• Pregleda: 2966

Održan koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije"

U čast mališana sa Kosova i Metohije, koji su ovih dana u gostima kod svojih vršnjaka iz Subotice, sinoć su na trgu održani konceri dečjih folkornih ansambala „Deca Srbije deci Kosova i Metohije“ i veliki koncert „Prijatelji za decu Kosova i Metohije“.
Održan koncert "Prijatelji za decu Kosova i Metohije"

Najpre su na bini nastupili školarci iz OŠ „Sonja Marinković“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Jivan Mikić“, koji su i domaćini akcije „Zajedno u školskim klupama“, i pred mnogobrojnom publikom izveli igre iz svih krajeva naše zemlje. Potom su scenu ustpuli estradnim umetnicima Đorđu Čaviću, Danki Stojiljković, Aci Iliću, Snežani Babić Sneki, Dragici Radosavljević Cakani i našoj sugrađanki anđeoskog glasa Violeti Radić.

- Veoma sam počastvovana što sam u Subotici, a povod je još značajniji, druženje dece sa Kosova sa decom iz Srbije. Drago mi je da svojim učešćem mogu da doprinesem da se deca lepo osećaju i nadam se da će se ovakve akcije nastaviti a ja ću se uvek rado odazvati pozivu. Zahvaljujem se javnom servisu Srbije i Modnoj kući „Mona“, koja već deceniju nesebično pomaže ovu akciju – kaže Snežana Babić Sneki.

Kao i prethodnih jedanaest godina, 43 porodice učenika subotičkih škola nesebično su otvorili svoja srca i domove i ugostili mališane iz Kosovskog pomoravlja i opštine Obilić, iz centralnog Kosova.

- Deca zajednoo sa drugarima pohađaju nastavu i idu na izlete i ekskurzije koje organizujemo. Od 2008. godine, kada je počela akcija, više od pet stotina mališana je bilo u Subotici i što je najznačajnije prijateljstva koja su stvorena su i opstala i posle nje – naglašava psiholog Branka Bešlić. - Želja nam je da iduće godine dođe još više dece i da deca iz Subotice vide lepotu svoje južne pokrajine.

Suorganizator akcije je organizacija „Dečja radost“ iz Gnjilana, koja se bavi zaštitom dece na Kosovu i Metohiji.

- Život ove dece nije nimalo lak, često žive izolovano ali ima i onih koji dolaze iz sredina koje imaju bolje uslove za život. Nemaju uslove da se druže sa svojim vršnjacima i ovo je prilika da vide i nešto drugačije, da se druže i imaju kontakt sa velikim gradom - ističe Zoran Maksimović iz organizacije „Dečja radost“.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Subotica Odgovori
Na sve moguce nacine treba pomoći deci sa Kosovo, pruziti im priliku da upoznaju svoje vršnjake sa severa Srbije. Hvala svima koji su im to omogucili.
Ahmed8372
A šta ćemo sa decom koja nisu te nacionalnosti a žive na Kosovu?.Da li ste se nekada zapitali da li i njima treba pomoći?
Лука
@AHMED8372
Њима смо слали 50 година. Скидало нам свима с плата, а у знак захвалности, они нам заскочише иза врата. И данас њихови мали, примају помоћ, коју им из Србије шаљу пекари. Слали смо им и новца и хране, док нам не почеше живима вадити органе. Да ли си се некада запитао има ли томе краја. Ето, има. Нема више социјаљистићке Југославије, која ће бринути да њихових седамнаест деца не буду на уљиц. Имају родитеље, светске шампионе у диловању дроге, па нека брину о њима.
Zrtva Stecaja Odgovori
Empatisem se sa tim ljudima. Slicno smo prosli, kako su njih lisili njihovog poseda, zavicaja I radnog mesta. Mene su tako lisili mog utocista, moje mladosti, mojih prijatelja kada su uzurpirali Agrokombinat, rasprodali sve, nama podelili otkaze, I zapoceli korumpirani stecaj.
Realan Odgovori
A šta kada se ugase reflektori, muzika utihne i predstava se završi? Ili je samo to ta "pomoć"? Partiokratija! A vi ih birate i plaćate.
Surreal
Hello, gospon Zabrinuti (Realan) za nastavak priče posle ugašenih reflektora... Možda biste mogli da se malo aktivirate, pa da vidite kako ide dalje priča. Priča koja nema veze ni sa vladom, ni sa politikom, ni bilo čim drugim osim sa velikim srcima ljudi i dece koji su primili tu decu. A primaju ih rado i neretko se desi da deca s Kosova godinama dolaze kod istih domaćina. Jer su se sprijateljili i zavoleli. I nisu gledali ko trenutno vlada i da li će imati nešto od toga. I manite se politike, već primite koje dete na nedelju dana.
Surreal Odgovori
@Ahmed....
Hm,koje druge nacionalnosti na Kosovu? Romi, npr.? Pa zar niste otišli odatle još pre, tj.kad su vas proterali Šiptari zajedno s većinom Srba? Zar i Mađara, Slovaka, Rusina,...ima na Kosovu? U Gnjilanu, npr.? Ajte, molim Vas, došli ste u druge delove Srbije, prijavili se za socijalu, oduzeli stvarno siromašnoj deci DRUGIH NACIONALNOSTI besplatne udžbenike i užine jer, hvala Bogu, vi ste manjina pa imate pravo na sve više od ostalih... Ne šaljete decu u školu jer treba da uče i nauče nešto, nego ih upišete da na papiru imate dokaz, a u svim školama vas zovu " duhovi",... Na Kosovu biste uživali, ni škole ni posla, a slali bi vam pomoć sa svih strana jer NISTE Srbi.
BAKI Odgovori
@AHMED8372 Ovde niko ne spominje nacionalnost. E Ahmede Ahmede......! Tu se radi o deci.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.