Komentara: 3
Pregleda: 5304
Foto

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

02.04.2016. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Manifestacijom „Moj prijatelj je osoba sa autizmom“ danas je obeležen Svetski dan osoba sa autizmom.
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Na terenima na Prozivci okupili su se brojni mališani sa autizmom, roditelji, članovi udruženja i sportskih klubova i svi zajedno “odmerili snage” na poligonu, rolerima i drugim sportskim disciplinama.

Sa mališanima su se družili i državni sekretari Nenad Ivanišević i Predrag Peruničić, i Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

-Vlada Srbije, preko resornog ministarstva je za razvoj ovih oblika socijalne zaštite i krovna udruženja opredelila više od 200 miliona dinara. Srbija je pristupila i evropskom programu “Easy”, čiji je cilj razvoj socijalne politike u najširem smislu, i mi očekujemo da udruženja apliciraju za projekte, a naša podrška svakako neće izostati – poručio je Nenad Ivanišević.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Po rečima Predraga Peruničića, državnog sekretara u Ministarstvu omladine i sporta, država čini sve das vi imaju jednake uslove za bavljenje sportom.

-Napravili smo novu strategiju i zakon i deca i ljudi u Srbiji se ne razlikuju. Mnogi su pokušavali da se uvede nova norma i kategorije, pogotovo za ljude sa invaliditetom i različitim poremećajima, ali smo smatrali da svako treba da ima istu šansu jer smo svi jednaki – naglasio je Peruničić. - Osobe sa invaliditetom imaju apsolutno sve kao i ostali sportisti, od nacionalnih priznanja, priprema do takmičenja. Prošla godina je bila neverovatna, osvojeno je čak 30 medalja.

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Aktivnosti Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom podržava i lokalna samouprava, koja je dodelila prostorije za rad udruženja a uz pomoć javnih preduzeća, pre svega “Tržnice”, one su i opremljene.

- Prošle godine je izdvojeno oko 420 hiljada dinara putem konkursa, a siguran sam da će biti tako i ove godine – podsetio je Vujadinović. – Na ovoj tabli sam kratko napisao “Svi smo isti” i to je, najkraće rečeno, moj i stav cele lokalne samouprave

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

I pored sve podrške, deca sa autizmom su teško prihvaćena u društvu i zato o autizmu treba pričati 365 dana, a ne samo jedan dan, jer su problem sa kojima se svakodnevno susreću ogromni.

- Ako bi servis usluga porodicama ušao u sistem zaštite, da deca imaju dnevni i poludnevni boravak, to bi bio jako dobar potez i podrška porodicama kojima ukidaju stručnu podršku po školama. Naša deca su četiri do pet sati u školama, ali je pitanja da li imaju nekoga ko ih osposobavljava za život – kaže Suzana Skenderović, majka autističnog dečaka i predsednica UO subotičkog Udruženja za pomoć osobama sa autizmom

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom Obeležavanje Dana osoba sa autizmom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 5304
Povezane teme

Nenad Ivanišević

osobe sa autizmom

autizam

milimir vujadinović

svetski dan osoba sa autizmom

predrag peruničić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.