Komentara: 0
Pregleda: 3958
Foto

Održan okrugli sto na VTŠ na temu mogućnosti saradnje sa privredom

03.03.2017. u 09:35h
Izvor: Subotica.com
U Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija održan je okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom, u cilju unapređenja edukacije.
Održan okrugli sto na VTŠ na temu mogućnosti saradnje sa privredom

Učesnici okruglog stola, među kojima su bili profesori Visoke tehničke škole strukovnih studija i uspešni privrednici, pokušali su da pronađu zajedničko rešenje, kako bi nakon završetka studija dobili kvalitetne kadrove, koji odgovaraju potrebama najzahtevnijeg tržišta.

- Postoji veliki broj kompanija u okruženju, koje su izrasle u moćne privredne subjekte, te imaju veliku potrebu za stručnim kadrom. S druge strane, VTŠ je jedina škola ovakvog tipa u Severnobačkom okrugu, pa želimo da imamo što više studenata, koje ćemo obučiti za ono što je zaista potrebno u privredi, kako bi im na taj način omogućili da nađu posao u struci. Odlučili smo se da okupimo privrednike, i pitamo ih kakve kadrove da obrazujemo da bi im bili potrebni, mogu li da nam pomognu da kvalitet obrazovanja podignemo na viši nivo i kako da „na mala vrata“ kroz dugoročne programe prakse i stipendiranja uvedemo dualno obrazovanje, koje u Srbiji ne postoji - kaže dr Igor Firstner, direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija.

Održan okrugli sto na VTŠ na temu mogućnosti saradnje sa privredom

Sa problemom nedostatka stručnih kadrova, firma „Termometal“ iz Ade suočila se 2005. godine, kada je proširila poslovanje na tržište Evropske unije. U saradnji sa Srednjom tehničkom školom iz Ade tada su organizovali prekvalifikaciju postojećih kadrova i obučili ih za zanimanja koja su im bila neophodna.

- Skoro pola učesnika u toj prekvalifikaciji bili su mladi inženjeri koji su završili VTŠ. Posle 12 godina oni predstavljaju „kičmu“ našeg stručnog kadra. Uvideli smo da je taj način dobijanja kadrova donosi rezultate, pa od tada intezivno radimo na takvim projektima. Stvorili smo sopstveni obrazovni kadar i za teorijsko i praktično obučavanje, a kada smo pre dve godine čuli za dualno obrazovanje, shvatili smo da mi to radimo od 2005. godine, pa smo spremni da pomognemo - kaže Jožef Miči, vlasnik firme „Termometal“ .

Održan okrugli sto na VTŠ na temu mogućnosti saradnje sa privredom

Iako je praksa tokom školovanja obavezna, prema mišljenju učesnika okruglog stola, veoma kratko traje, te nije dovoljna za pripremu studenata za izlazak na tržište rada, te je potrebno pronaći stalni model za sticanje praktičnih znanja.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom Okrugli sto na temu mogućnosti saradnje sa privredom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 3958
Povezane teme

visoka tehnička škola

visoka tehnička škola strukovnih studija

igor firstner

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.