Komentara: 22
Pregleda: 5835

Obustavljena javna nabavka za izmuljavanje Palićkog jezera

15.10.2012. u 16:03h
Izvor: RTV
Preduzeće "Park Palić" obustavilo je tender za izmuljavanje Palićkog jezera. Direktor ovog preduzeća Goran Gabrić je izjavio da je tender obustavljen "zato što su od ponuđača dobijeni rokovi koji su kraći od rokova koje je Park Palić dobio po ugovoru o sufinansiranju".
Obustavljena javna nabavka za izmuljavanje Palićkog jezera

"Sada je važno da aneksiramo ugovore o finansiranju ovako velikog posla sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom za energetiku i zaštitu životne sredine da bi mogli ponovo raspisati javnu nabavku u toku sledeće godine i završiti projekat", rekao je Gabrić za subotičku Ju eko televiziju.

Početkom avgusta je saopšteno da su od 16 preduzeća koja su otkupila tendersku dokumentaciju stigle dve ponude za posao izmuljavanja jezera - AQUAMONT servis, d.o.o. Beograd i VP "Ćuprija" a.d. iz Ćuprije.

Tada su otvorene ponude za javnu nabavku radova velike vrednosti za prvu fazu radova na sanaciji jezera Palić koja predviđa aktivnosti na izmuljivanju, remedijaciji i izgradnji kaseta za odlaganje mulja.

Kako je tada najavljeno, prva faza radova koštaće 130 miliona dinara.

Izmuljavanje Palićkog jezera usvojeno je kao rešenje za spašavanje biljnog i životinjskog sveta u jezeru, posle katastrofalnog pomora ribe pre par godina. Izmuljavanje jezera nametnuto je i kao jedan od bitnih preduslova za razvoj turizma na jezeru.

Hitna mera posle pomora ribe bila je osposobljavanje kanala Tisa–Palić i upumpavanje sveže vode u jezero, kao i postavljanje aeratora – uređaja koji upumpavaju kiseonik u vodu.

Još jedno od rešenja za spas jezera jeste i pomenuti prečistač otpadnih voda koji od marta ove godine radi u punom obimu i prerađuje sve štetne materije pre ispuštanja u samo jezero.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 5835

Povezane vesti

Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

Park Palić

Goran Gabrić

izmuljavanje jezera Palić

sanacija jezera palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.