Komentara: 7
Pregleda: 2439
Foto

Održan okrugli sto na temu razvoja biciklizma u Subotici

16.07.2021. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Problem bezbednosti biciklista u saobraćaju i razvoja biciklističke infrastrukture, Grad bi trebalo da reši na sistemski način, izgradnjom koridora za bicikliste, ne samo uz najopterećenije saobraćajnice, već i uz pravce koji su nisu opterećeni drugim vidovima saobraćaja, poput Korza, jedan je od predloga koji je iznet predstavnicima lokalne samouprave na okruglom stolu, koji je organizovao Centar za ekologiju i održivi razvoj.
Održan okrugli sto na temu razvoja biciklizma u Subotici

Poboljšanje biciklističke infrastukture kroz održavanje postojećih i izgradnju novih staza, te izdvajanje širokih pešačkih zona u kombinovane pešačko-biciklističko-rolerske staze, bile su teme o kojima su predstavnici CEKOR-a razgovarali sa predstavinicima lokalne samouprave na današnjem okruglom stolu. Po rečima Nataše Đereg, direktorke CEKOR-a, cilj je bio da se najpre prepoznaju problemi s kojima se biciklisti suočavaju, a potom i da se ponude rešenja koja će dovesti do poboljšanja.

- Bolje povezivanje nekih delova grada koji sada nisu povezani, zatim spuštanje bankina ili postavljanje novih držača za bicikl. Dakle, želimo da promovišemo biciklizam zbog klimatskih promena i dobrih uticaja na životnu sredinu, ali želimo i da taj saobraćaj bude bezbedniji. Posebno imamo problem na Korzou, gde biciklisti trenutno voze kako ko hoće i možda je rešenje da se napravi jedna staza za bicikle, ali to je na čelnicima Grada da odluče - kazala je Đereg, dodajući da su ranije analize udruženja pokazale da su biciklisti pretežno žene i deca, što je razlog više da se ovaj vid saobraćaja uredi. - Često se može videti da žena napred nosi manje dete, a nazad malo veće dete i zato je jako važno da imamo što veću bezbednost biciklista, a sada imamo i električne bicikle i trotinete u gradu. O svemu tome treba razmišljati i planski smisliti kako to urediti.

Održan okrugli sto na temu razvoja biciklizma u SuboticiKao vrlo važno pitanje nametnuo se broj i vrsta železničkih prelaza preko buduće pruge Beograd-Budimpešta, čije Plansko rešenje za sada predviđa da svi prelazi dobiju nadvožnjak ili podvožnjak. Kako je objasnio Pera Marković, pravni savetnik CEKOR-a, ova pruga je izuzetno značajna za grad, jer će najvećom dužinom prolaziti kroz Suboticu, stoga je potrebno ukazati kakva rešenja su predložena.

- Biće nekih stazica s jedne strane, što je, inače, meni vrlo zabavna ideja. U podvožnjaku ćete imati pešačku i biciklističku stazu, to je plan. Kako ćete vi dospeti na tu biciklističku stazu ako idete u kontra smeru, to nije rešeno - predočio je Marković. - Biciklizam je ovde veoma važan i imamo sreću da biciklizam u Subotici dugo traje, pa su i vozači malo obzirniji. Uslovi su mestimično dobri, mestimično nisu dobri i to je jedan problem koji zapravo nije sistemski rešen. Svi koji vozimo bicikl se osećamo ugroženo i na kraju je biciklista najslabiji u saobraćaju. On ima najnestabilnije vozilo i bilo bi potrebno da Grad povede sistemsku pažnju prema biciklistima. Da se stvore koridori za kretanje biciklista i to nisu samo biciklističke staze uz najopšterećenije saobraćajnice, koje su i najneprijatnije za vožnju, već su to pravci gde bi bilo manje drugih vidova saobraćaja od biciklista.

Održan okrugli sto na temu razvoja biciklizma u SuboticiOkrugli sto na temu razvoja biciklizma u Subotici bio je završna aktivnost u sklopu projekta "Go for bike!", koji je dobio podršku Grada na ovogodišnjem konkursu za finansiranje projekata iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine. Prethodno je CEKOR održao oko dvadesetak edukativnih radionica sa srednjoškolcima, a pre nekoliko dana je u centru grada predstavljena i inicijativa za unapređenje biciklističke infrastukture, koju je do sada potpisalo oko 200 Subotičana.

Izvor: Subotica.com
Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture Оkrugli sto sa predstavnicima lokalne samouprave po pitanju poboljšanja biciklističke infrastrukture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2439

Povezane vesti

Povezane teme

biciklisti subotica

bezbednost biciklista

nevladina organizacija cekor

biciklizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.