Komentara: 22
Pregleda: 3155

Gradu biciklista nedostaju biciklističke staze

19.07.2023. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Gradu biciklista nedostaju biciklističke staze

Subotici, koja ima dugu i plodnu tradiciju biciklizma, ne samo da nedostaju biciklističke staze na prometnim deonicama, nego i one koje postoje često nisu bezbedne – zaključak je istraživanja koje je realizovao Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

- Problematika biciklizma u Subotici je višedimenzionalna. To je važno ekološko pitanje u smislu zagađenja vazduha, kao i pitanje ekonomskog života jer je mnogobrojnim ljudima to način prevoza, a ima i važnu društvenu ulogu. U tom kontekstu biciklizam postaje važno infrastrukturno pitanje, te smo uradili istražvanje i intervjuje sa građanima – objašnjava Zvezdan Kalmar, koordinator projekta. – Imamo oko 40 kilometara biciklističkih staza, 25 separatnih i 15 biciklističko-pešačkih, ali nažalost nisu u dobrom  stanju, što zbog bankina, korova, popucale su i teške za korišćenje... Neophodno je izgraditi staze oko Bajskog puta, Aleksandrovu, Teslinom naselju, od Zagrebačke ulice do Kerske crkve... Biciklisti se ne osećaju sigurno, a roditelji zato i ne puštaju decu da voze bicikla.

Gradu biciklista nedostaju biciklističke staze

Pasarela kod Nove opštine je sada još jedan veliki problem jer nije pogodna za bicikliste.

- Tu je i pešačka zona, gde treba obaležiti stazu ili uvesti jedinstveni propis, jer sada imamo i problem sa trotinetima i električnim biciklima, koji su tihi a brzo se kreću. Jeste da je leto, ali bilo bi dobro da se čišćenje biciklističkih staza od snega takođe stavi među prioritete – dodaje Kalmar.

Gradu biciklista nedostaju biciklističke stazeOvaj projekat podržan je putem konkursa Sekretarijata za zaštitu životne sredine za udurženja građana.

- Grad Subotica je raspisao konkurs i podržava projekte koji se bave zaštitom životne sredine. Subotica važi za grad sa biciklističkom tradicijom, ali smo svesni da biciklistička infrastruktura treba da se unapredi a to je i predviđeno zvaničnim aktima, planovima razvoja. Treba da se probiju novi biciklistički koridori, obnove postojeće i izgrade nove staze. Ovo je bitno jer biciklizam nije samo mera zaštite vazduha, već i javnog zdravlja, ima i socijalnu komponentu jer je mnogim građanima jedina opcija da negde dođu – ističe Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. – Zbog toga kroz ovakve projekte radimo na promociji i unapređenju biciklističke tradicije.

Gradu biciklista nedostaju biciklističke staze

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 22
Pregleda: 3155

Povezana vest

Povezane teme

biciklisti subotica

bezbednost biciklista

biciklistička staza

nevladina organizacija cekor

biciklizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.