Komentara: 6
Pregleda: 9648

Održam sajam preduzetništva u Subotici

10.12.2015. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
U atrijumu Hotela „Galerija“ održan je Sajam preduzetništva, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera, agencije DNA Communication i Američke agencije za međunarodni razvoj. Subotica je treći grad u Srbiji u kojem je, u okviru projekta „Šansa za novi početak“, održan Sajam preduzetništva.
Održam sajam preduzetništva u Subotici

Iako je predstavljeno skoro 200 preduzetničkih ideja, osmišljenih na osnovu detaljnog istraživanja tržišta i razvrstanih po visini investicije i delatnostima, intersovanje Subotičana nije bilo veliko.

„Na dosadašnjim sajmovima u Kruševcu i Nišu imali smo otprilike po 250 posetilaca,  ovde je do sada zabeležena nešto manja poseta, ali smo zato odlučili da ostanemo duže i omogućimo građanima da se i posle radnog vremena informišu o preduzetničkim inicijativama“, izjavila je izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, Jelena Bulatović.

Predložene preduzetničke inicijative su bile razvrstane u četiri oblasti poput trgovine, poljoprivrede, proizvodnje i usluga, kao i po visini  investicije, od 800 evra pa do 10 000 evra.

„Prijatno smo iznenađeni činjenicom da su građani najveće interesovanje iskazali za poljoprivredu i proizvodnju, što obično nije slučaj. Pokazali smo puno primera npr. za gajenje jagoda, začina, te proizvodnje kartonskih kutija ili plastičnih kesa. Gledali smo da inicijative budu  profitabilne i ostvarive“, naglasila je Jelena Bulatović.

Posetioci su, takođe, dobili i informacije o neophodnim koracima za započinjanje biznisa, mogućim rizicima i načinima za ostvarivanje pristupa fondovima podrške preduzetništvu. Među predstavljenim projektima, bio je i program „Pokreni se za posao“, preduzetnički program koji nije finansiran od strane države, već kompanije „Filip Moris“.

„Mi smo za šest godina podržali 490 preduzetnika sa teritorije Srbije iz svih oblasti. Među njima su i mladi preduzetnici, žene, ali i osobe starosti od 50-60 godina, koje su u procesu tranzicije ostale bez posla“, istakao je program menadžer ENECA, Milivoje Jovanović. On je dodao da je program „Pokreni se za posao“ od strane Evropske komisije i Ministarstva privrede proglašen kao najbolji projekat u Srbiji za podsticaj preduzetništvu, jer zaokružuje ceo sistem podrške.

„Mi odobravamo donacije u vrednosti od 2000 evra za opremu, bilo da je nova ili polovna, nudimo besplatnu stručnu obuku, a možda najvažnija komponenta je naše besplatno poslovno savetovanje u svim fazama poslovanja“, objasnio je Jovanović.

Projekat „Šanska za novi početak“ je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, NSZ, Grada Subotica i brojnih lokalnih partnera.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 9648
Povezane vesti
Povezane teme
sajam preduzetništva
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.