Komentara: 0
Pregleda: 5709
Foto

Od početka godine, jedan novootkriveni HIV pozitivan

28.11.2016. u 22:36h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, na dve lokacije u gradu u četvrtak će biti organizovano dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.
Od početka godine, jedan novootkriveni HIV pozitivan

Broj novoinficiranih u stalnom je porastu, kako u našoj zemlji, tako i u inostranstvu. Samo tokom prošle godine, u Srbiji je otkriveno 178 HIV pozitivnih, što je najveći broj od početka epidemije, od 1987. godine. U odnosu na 2014. godinu, zabeležen je rast broja novootkrivenih slučajeva za čak 37 odsto. Dve trećine osoba inficiranih HIV-om dijagnostikuje se veoma kasno, u uznapredovalom stadijumu bolesti, što često dovodi do lošeg ishoda lečenja i smrtnih slučajeva unutar samo tri meseca od postavljanja dijagnoze.

- Samo u ovoj godini  na teritoriji AP Vojvodine registrovana su 32 nova slučaja HIV infekcije, od toga 10 je obolelo, a bio je i jedan smrtni slučaj. U Severnobačkom okrugu registrovan je jedan novootkriveni slučaj od do sada 123 testiranih. Od početka prvog registrovanog slučaja, u Severnobačkom orugu imamo 64 registrovane HIV infekcije, 36 obolelih i 12 smrtnih slučajeva - kaže načelnica Centra za promociju zdravlja, dr Dragica Kovačević Berić dodajući da je još uvek mali broj testiranih, te trećina inficiranih ne zna svoj HIV status-Nepoznat je ukupan broj inficiranih, kao i onih koji su u posebnom riziku. Nizak je broj testiranih, a sve „pod kapom“ straha od stigme i diskriminacije.

Iako su nakon deceniju borbe inficiranih za bolje uslove lečenja,  na pozitivnu listu stavljena četiri nova leka,  ta terapija je, prema rečima predsednika Udruženja „Stav+“, Borisa Kovačića, samo delimično dostupna.

- Ti lekovi jesu na pozitivnoj listi, ali nas zabrinjava što je ograničen broj ljudi koji dobijaju ovu terapiju. Ta terapija se daje isključivo ljudima koji su rezistentni na staru terapiju. Nova četiri leka nemaju nikakve nus pojave, komotnije je i kvalitetnije lečenje, umesto šake lekova uziumaju se dva, tri leka. Kada znamo da se ta terapija uzima doživotno, onda vidimo koliko je to značajno, posebno što nema nus pojama.  Naša borba će u narednom periodu biti usmerena na to da svima bude dostupna nova terapija, a ne samo onima koji su rezistentni-kaže  predsednik Udruženja „Stav+“, Boris Kovačić, dodajući da je pored terapije, najveći problem inficiranih i dalje stigma i diskriminacija - Zbog diskriminacije od strane zaposlenih u zdravstvu, mnoge inficirane osobe odbijaju da primaju terapiju, jer su izloženi stigmi i diskriminaciji svaki put kada odu da overe uput ili prime terapiju.

Iako je tokom cele godine dobrovoljno savetovanje i testiranje dostupno u Savetovalištu Zavoda za javno zdravlje, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a, biće sprovedene dodatne aktivnosti na prevenciji širenja ove infekcije.

- U Zavodu za javno zdravlje će u četvrtak od 7 do ponoći biti organizovano testiranje, dok će Udruženje „Stav+“ u saradnji sa Organizacijom „Prevent“ iz Novog Sada omogućiti testioranje i na gradskom trgu od 12 do 16 časova, u mobilnoj jedinici. Prednost ovakvog testitranja je što se  HIV status može saznati za samo 20-30 minuta. - kaže Vladimir Antić iz Udruženja „Stav +“.

Uduženje „Stav+“ će u četvrtak održati javni čas srednjoškolcima na Otvorenom univerzitetu od 10.30 do 12 časova, dok će u petak javni čas biti održan đacima u Bačkoj Topoli.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a Najava obeležavanja Dana borbe protiv AIDS-a
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 5709

Povezana vest

Povezane teme

aids

svetski dan borbe protiv side

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.