• Pregleda: 4161

Obeleženo 70 godina od deportacije subotičkih Jevreja

Deportacija 4.000 subotičkih Jevreja u nacističke logore predstavlja jednu od najvećih tragedija Subotice u njenoj istoriji, čije posledice oseća i danas. Ovo je samo jedna od ocena iznetih na obeležavanju 70 godina od Holokausta u Subotici.
Foto: Ilustracija
Obeleženo 70 godina od deportacije subotičkih Jevreja

Na obeležavanju upriličenom u Gradskoj kući, održano je nekoliko predavanja istoričara koji su istraživali arhivsku građu iz tog perioda, na osnovu čega su pokušali da naprave rekonstrukciju dela ove istorije.

Subotički istoričar Zoltan Devavari istraživao je arhivsku građu vezanu za Jevreje u Subotici u periodu od 1941. do 1944. godine. Prema njegovim rečima, u subotičkom arhivu postoji oko 4.500 do 5.000 dokumenata vezanih za period drugog svetskog rata koji nisu ni 70 godina kasnije detaljno istraženi. On smatra da istraživanje holokausta ne treba da obuhvata samo period od 1941. godine i početak rata u Jugoslaviji, nego od 1920. godine, pa do 1948 – 49. godine. Govoreći o periodu od 1941. do 1944. godine, Devavari je ocenio da je u tom periodu Subotica doživela jednu od najvećih tragedija u istoriji, čije posledice oseća i danas.

Maja 1944. godine počelo je prikupljanje subotičkih Jevreja, kako iz grada, tako i iz okoline, i njih oko 4.000 je 16. juna iste godine, u nekoliko transporta, prebačeno u koncentracione logore Aušvic, gde najveći broj njih i izgubio život, odnosno Štrashof iz koje se jedan deo njih uspeo vratiti, odnosno preživeti Holokaust. Predsednik Jevrejske opštine u Subotici Robert Sabadoš je ocenio da je deportaciji oko 4.000 subotičkih Jevreja pre sedamdeset godina prethodilo “iskliznuće kolektivne svesti” i “pogrešno poimanje dobra i zla”.

Obeležavanju godišnjice holokausta u Subotici prisustvovali su predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predstavnici konzulata Mađarske i Hrvatske, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

6
nana Odgovori
Predlažem da se istim povodom obeleži i deportacija Srba u mađarske konc. logore Barč i Šarvar. Zašto se udruženja logoraša ne oglašavaju povodom 70. godišnjice deportacije svih srbskih kolonista iz Bačke 14.06.1941.?
Mladost Odgovori
Upravu ste "gospodine" Sabadoš, jedino bih ja rekla da je u našem slučaju "iskliznuće pojedinačne svesti velikog zla, prema običnom vrednom poštenom čoveku". Nadam se da ste me dobro razumeli.
Mislim da su mnogi posrneli a govornicu upotrebljavaju za marketing sopstvenog "morala".
Od 23 septembra 2010 ja se osećam kao da sam u holokaustu.
Janošik Odgovori
Sećanje i podsećanje je bilo dostojanstveno, nagoni nas sve na razmišljanje i preispitivanje sopstvene uloge, odnosno uloge naših predaka. U tom evropskom i svetskom iskliznuću ljudske svesti naša je Subotica bila takođe obuhvaćena i dala svoj obol. Mislim da nam je sećanje i podsećanje LJUDSKA DUŽNOST i u budućnosti. Zbog generacija, koje nadolaze.
@ Mladost Odgovori
Bravo, mislim da je ova svakodnevica koju žive mnogi subotičani slična holokaustu, polako i tiho umiranje u velikoj bedi i nepravdi, dok ovakve "moralne gromade" osuđuju jedno zlo, a orkestriraju godinama mnogo veća zla za sopstveni narod.
savest Odgovori
bravo @nana@. Ja sam za! Neka se obeleži svaki progon svih ljudi, a ne da se vrši selektivno. Svi smo stradali u ratnom vihoru (svi narodi), pa neka se radi pokoja njihovih duša ne zaboravi istina! Dužni smo im to!
Peter Sholl Odgovori
Postovani gospodine Sabados, vidio sam sinagogu u Subotici u toku septembra kada sam dosao u Suboticu iz inostranstva - poslednji put sam isao u gomnaziju u Subotici u toku 1949 godine.
Lepa table blizu ograde kaze da je bilo 4000 subotickih Jevreja koji su poginuli u logorima u toku
II. Svetskog Rata, ubijeni od Hitler Nazis.

Molim Vas znate li koliko Jevreja su se VRATILI u Suboticu zivo u toku 1945 godine posle oslobodjenja?

Takodjer, kada ce renoviranje unutrasnjost sinagoge biti svrseno ? (Mozde jos to ne znate !)

Molim odgovor mejlom.

Sa postovanjem i pozdravom,
Peter Sholl

Moja mejl adresa je poznata redakciji
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.