Komentara: 26
Pregleda: 3991
Video
Foto

Obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja

24.03.2024. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na Spomenik "Njihovoj vernosti" i u našem gradu obeleženo je četvrt veka od početka NATO agresije.
Obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja

Tokom 78 dana bombardovanja naše zemlje, na ratnom poprištu na Kosovu i Metohiji život je izgubilo četvoro naših sugrađana. Njima i ostalima koji su stradali u ratovima devedesetih godina minulog veka odali su počast članovi subotičkog Udruženja ratnih veterana, Udruženja 549. motorizovane brigade "Car Dušan Silni", Subnora i drugi sugrađani.

- Za vreme vazdušnih napada koji su trajali jedanaest nedelja, Subotica je ciljano gađana sedam puta projektilima razornih moći. Gađani su objekti u Malom Radanovcu, na Paliću, jedna raketa je još uvek u jezeru, kao i Crveno selo - podsetio je Aleksandar Panić, predsednik Udruženja ratnih veterana. - U borbama na Kosovu poginuli su Josip Sič, Zoltan Olajoš, Goran Olka i Vladimir Mirkov, a svi su bili pripadnici vojske. Pored njih poginula je jedna osoba, a sedam je ranjeno. Njihove žrtve nikada ne smemo da zaboravimo. Pohvaljujemo postavljanje bilborda kod Patrije gde se nalaze imena poginulih veterana, ali mali broj nas se okupio ovde da odemo počast onima koji su dali život da bi mi živeli.

Među onima koji su dali život za Otadžbinu su i naši sugrađani koji su poginuli u vojnim operacijama na Kosovu i Metohiji.

Josip Sič (46) - poginuo je časno u borbi na Maja Glavi od minobacačke vatre, 16. aprila 1999. godine. Bio je dobrovoljac iz Subotice.

Zoltan Olajoš (20) - vojnik iz Subotice, ubijen je 24. maja 1999. u iznenadnom napadu u zoru, oko 4:30h, u selu Belanica.

Goran Olka (20) - vojnik iz Male Bosne, poginuo je 4. maja 1999. godine kada je avijacija NATO-a bombardovala policijski punkt u rejonu "Savinih voda" u Opštini Peć.

Vladimir Mirkov (20) - vojnik iz Subotice, poginuo je 26. marta 1999. godine u borbi protiv terorista u selu Landovica.

Ne smemo zaboraviti ni 34 poginula Subotičana koji su dali svoje živote u različitom vremenu I različitom mestu od 1991. do 1996. godine. Slava im!

Obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja

U bioskopu "Aleksandar Lifka", od 25. do 28. marta, biće upriličen program posvećen 25. godišnjici NATO agresije, 110. godišnjici od početka Prvog svetskog rata, kao i 80. godišnjici od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Tokom četvorodnevne manifestacije biće prikazano ukupno sedam dokumentarnih i igranih filmova koji svedoče o nepokolebljivom i slobodarskom duhu srpskog naroda, ali i o strahotama koje su ljudi preživljavali tokom NATO agresije na našu zemlju.

Više detalja u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije Polaganje venaca povodom 25 godina od NATO agresije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 3991

Povezana vest

Povezana dešavanja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.