• Pregleda: 6120

Obeležen Dan grada, 01. septembar

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su zaslužnim Subotičanima uručena priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada, 1. septembar. Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, gradski zvaničnici, predstavnici državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, bratskih gradova, verskih zajednica i kulturnih institucija, kao i veliki broj građana.
Obeležen Dan grada, 01. septembar

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić, čestitao je sugrađanima Dan grada, poželeo dobrodošlicu svim gostima i u svom obraćanju, između ostalog, istakao da je tokom nekoliko poslednjih meseci, u više navrata, govorio o našim gradskim prioritetima, investicijama, pozorištu, razvoju turizma na Paliću i činjenici da je našim sugrađanima potrebno otvoriti nova radna mesta.

Nastavak aktivnosti na dovođenju renomiranih svetskih i domaćih investitora, koji će obezbediti otvaranje novih radnih mesta i reindustrijalizaciju Subotice, nije lak zadatak u uslovima produbljene svetske ekonomske krize, pada finansijskog rejtinga naše zemlje i manje mogućnosti saradnje sa novom Vladom Repubike Srbije. Međutim, rezultati koje smo u kratkom vremenskom periodu postigli i zadovoljstvo pristiglih investitora saradnjom sa Gradom, preporučuju nas kao dobar primer efikasnosti, pouzdanosti i odgovornog odnosa u Srbiji, rekao je gradonačelnik Dulić.

Uz podsećanje da je, kao gradonačelnik, zahtevao konsenzus od svih koji stvaraju politički, ali posredno i ekonomski ambijent grada Subotice, on je kazao da pitanje Narodno pozorišta ima istoriju punu nerazumevanja, megalomanskih ambicija koje nisu u dovoljnoj meri, ili nisu uopšte usaglašene sa našim ekonomskim potencijalom, kulturnom baštinom i stvarnim potrebama.

Upravo je nama u ovom mandatu, pripao težak i nezahvalan posao da ovo veliko i najznačajnije građevinsko, ali i kulturno čvorište razrešimo i to na način koji će biti efikasan, koji će zadovoljiti potrebe naših sugrađana i što je najvažnije, na način koji će imati svoju održivu logiku. Naš izveštaj je: nakon skoro dve godine pauze, nastavljeni su radovi na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta. Rekonstrukcija starog, zaštićenog dela zgrade koju finansira biće okončana u naredna dva meseca, a u toku je izmena glavnog projekta za drugi, novi deo objekta. Izmene predviđaju smanjenje korisne površine, visine objekta, dve umesto tri scene, smanjenje investicije za osam miliona evra, podvukao je Modest Dulić.

S obzirom na to da kulturna baština grada zahteva efikasan i brz odgovor u širokim potezima i da prioritet nije samo zgrada Narodnog pozorišta, gradonačelnik je rekao da su počeli radovi na rekonstrukciji fasada Sinagoge i da očekuje da će u naredne dve do tri godine, pored toga što će biti osvežena spolja, Sinagoga biti stavljena i u funkciju.

Prema njegovim rečima, primer rešavanja tzv. „Čordaškog puta“ i, pored činjenice da je njime pre svega rešavan dugogodišnji infrastrukturni problem stanovnika te i okolnih ulica, i rušenja skeleta kod Otvorenog univerziteta kao višedecenijskog nasleđenog rugla u centru grada su, u simboličkom smislu, imali veliku težinu jer je to bio početak uspostavljanja novog, međusobnog poverenja između građana i Gradske uprave.

Ustanovljen je princip odgovornosti koji podrazumeva da se ne daju laka obećanja, a da se , kada se obećanje da, ono mora i realizovati, naglasio je gradonačelnik Dulić.

On je dodao da je tokom proteklih godinu dana demonstrirana i socijalno odgovorna politika nizom konkretnih mera usmerenih ka osetljivim kategorijama stanovnika.

Obezbedili smo besplatnu užinu za decu iz najsiromašnijih porodica, povlastice za najstarije, finansirali treći pokušaj vantelesne oplodnje kao i besplatan boravak dece trećeg i četvrtog reda u vrtićima, podsetio je Modest Dulić.


Predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja je, u svom obraćanju, gostima poželela dobrodošlicu i izrazila zahvalnost što su se odazvali pozivu da prisustvuju proslavi Dana grada. Uz kratak osvrt na istorijat grada Subotice, ona je ukazala i na pojedine ekonomske, političke i socijalne probleme sa kojima se danas suočavamo.

Problema ima, ali s obzirom na to da je ovaj dan je slavljenički, ostavićemo ih po strani. Tokom proteklih godinu dana posetili smo više bratskih gradova, zajedno se radovali sa Osijekom kada je Hrvatska ušla u Evrosku uniju u koju ćemo i mi, nadam se, uskoro ući, rekla je, između ostalog, Maria Kern Šolja.

Na svečanoj sednici uručena su priznanja „Pro urbe”, koja se dodeljuju za istaknuta dela koja značajno doprinose ugledu grada podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Na sednici Skupštine grada Subotice, održanoj 20. juna 2013. godine, doneta je odluka da su ovogodišnji dobitnici priznanja „Pro urbe” - Marika Pec Geler, glumica i operska pevačica, Mihalj Pece, zdravstveni radnik, Robert Tili, publicista, prevodilac i muzičar i Narodno pozorište Subotica.

Tokom svečane sednice Skupštine grada izvođen je prigodan kulturno-umetnički program.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

7
muki Odgovori
a koje si to rezultate postigao u kratkom vremenskom periodu g.gradonacelnice?
clouseau Odgovori
Bobu cestitka!
@muki Odgovori
pa npr srusio je skelet u centru grada koji je tamo bio 40 godina,ponovo se radi na pozoristu,kalcedonija otvara fabriku pve godine i zaposljava 240 ljudi,swarovski krece izgradnju nove fabrike,napravljena su nova autobuska stajalista,uredjuju se ulice (pogledaj Djure Djakovica),dudova suma nikada lepsa,pokrenuta ponovo prica o aqva parku na palicu -uskoro tender za projektanta,i sto je najvaznije covek nema ni jednu jedinu aferu u prethodnih godinu dana i svi koji ga poznaju znaju ga kao vrednog i postenog momka,eto ti za pocetak a ti sada brzo kad zavrsis sa citanjem Kurira-pornoida gore kod Ilijie da ti neko pismen napise odgovor u stilu alo bree! caoooos
Član51406 Odgovori
@muki
Када је власт умешана у криминал, докази о криминалним активностима су увек сакривени, а криминалци никада нису криминалци, већ бизнисмени и политичари.
alex Odgovori
@muki pogledaj malo sta si napisao pa razmisli jos jednom, PONOVO SE RADI NA POZORISTU, KALCEDONIJA OTVARA FABRIKU, SWAROWSKI KRECE IZGRADNJU, POKRENUTA PRICA O AQVA PARKU, USKORO TENDER... znaci nista nije uradio nego se sve nesto prica i pokrece se a nikako da se pokrene. Nije on postavio stajalista ali i da jeste jel treba da se zadovoljim sa 10 stajalista u gradu?
kojot Odgovori
А шта се то ради на позоришту?Е,сад сам се сетио заменили су неки кран(један однели а други донели) и решили се цигала које су завршиле на нечијем плацу.
glad Odgovori
Krajnje je neukusno ovo slikanje trpeze, znamo svi da se predobro hranite u svakom smislu i da sit gladnom ne veruje, ali i gladni su postali nepoverljivi , imajte to na umu!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.