Komentara: 0
Pregleda: 3158
Foto

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a

01.12.2016. u 16:18h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Udruženja „Stav+“, Svetski dan borbe protiv side obeležen je akcijom besplatnog testiranja na HIV na Gradskom trgu.
Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a

U mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, uz podršku organizacije „Prevent“ iz Novog Sada, zainteresovani građani  imali su mogućnost da saznaju svoj HIV status za samo dvadesetak minuta. Za razliku od prethodnih, ove godine  interesovanje za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje pokazali su uglavnom mlađi sugrađani.

Do saznanja da je HIV pozitivan, predsednik Udruženja „Stav+“, Boris Kovačić došao je 2001. godine, upravo na akciji besplatnog testiranja, koja je te godine prvi put organizovana u Subotici.

- Iako sam zdravstveni radnik, do tada o HIV-u nisam znao ništa, o tom virusu nismo ništa učili u školi, bila je to nova bolest u to vreme.Kada je u Srbiji prvi put 2001. godine bilo organizovano ovakvo testiranje, kakvo danas imamo, ja sam iskoristio tu priliku. Iako nisam imao nikakve simptome, želeo sam da proverim HIV status, jer sam u mladosti imao dosta nezaštićenih seksualnih odnosa. I tako sam saznao da sam HIV pozitivan, a malo kasnije već i da sam u stadijumu side bez ikakvih simptoma, što znači da sam se inficirao nekoliko godina ranije. Od tog dana, pijem lekove i osećem se dobro, mada moram da kažem da ni tada nisam osećao ništa-priseća se Kovačić.

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a

Kako prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ najveći broj novootkrivenih slučajeva pripada starosnoj kategoriji mladih, akciji na trgu je prethodilo predavanje za srednjoškolce u amfiteatru Otvorenog univerziteta. O značaju prevencije i ranom otkrivanju virusa, subotičkim srednjoškolcima je govorila Teodora Pavković, vršnjački edukator i volonterka u Udruženju „Stav+“.

- Nažalost, na osnovu razgovora sa svojim prijateljima i drugim mladim osobama znam da se jako mali broj testirao, zato što smatraju da je to na neki način sramota, to znači da ste radili nešto što ne treba. Međutim, ja sam im skrenula pažnju da je testiranje jako dobro jer na taj način saznajete svoj HIV status. S tim što ne znate da li ste HIV pozitivni, ne znači da niste, jer onog trenutka kad saznate  možete da preduzmete nešto da se ta infekcija ne proširi i da zaštitite sami sebe ukoliko ste već došli do toga da ste HIV pozitivni. Mislim da bi mladi zaista trebalo mnogo više da razmišljaju o ovoj temi - kaže Teodora Pavković.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv AIDS-a i testiranje na HIV
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3158

Povezana vest

Povezane teme

hiv

aids

testiranje na HIV

hiv testiranje

svetski dan borbe protiv side

prenosiva bolest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.