• Pregleda: 9499

Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

Danas je odeljenju neonatologije Opšte bolnice Subotica uručena donacija u vidu dva monitora za vitalne parametre i dva inkubatora. Ministri Vulin i Lončar, zajedno sa savetnikom u ambasadi Republike Kine uručili su donaciju. Inkubatore je donirala Narodna Republika Kina, a monitori su donacija preduzeća “Profesional medik” iz Beograda.
Odeljenju neonatologije uručena donacija inkubatora i monitora za praćenje vitalnih funkcija

Načelnik Opšte bolnice Subotica nam je rekao da zahvaljujući donaciji Vlade Narodne Republike Kine u vrednosti do 25 000 evra poboljšaće se uslovi na odeljenju neonatologije. Takođe, i dva monitora koja su donirana zahvaljujući ministru Lončaru, Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i ministru Vulinu, odnosno Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike su vredna donacija koja će pomoći u daljem radu odeljenja za neonatologiju.

- "Čuli ste naredbu ministra zdravlja Republike Srbije da jedinice intenzivnog lečenja nemaju više vremena za improvizaciju i da moraju da budu opremljene sa najsavremenijim tehničkim pomagalom. Pogotovo što je ovo jedinica intenzivnog lečenja gde se zaprimaju tek rođena deca, i da mi ne bismo svojim ponašanjem i neopremljenošću ugrožavali živote novorođenih beba, prioritet Opšte bolnice Subotica ići će dalje u nabavci potrebnih monitora i opreme koje nedostaju odeljenju”, rekao je načelnik Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin.

Savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine Žu Lianći se nada da će biti još mnogo donacija širom zemlje, kako bi se bolnice opremile svom potrebnom opremom.

- “Veoma mi je čast što imam priliku da zajedno sa ministrima dođem na donaciju naše vlade. Verujemo da ćemo putem donacije uspeti da obezbedimo još više potrebne opreme u okviru cele Srbije . Mi se trudimo da dajemo što više donacija za vaš narod koji postižemo našim zajedničkim trudom”, rekao je savetnik Ekonomsko-trgovinskog dela u ambasadi NR Kine.

I ministar Vulin je iskoristio ovu prilku da se zahvali NR Kini za ovu vrednu donaciju i ukazao je na problem demografije.

- “Ministarstvo rada u okviru svog delovanja ima i deo koji se bavi demografijom. Ovo je borba za našu demografiju, ovo je borba za više rođenih, ovo je borba za više zdravih beba, za više beba koje će preživeti svoje rođenje. Bez inkubatora, bez monitora, bez svega što je obezbeđeno od strane Narodne reublike Kine i od strane Ministarstva zdravlja i od naših prijatelja koji su donirali zajedno sa Ministarstvom rada, sve to ne bi bilo moguće. Naši demografski podaci su izuzetno loši, mnogo nas sve više umire, nego što se rađa. Ovo je prvi korak, kada se dete rodi da bude zdravo i ako ima preoblem da u rešavanju problema svakako pomogne Ministarstvo zdravlja, ali i sva ostala ministarstva. Bitka za bolju demografsku sliku ne može svakako da se vodi iz jednog ministarstva, mora da je vodi cela Vlada, da je vodi celo društvo” , rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Ministar zdravlja Lončar je uputio kritiku na rad odeljenja neonatologije, odnosno na nedostatak opreme koja je neophodna.

- “Ono što je bitno zbog čega smo ovde to je jedna politika koja mora da se promeni. Ove bebe ovde moraju da budu prioritet. Njima mora da se omogući sve ono što je neophodno da bi one izrasle u jednu normalnu i zdravu osobu. Mi smo se dogovorili da će to već od danas biti tako, da će se ovde stvoriti uslovi svi neophodni da ove bebe dobiju sve što je potrebno. To je ono što dugujemo njima i ne možemo da stanemo dok to ne uradimo. To je da ovi svi inkubatori imaju monitor i da se svakog sekunda prate vitalne funkcije ovih beba. Ne možemo više ništa da improvizujemo, već da radimo kako predviđaju standardi u Evropi i svetu. Obećao sam da ću doći za mesec dana, bez vas naravno, da proverim da li važi dogovor koji smo ostvarili. Druga stvar koju smo se dogovorili to je da od ponedeljka, jer već kasne, radi 8 kreveta za palijativno zbrinjavanje što je ozbiljan problem naše države. Znači to su stvari na kojima insistiram” , rekao je ministar dr Zoran Lončar.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
Arhitekta Odgovori
Doso Loncar da se slika..
niko Odgovori
bravo za skromnog kineza i hvala u ime subotickih roditelja
prepelica Odgovori
Zamisli covece, dotle smo dosli da nam kinezi doniraju inkubatore!
Jorgovan Odgovori
Svaka cast za gest, to ce mnogima puno znaciti. Jedan iskreni savet, SNS kao najveca i najozbiljnija stranka morala bi skloniti i zabraniti slikanje doticnom Milimiru Vujadinovic, smatram da samo bruka i sramoti stranku. Potrebno je objaviti njego CV i radno iskustvo??? Nadam se da necete cenzurisati komentar, jer je iskren i bez sarenih naocara.
Dadilja Šljivka Odgovori
Bravo I hvala kinezima!A ovo dvoje su došli samo da se slikaju...no comment!!!
user Odgovori
Deo ekipe nepotreban. Sta ce Gojko tu? Djordjevic? Za cega su oni zasluzni u konkretnom slucaju ?
Neša (Glodur) Odgovori
PEDESET partokratskih NERADNIKA za slikanje i du*euvlačenje kada se DOBIJA a nijednog kada treba da se RADI! Fuj!
Uvek u pravu Odgovori
Da je u vreme kad su se rađali naši sadašnji ministri i političari bilo ovakvih inkubatora bilo bi nam svima mnogo bolje. Ovako, pošto su oni nedonoščad sve je to ostavilo posledice u njihovom kasnijem razvoju i u ovim godinama oni sve te svoje hendikepe ispoljavaju na jadnom narodu.
Komsija Odgovori
Sram vas bilo ,koliko ste dvolicni i bez obraza govori i sama ova (kao i brojne do sada) podvale, kobejagi u interesu dece ..Spremni ste (samo zarad sopstvenih privilegija)da , prosjacite po svetu uvlacite se u d.pe svima ,sram vas bilo(naravno vi za sram neznate).Umesto da ste izbacili na ulicu na stotine hiljada prekobrojnih po bolnicama ,i raznim drugim institucijama po drzavi ukinuli kojekakve agencije , upravne odbore isl,na taj nacin milijarde i milijarde bi se oslobodile za kupovinu kvalitetne opreme .Ovako slikanje i slikanje i nista drugo.Stvarno ste dno dna.
cincilator Odgovori
Lepo i pohvalno...
Da li je zaista potrebno da se toliko tih netribasa slika? Ajde razumem, dva inkubatora nisu sitna, ali nijedan od tih nije pomogao niti je bio potreban da se istovare. Koliko ce ih se samo skupiti na donaciju jednog elektronskog toplomera? Verovatno isti broj ako ne i vise. Sta su gospoda doprinela nije mi jasno.
Uvek je bilo "delegata" za ice i pice. Onomad, kada su se jedva skupila sredstva da se posalje neka sportska reprezentacija od tri clana, morala su se poslati jos desetorica "delegata iz saveza".

Ako vec neko hoce da donira, verovatno mu doticni netribasi nisu potrebni.
Savaka cast donatoru!
Bobana Odgovori
Ministar Loncar je prilikom posete ispljuvao menadžment bolnice.prvo mu nisu dali kaljace kako bi obišao samo odelenje neonatologije i počeo je tada i da Vice na dotičnu gospodju nacelnicu.sve pokuavaju zataškati ali novinari su Ave snimili.poslagali su inkubatore bez monitora da prate bebine vitalne funkcije.sramota za subotičku bolnicu sto je i ministar sam rekao.vreme je da se pokupite i sami sebi skratite taj drugi mandat.tasto ne kažete istinu.crveneli ste svi od reda ali dzaba i onda.[*...*] Neka sada TV ekipe objave celu posetu.gradjani će imati ata videti i xuti
X Odgovori
Nije mi jasno... Na sta su " nasi" politicari toliko ponosni. Na to da moramo da primamo donacije jer sami ne mozemo? Ili smatraju da su oni zasluzni da smo dobili nesto za pomoc? Jedini koji bi trebalo da bude ponosan ovde je ambasador Kine, jer oni daruju a nasi samo se slikaju jer su nesposobni da urede drzavu da ne moramo vise da primimo pomoci iz celog sveta.
Bobana Odgovori
Zbog čega cenzurisete kno sto treba da bude vidljivo????????sarene kaže glavne sestre njenog odevanja i to sto se kiti kao novogodisnja jelka i to treba staviti da se vidi.jako med sestra treba da izgleda po kodeksu a jako ona izgleda sada i oblaci se.to je tek bruka. Pusenje koje je svuda zabranjeno a iz sAme uprave dim izlazi
Jaattila Odgovori
Apsolutno se slažem sa Bobanom. Treba istaci da se u upravnoj zgradi pusi. Tačnije iz sobe glavne sestre izlazi smrad od nikotina. Stanica za pusenje je tamo. A sa druge strane glumi strogocu i kaznjava okolo kako se sestre sminjaju, imaju nokte...oblače. Neka krene od sebe. Svi znaju ko je ona, odakle potice i kalo se i sada mosi. Bez cenzure molim jer nema ni potrebe. Pozdrav
milla Odgovori
Gospode Boze,covek donirao aparate za bebe a vi se ovde prepucavate o izgledu glavne sestre!Srbijo gde ides!!!Mislim da Subotica moze biti ponosna na glavnu sestru koja je olicenje sestara nase bolnice.
marija Odgovori
Glavna sestra je,koliko ja znam pre svega uredna,svaki dan u cistoj uniformi,klompama i naravno kratkih noktiju.Pretpostavljam da bi javnom mnenju vise odgovaralo da je debela ,brkata i iskompleksirana zenturaca pa bi joj mnogo manje zamerali.S obzirom da se u nasem Srbistanu lepota i uspeh ne prasta,potpuno je jasno ,u cemu je ovde problem.Pozdrav svim dusebriznicima i nikotinskim zavisnicima
Marijatott Odgovori
Žalosno je ti sto neke osobe same sebe komentarišu i hvale. E Srbijo kuda ovo vodi??? Zar je to ogledalo sestre??? Gadim se
Elizabeta Odgovori
Moja cerka je u par navrata konkurisala za zaposlenje kao sestra u subotickoj bolnici. I pored toga sto je kao odličan ucenik zavrsila srednju školu i upisala visu u Zemunu, glavna sestra nije imala ni sluha ali je zato oberucke primljena njena najbolja drugarica koja ima veoma imućne roditelje. Ne želim da je imenujem ali uprava će prepoznati. Da lu je i ovo jedan vid korupcije pitam se???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.