Komentara: 13
Pregleda: 6216

Počelo probno izmuljavanje jezera Palić

10.05.2012. u 14:18h
Izvor: SuMedija
Plovni bager, koji je u vlasništvu „Voda Vojvodine“, započeo je juče probno izmuljavanje u četvrtom sektoru Palićkog jezera, nedaleko od Jedriličarskog kluba, koje će trajati sedam dana i tokom kojeg će biti ispitivan uticaj ovog posla na vodu, mulj i živi svet u jezeru. Vrednost ovih radova je 1,75 miliona dinara.
Počelo probno izmuljavanje jezera Palić

Istovremeno, u toku je i tender za ceo posao izmuljavanja jezera, vredan osam miliona evra. Čak 23 kompanije su otkupile tendersku dokumentaciju, a do sada su pristigle i četiri konkretne ponude.

- Radovi na sanaciji jezera ne obuhvataju samo izmuljavanje. Do sada smo mnogo uradili na izgradnji kanalizacije kako se otpadne vode ne bi ulivale u jezero, a završetkom izgradnje Prečistača došli smo do toga da se sada u Palićko jezero uliva čista voda. Istovremeno, po potrebi se upumpava sveža voda iz Tise, a tokom prošle godine je više od 10 hiljada hektara obale očišćeno i time je sprečeno taloženje organskog otpada u samom jezeru – rekao je Goran Gabrić, direktor „Park Palića“.

On je naglasio da će naredni posao, izmuljavanje 1,9 miliona kubnih metara mulja, početi tokom septembra ili oktobra ove godine.

Goran Gabrić - Palić - Izmuljavanje jezera

- U toku je javna nabavka za prvu fazu radova, koja obuhvata izgradnju kasete za skladištenje mulja u trećem sektoru, površine 6,2 hektara. Na taj način biće formirano ostrvo na kojem će biti posađena stabla topole, koja na prirodan način tretiraju štetna azotna i fosforna jedinjenja. Za nekoliko godina, topole mogu biti posečene i možemo dobiti zanimljivo ostrvo za gradnju turističkih sadržaja. Za prvu fazu će biti potrebno 130 miliona dinara i ta sredstva su već obezbeđena iz pokrajinskih fondova – dodao je Gabrić.

Suzana Dulić, članica Gradskog veća zadužena za komunalnu delatnost i zaštitu životne sredine, istakla je da je gradska vlast još 2009. godine prepoznala Palićko jezero kao najveći ekološki problem i da je tada početa izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju.

- Tokom probnog izmuljavanja uzimaju se analize sa mesta izmuljavanja, ali sa mesta gde se mulj odlaže kako bismo imali jasnu sliku o uticaju ovog posla na samo jezero i živi svet u njemu – rekla je Suzana Dulić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6216

Povezana vest

Povezane teme

izmuljivanje palića

izmuljavanje jezera Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.