• Pregleda: 5229

Obrazovni profil likovni tehničar ispunio očekivanja đaka

Od ove školske godine, u Politehničkoj školi, đaci se obrazuju i za obrazovni profil-likovni tehničar. Likovni tehičar je obrazovni profil na području rada Kultura, umetnost i javno informisanje, a podrazumeva razvoj kreativnosti i umetničkih sklonosti đaka. Prva dva meseca školovanja na ovom smeru, ispunila su očekivanja kako đaka, tako i profesora, te je plan da se i naredne godine ponovi upis jednog odeljenja.
Obrazovni profil likovni tehničar ispunio očekivanja đaka

Za obrazovni profil likovni tehničar, u Politehničkoj školi obrazuje se jedno odeljenje đaka. Iako je od početka školske godine, prošlo tek manje od dva meseca, đaci kažu da su prezadovoljni i da je plan rada ispunio njihova očekivanja.

Likovni tehničar je obrazovni profil na području rada Kultura, umetnost i javno informisanje, koji podrazumeva kreativnost i umetničke sklonosti đaka. Kroz praktične zadatke učenici se osposobljavaju za kreiranje radova iz oblasti površinskog i prostornog oblikovanja. Tokom četiri godine, đaci imaju mogućnost da ovladaju celokupnim umetničkim procesom od razvijanja ideje, razrade projekta i skica do realizacije. Diploma likovnog tehničara pruža mogućnost daljeg školovanja na akademijama likovne umetnosti, primenjene umetnosti i industrijskog dizajna.

Ukoliko bude interesovanja među osmacima, plan je da se i naredne godine omogući upis odeljenja za oobrazovni profil likovni tehničar, koji je već decenijama deo školskog programa u umetničkim školama u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za razliku od prve generacije u Subotici, koja je polagala probni prijemni ispit, naredna generacija imaće mogućnost da sazna sve neophodne informacije i stekne osnovne veštine tokom 6 časova pripreme, koji će tokom školske godine biti održani u Politehničkoj školi.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

6
subotičanin Odgovori
Lepo zvuči samo mi nije jasno gde će se zaposlit likovni tehničar.
pista Odgovori
U ona tako losa vremena behu u strucnim skolama stvarani krojaci, obucari, krznari, poslasticari, zidari, tesari strugari, zavarivaci ....
Onda dodjose neka uvrnuta vremena pa smo stvarali izradjivace gornjig dela obuce, .....
Posle toga izmislismo usmereno obrazovanje.
Iznedrismo i master studije.

Na koncu nam se premijer setio da bi bilo dobro da deca uce zanat tako da veci deo skolovanja provedu u praksi i da posle u toj firmi i dobiju posao. Zamislite premijer izmislio toplu vodu.

Tako i sa ovim novim izumom u nasem skolstvu, aman umne glave pa gde ce ta deca raditi posle zavrsene skole, unististe skolstvo-kulturu-pozoriste a deci nudite, kao, novo zanimanje.
U ovoj nasoj drzavici logika je otisla u nepovrat.
sofi Odgovori
Zaista kada pogledati na prvi mah vrlo atraktivno i izazovno. Međutim, ima tu nekoliko problema. Kao prvo gde će raditi likovni tehničari. Ako nameravaju da nastave studije na nekom od umetničkih fakulteta mrka kapa.Kada saberete sve te fakultete maksimalan broj koji se može upisati u Srbiji je veoma mali. Pored toga ti fakulteti su zatvoreni kao sekte i možete se upisati na njih samo preko debele i dobro razrađene veze. Npr. pripremate se godinu dana kod profesora koji ima "prolaz" na nekom od tih fakulteta platite mu za to 2000-3000 eura koje on podeli sa nekim sa fakulteta , ali vam to još uvek nije garancija da ćete biti i upisani. Zato se naoružajte strpljenjem i pripremite novac .Bez te dve stvari nema upisana na likovne akademije ili akademije primenjenih umetnosti čiji je osnivač država , o privatnima ne govorim jer u toj oblasti nemam iskustva. Sve ovo što sam vam rekao je iskustveno i kroz to sam lično prošao sa svojim detetom koje je na kraju otišlo u inostranstvo jer iz principa nisam želeo trpati novac nekome u džepove.Ako me neko pita odakle mi novac za studije u inostranstvu mogu vam reći da me je izašlo jeftinije nego u Srbiji.
stormwatch Odgovori
Kada se nadju dva pametna i razumna coveka, pa malo sagledaju sve pozitivne i negativne strane ovih "novih" smerova kroz neobavezno caskanje, zakljucak je sledeci.

Ovaj profil ima vise sanse da nadje posao ili uspe u privatnom poslu nego hiljade Ekonomista sa drzavnog fakulteta i par hiljada ovih sto polazu i po 5 ispita dnevno na Megadensu.
sofi Odgovori
@stormwatch
U privatnom biznisu da ali uz izuzetno velika ulaganja ako želiš razviti pravi biznis. Ali, sve druge opcije mogu da se završe samo na nekoj zanatskoj radionici koja nema perspektive. Razmišljanje jeste pravo međutim, treba stvoriti i neke preduslove u društvu o kojima si ti često znao da pišeš pa ja ne bih to ponavljao. Ono što je vrlo bitno jeste to da nikome nije poznato kakva je perspektiva ovog zanimanja. Sve to je lepo ali mislim da tržište rada nije dovoljno ispitano. Voleo bih da se javi i da svoj komentar neko ko je završio srednju umetnički školu "Bogdan Šuput" u NS ali nije nastavio dalje školovanje i da nam kaže šta je uradio u životu.
Milla Odgovori
Mislim da niko od nas nema prava mladim talentima da uskrati obrazovanje u oblasti umetnosti, bez obzira da li će oni kasnije moći da žive od toga. To je lični rizik onoga ko to izabere za profesiju, svugde u svetu pa i kod nas. Treba da izađemo iz provincijskih okvira i da sagledamo šire tu oblast. Likovna - primenjena umetnost i dizajn imaju budućnost, meni se čini čak i više nego neke druge oblasti. Treba ići u korak sa svetom. Umetnici mogu doneti mnogo toga pozitivnog ovoj zemlji čak i ako na kraju krajeva završe u inostranstvu. Uvek mi je žalosno videti neku izuzetno talentovanu osobu koja traći svoj život radeći nešto što ne voli jer nije mogla da se obrazuje u onome što je želela. Ko zna koliko Leonarda smo ispustili na ovaj način.
Velika podrška za odsek i nadam se proširenju u još nekim umetničkim oblastima.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.