• Pregleda: 2458

Od 1.300 tužbi radnika "Severa" - Sud rešio dve

Ponašanje pravosuđa u slučaju radnika Severa, koji već nekoliko godina pokušavaju da ostvare svoje pravo na zaostale zarade, može se okarakterisati kao bahato i ponižavajuće po zdrav razum.
Od 1.300 tužbi radnika "Severa" - Sud rešio dve

Poslednje dve presude kojom se određuje da se radnicima na ime tih neisplaćenih dugovanja za ukupno 69 meseci isplati 35.000, odnosno u drugom slučaju samo 4.344 dinara najbolje ilustruje takav odnos sudova prema ovom problemu, navode u udruženju Solidarnost, koje od 2008. godine nastoji da javnosti predoči istinu o pogubnoj privatizaciji nekadašnje subotičke fabrike elektromotora Sever.

Problem u vezi sa privatizacijom je između ostalog i neisplaćivanje dela zarada radnicima, zbog čega su oni, nakon što nisu uspeli da nađu rešenje sa novim vlasnikom, austrijskom korporacijom ATB, podneli još 2005. godine tužbe sudu. Ukupno je podneto oko 1.300 tužbi, a sud je do sada rešio samo dve, ali tako da se oštećenima isplati praktično samo pet stotina odnosno šezdeset dinara po mesecu.

Uništena fabrika

Oko dve hiljade radnika je zbog ovako „izvedene privatizacije ostalo bez posla, a fabrika je gotovo uništena. Ukoliko se država i dalje bude oglušivala o ovakve molbe radnika, plašim se da će se situacija veoma radikalizovati“, kaže Nađ, najavljujući i moguće ponovne proteste nekadašnjih „severaša“.

- Sud nije uvažio preporuku sudskog veštaka o načinu obračuna zaostalih zarada, i sam je odredio kako će se to obračunati, te smo dobili ovu ponižavajuću cifru. Poseban problem je što zbog drugačijeg, odnosno svojevoljnog tumačenja suda o datumu obavljene privatizacije preti opasnost da se blizu pet stotina tužbi proglasi zastarelim, i tada radnici neće moći ni to da dobiju. Mi smo, naravno, uložili žalbu na takve presude, ali ima predloga u našem udruženju da sud da svoj žiro račun i da sumu koje su odredile sudije kao nadoknadu radnicima uplatimo njima, kako bi mogli reformisati pravosuđe - kaže Vanja Dragojlović, predsednik Solidarnosti.

Mikloš Olajoš Nađ iz ovog udruženja navodi da se neće odustati od zahteva da se preispita privatizacija Severa, jer je očito da se radi o upropaštavanju firme koja je nekada imala veliki ugled i na bivšem jugoslovenskom i na svetskom tržištu.

Pitanje bez odgovora

„Do sada smo se obraćali svim nadležnim telima u državi, uključujući i nadležna ministarstva i Vladu, ali ni od koga nismo dobili odgovor, a još manje predlog da se problem sa privatizacijom reši. Zato smatramo da se to namerno uradilo, a naš poslednji potez je pismo predsedniku države, od kojeg smo zatražili da nas primi kako bismo ga upoznali sa našim slučajem“ , kažu u Severu.

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

3
rmpalija Odgovori
Ako ste iskoristili sve pravne mogućnosti udržavi, tužite ih međunarodnom sudu u Strazburu. S obzirom na to koliko ližu dupe evropskoj uniji, eventualna odluka ovog suda u vašu korist bi nešto sigurno promenila.
general Odgovori
Ko se i malo raspitao kako su prosli radnici severa(tu mislim na radnike od preko 30 godina staza) moze da zakljuci
da je ovo bila pljackaska privatizacija.
Severaš Odgovori
Treba predsednicu privrednog suda i mnoge stečajne upravnike razrešiti ,i akcionari podneti krivične prijave protiv stečajne mafije koja hara SUBOTICOM i pljačka poštene građane, udružite se SVI opljačkani i pred sud štrajkujte dok ih ne skinete , šatore ispred suda kao pre par godina ispred skupštine u Beogradu kada su obespravljeni građani štrajkovali.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.