Komentara: 3
Pregleda: 2681

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18.10.2018. u 15:58h
Izvor: TV Subotica
Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, jedne od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, gradska organizacija Crvenog krsta organizovala je edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce.
Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Jelena Bugarski je volonter Crvenog krsta pet godina, od toga tri godine vršnjački edukator. Kaže da među decom koja učestvuju na radionicama ima onih koji već znaju ponešto o trgovini ljudima, ali i onih koji o ovom problemu nemaju baš nikakvih informacija.

Ima dece koja su ranije o ovom problemu razgovarala sa roditeljima ili prisustvovala prezentacijama na ovu temu u školi, ali ima dosta dece koja nisu edukovana i koja ne znaju ništa o ovoj pojavi, te se jednom rečju zaprepaste kada na predavaju saznaju i čuju nešto o problemu trgovine ljudima - kaže Bugarski.

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Kako bi što veći broj najmlađih, koji su i najranjivija kategorija, informisali o problemu trgovine ljudima, gradska organizacija Crvenog krsta, osim što obeležava značajne datume, kontinuirano, tokom godine, organizuje edukativne radionice posvećene ovoj temi.

Na današnjim radionicama učestvovali su učenici OŠ „Đuro Salaj“, Srednje medicinske i Politehničke škole. Kroz likove koje je osmislio Crveni krst, Mašu i Mišu, osnovci su učili kako da prepoznaju rizične situacije, dok su na predavanju za njihove starije drugare bili prisutni i predstavnici Policijske uprave.

- Uloga Crvenog krsta je preventivna i edukativna, te u tom smislu organizujemo vršanjčke radionice za decu od predškolskog uzrasta, preko osnovnoškolskog, do srednjoškolskog uzrasta. Na tim radionicama ukazujemo deci na problem koji je evidentan u celom svetu, pa i kod nas, da obrate pažnju na situacije koje mogu da ih dovedu u nepriliku da upadnu u lanac trgovine ljudima iz kojeg je jako teško izaći. Tokom cele godine držimo edukacije u školama, prošle godine je oko 1.400 dece prošlo kroz te radionice, a ove godine do sada oko 700 dece - ističe Zoran Molnar iz Crvenog krsta Subotica.

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Prema statističkim podacima, u Srbiji je u prvih osam meseci tekuće godine formalno identifikovana 31 žrtva trgovine ljudima.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2681
Povezane teme

trgovina ljudima

radionice za decu

dan borbe protiv trgovine ljudima

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.