Komentara: 0
Pregleda: 1660

Objavljen program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

14.09.2020. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
U okviru glavnog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se održati od 20. do 24. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 11 predstava iz celog sveta. Festival će se održati u hibridnom formatu, kao kombinacija uživo izvedenih predstava i onih koje će se prikazivati kao bioskopske projekcije.
Objavljen program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Publika festivala će moći da pogleda raznovrsne i maštovite predstave ansambala iz Kine, Rusije, Izraela, Nemačke, Austrije, Slovenije i Srbije. O izazovima u kreiranju ovogodišnjeg programa, festivalski selektor Zoran Đerić kaže da je inicijalno odabrano 16 predstava sa svih kontinenata sveta, ali da pandemija korona virusa nije dozvolila da se festival održi onako kako je zamišljen.

- Neke od selektovanih predstava subotička publika će moći da vidi kao snimke, a one kojima je dolazak na festival bio moguć i uživo - kaže Đerić. - Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta. Jednom rečju, na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade.

Svečano otvaranje festivala zakazano je u nedelju, 20. septembra, u 17 časova u Dečjem pozorišu Subotica, kada će biti dodeljena nagrada za životno delo „Mali princ”. Nakon ceremonije dodele, program festivala otvoriće slovenačka predstava „To je Ernest” Lutkarskog pozorišta Nebo, koja će se igrati na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta od 18 časova. Ovo ostvarenje, u režiji Andreja Adameka, priča je o prijateljstvu devojčice Ane i mačka Ernesta, koja pokazuje koliko je važno prihvatati ljude onakve kakvi jesu.

Objavljen program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decuU okviru glavnog programa festivala, publika će uživo moći da pogleda još pet predstava iz Srbije, među kojima su „Teatru s ljubavlju” Dečjeg pozorišta Subotica, „Guliver” Malog pozorišta „Duško Radović” iz Beograda, predstavu „Debela” Pozorišta mladih Novi Sad, „Ko se boji Isadore Dankan” Centra savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy” iz Novog Sada i predstavu „Crvenkapa” pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Za pet inostranih ostvarenja biće organizovane video projekcije u bioskopu "Eurocinema", gde će na velikom platnu publika moći da pogleda predstave „Kraljica boja” austrijskog pozorišta Fauerblau, „Pingvin” Regionalnog lutkarskog pozorišta iz Brjanska, „Guli” u produkciji Galilejskog multikulturnog pozorišta iz Izraela, „Alisine avanture u zemlji čuda” nemačkog pozorišta Zenobia, te predstavu „Mi smo Terakota vojska” Šijanskog dečjeg pozorišta iz Kine.

Objavljen program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti i različite prateće sadržaje festivala, poput studentske izložbe festivalskih plakata u Fondaciji „Danilo Kiš”, te promocije knjiga „Savršen darmar” Vladimira Andrića, zbornika radova „Knjiga 10” i „Laboratorija lutkarstva” Vahida Đurakovića. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade održaće se 22. i 23. septembra u hotelu „Patria” na temu „Žensko stvalaštvo u pozorištu za decu i mlade i Festival kao društveni fenomen“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1660

Povezana vest

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival dečjih pozorišta

dečje pozorište

predstave za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.