Komentara: 1
Pregleda: 3217
Foto

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

08.05.2018. u 17:21h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venca na bistu Anrija Dinana, osnivača univerzalnog pokreta Crvenog krsta, zaposleni i volonteri u Crvenom krstu Subotica obeležili su svoj dan. Tokom ove nedelje, Crveni krst će nizom aktivnosti obeležiti ovaj praznik, a među novinama biće njihova poseta Odeljenju neonatalogije Opšte bolnice, gde će majkama koje su se porodile na današnji dan uručiti simbolične poklone.
Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se 8. maja u znak sećanja na dan rođenja Anrija Dinana, osnivača univerzalnog pokreta Crvenog krsta. Ovaj praznik svih profesionalaca i oko 14 miliona volontera, koliko ih u svetu ima, obeležavaju i volonteri Crvenog krsta Subotica, među kojima je Aleksandar Petrić, učenik Srednje medicinske škole.

- Volontiram više od pet godina, a u Crveni krst me je privukao, pre svega, program pružanja prve pomoći, zbog čega sam toliko dugo i ostao, mada su me kasnije zainteresovali i drugi programi. Naš zadatak je da promovišemo zdravstveno-preventivne delatnosti, da se bavimo delovanjem u nesrećama, spasilaštvom na vodi i mnogim drugim delatnostima. Mnogo mojih vršnjaka je u Crvenom krstu i sve ih više dolazi, čime možemo da se pohvalimo i na šta možemo biti ponosni - rekao je Petrić.

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

Koliko su volonteri Crvenog krsta značajni, objasnio je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica, ističući da bez njih ne bi bili u mogućnosti da adekvatno odgovore na izazove iz svakodnevne prakse.

- U poslednjih nekoliko godina, Crveni krst Subotica svoju volontersku bazu zasniva na omladini, pri čemu trenutno u omladinskoj organizaciji imamo više od 100 volontera, koji su svakodnevno uključeni u naše programske aktivnosti i bez kojih ne bismo uspeli na adekvatan način da odgovorimo na sve zadatke. Stariji volonteri, kojih takođe imamo oko 100, uglavnom su uključeni u programe socijalne delatnosti, odnosno aktivnosti Narodne kuhinje - objasnio je dr Trajković.

Polaganjem venca na bistu Anrija Dinana, započeo je niz aktivnosti koje će gradska organizacija Crvenog krsta sprovesti u tekućoj nedelji. Tako je danas održana tradicionalna akcija "Selu u pohode" u Bajmoku, dok je u OŠ "Vuk Karadžić" održana radionica za učenike osnovnih škola, na temu prevencije trgovine ljudima.

- Sutra ćemo po prvi put sprovesti novu aktivnost, a to je poseta Odeljenju neonagalogije u Opštoj bolnici, gde ćemo majkama koje su se danas porodile pokloniti mali znak pažnje, dok će sve bebe koje su rođene u nedelji Crvenog krsta, do kraja meseca biti adekvatno nagrađene poklonima koje je obezbedio Crveni krst Srbije. Tokom cele nedelje održaćemo niz radionica i predavanja, veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi, kao i Republičko takmičenje Medicinskih škola. U ponedeljak, od 20 časova, u Dečjem pozorištu Subotica, premijerno će biti igrana predstava "Sabirni centar" u izvođenju volontera Crvenog krsta, a ulaz za sve posetioce biće besplatan - najavio je Trajković. 

Obeležen Svetski dan Crvenog krsta

Crveni krst Subotica osnovan je 1886. godine, s ciljem da pruži pomoć svim sugrađanima kojima je potrebna, bilo da je ugrožena njihova zdravstvena, socijalna ili bilo koja druga vrsta egzistencije.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta Polaganje venaca povodom Svetskog dana Crvenog krsta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3217

Povezana vest

Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

dr siniša trajković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.