEKOPAK-om o saradnji u vezi sa upravljanjem ambalažnim otpadom, ali i usvojen Lokalni plan upravljanja otpadom. U ovom planu je navedeno da je neophodno preispitati postojeću Odluku o održavanju čistoće koja je usvojena još 2006. godine.

Ove godine do sada je u otkupnoj stanici „Ekofeniks“ je izdato 1270 otkupnih listova za pet ambalažu, papir i karton. 2009.godine su doneti Zakon o upravljanju otpadom i o ambalažnom otpadu i svi operateri su trebalo da usklade uslove poslovanja sa zakonima. Ekofeniks B tim je dobio dozvolu za prikupljanje, razvrstavanje i primarnu reciklažu. Pet ambalaža košta od 15 do 18 dinara po kilogramu, a karton od 4 do pet dinara.

U Vojvodini se najviše stvara organskog otpada i to 50 odsto, papir 16,4% i plastike 12,9 odsto. To predstavlja problem jer ima sve više divljih deponija i neuređenih smetlišta. U Severno-bačkom okrugu ima sedam smetlišta i 58 divljih deponija. Zakoni koji su usvojeni pre dve godine su delimično uspeli sa reše problem sa upravljanjem otpadom u zemlji.

Okrugli sto je održan kao deo projekta udruženja TERRA’S “Zelene zgrade Subotice”, koji je podržan od strane Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. U našoj zemlji vlada mišljenje da je u otpadu novac, što može da bude tačno ukoliko se pametno radi, kažu operateri.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 4759
Povezane teme

regionalna deponija

terras

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.