• Pregleda: 2065

Obeležen dan starih

Danas je na Trgu slobode obeležen 1. oktobar, Dan starih. Iako je padala kiša, ova manifestacija bila je izuzetno posećena, a otvorio ju je dr Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalna pitanja i zaštitu životne sredine.
Obeležen dan starih

On je tom prilikom rekao da je Subotica, kao i većina gradova u Srbiji, demografski star grad, jer se broj starih osoba preko 65 godina iz godine u godinu povećava.

- Najbolji primer kako se u vodi briga o starim licima možemo videti na primeru subotičkog Gerontološkog centra, koji je nivo socijalne zaštite i brige o starima podigao na veoma visoki nivo, što dokazuju brojna priznanja koja je ova ustanova dobila ali i sami korisnici kojih je u ovoj ustanovi sve više. Grad će nastaviti da za brigu o starima izdvaja još više sredstava i nivo socijalne zaštite podigne na još veći nivo - rekao je dr Atila Čengeri na otvaranju svečanosti.

Na štandu Karitasa koji je i bio organizator ove akcije, mogle su se naći rukotvorine starih lica Gerontološkog centra ali i drugih ustanova, aktivisti Zavoda za javno zdravlje delili su edukativni materijal posvećen Danu starih lica.

Apoteka Subotica je prikupljala lekove kojima je istekao rok trajanja, a Preventivni centar Doma zdravlja organizovao je besplatno merenje šećera u krvi, krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi.

Iako podatak o tome koliko u Subotici ima starih lica ( preko 65 godina, odakle i počinje demografsko merenje), nije sa preciznošću poznat, zna se da Subotica spada u red najstarijih gradova u Srbiji.

Izvor: SuMedija

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.