Komentara: 4
Pregleda: 883
Foto

Obeleženo 140 godina od izlaska lista „Neven“

11.03.2024. u 08:35h
Izvor: Subotica.com
U Bunjevačkoj matici, u organizaciji Bunjevačkog informativnog centra, obeleženo je 140 godina od izlaska prvog broja lista „Neven“ jednog od najznačajnijih i najstarijih javnih glasila na ovim prostorima.
Obeleženo 140 godina od izlaska lista „Neven“

„Neven“ je bio bunjevački list za kulturu i politiku, koji je izlazio s prekidima od 1884. do 1941. godine, menjajući pritom mesto izlaženja, urednike, vlasnike, politički pravac. Prvo je izlazio u Baji, zatim u Somboru, a na kraju u Subotici. „Neven“ je pokrenuo veliki bunjevački rodoljub, učitelj u kulturni pregalnik Mijo Mandić (1857-1945). Prvi broj je izašao u Baji 15. januara 1884. godine. Uređivao ga je u nekada etnički dominantnom bunjevačkom bačkom selu Kaćmaru i izdavao u obližnjoj Baji. „Neven“ je bio štampan ikavicom i latiničkim pismom. Bio je to list koji se prvenstveno namenjen bačkim Bunjevcima. Okupljao je bunjevačku inteligenciju i radio na buđenju nacionalne svesti bačkih Bunjevaca. U prvo vreme izlazio je mesečno da bi kasnije postao nedeljnik.

Kad je Mandić 30. oktobra 1892. učiteljskim poslom prešao u Suboticu, sa njim je prešao i „Neven“.  U različitom okolnostima i formama izlazio je do početka Drugog svetskog rata, sa pauzom za vreme Velikog rata.  

- Raniji listovi nisu toliko trajali. Njegov osnivač Mijo Mandić zajedno sa popom Pajom Kujundžićem učinio je veliku stvar, sa kojim  je osnivač i „Nevena“ i „Danice“, saradnik u oba periodična izdanja. To je velika pobeda bunjevačke periodike, obzirom da je toliko godina trajao i donosio sve najvažnije stvari vezane za Bunjevce. Bio je najbogatija riznica svega što znamo o Bunjevcima – istakla je Nevenka Bašić Palković.

Obeleženo 140 godina od izlaska lista „Neven“

O upotrebi ikavice i bunjevačkog govora u „Nevenu“ govorio je  unuk osnivača Mijo Mandića, koji nosi dedino ime.

- Posle „Bunjevačko-šokačke vile“ koje su prestale da izlaze, „Neven“ je nastavio borbu za bunjevačku ikavicu. Nažalost, posle nekog vremena prešao je na ijekavicu.  Moj otac je, kao direktor škola, kroz razne igrokaze nastavio da čuva ikavicu koju je nasledio od mog dede – seća se Mijo Mandić.

Obeleženo 140 godina od izlaska lista „Neven“Da nastavi tradiciju pisane bunjevačke reči pripalo je Bunjevačkom kalendaru.

- Reprint smo uzdali 1993., ali potom smo Kalendare nastavili da izdajemo onako kako tradicija nalaže, naravno uz ono što će današnje čitaoce interesovati, da ima za svakoga po nešto – dodaje Miroslav Vojnić Hajduk Marača.

Izvor: Subotica.com
Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven” Tribina povodom 140 godina od izlaska mesečnika na bunjevačkom jeziku „Neven”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 883
Povezane teme

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.