Komentara: 12
Pregleda: 2714
Foto

Obeležen Dan borca

02.07.2023. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomen kompleks na Trgu žrtava fašizma i spomenik „Njihovoj vernosti“ kod Jadrana juče je obeležen Dan borca (4. jul).
Obeležen Dan borca

Dan borca, koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležava se u spomen na godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta KPJ na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka.

- Ovo je veliki praznik za nas.  Tada je doneta odluka o podizanju ustanka, a ništa nije bolje ni danas, Srbija je pritisnuta sa svih strana i obeležavanjem ovakvih datuma je veoma značajno zbog svih, od dece i omladine, do poštovalaca tekovina NOB-a – ističe Aleksandar Toković, predsednik subotičkog SUBNOR-a.

Obeležen Dan borca

Ovom prilikom Orden borca, najviše boračko odlikovanje, dodeljeno je Marici Maričić (88), rođenoj Marks, koja je preživela rat, logore i sremsku ofanzivu.

- Sećanja su još uvek živa. Ne mogu se zaboraviti ono što smo doživeli, ti lični postupci prema nama. Bila sam u logorima, svim vojvođanskim, sa pet godina. Preživeli smo zahvaljujući ljudima koji su imali smelosti da nam pomognu. Jednom prilikom čuvar u kaznioni, kada su nas pustili da izađemo napolje da prošetamo, samo je otvorio vrata i majku i nas da izađemo napolje, zaustavio je nekog čoveka i poslao nas u Laćarak. Tako smo preživeli. Bilo je zaista strašno – seća se baka Marica, koja je radni vek provela kao profesorka ruskog u našem gradu, a sada starost provodi u Gerontološkom centru.

Obeležen Dan borca

Subotica je jedan od gradova koji neguje kulturu sećanja i nekoliko puta godišnje odaje počast stradalim borcima, bez obzira kada su položili živote na braniku otadžbine.

- Subotica je dokazala mnogo puta da su slobodarstvo i podviti, bili oni pre sedam ili dve decenije, putokaz za nas jer se za budućnost moramo boriti.  Zahvaljujući onima koji su se borili puškom mi danas možemo da se borimo znanjem i radom u miru i stabilnosti – poručio je Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subotice.

Obeležen Dan borca

Po rečima Jove Baroševčić, predsednika SUBNOR-a Vojvodine i potpredsednika SUBNOR-a Srbije, nije bilo lako 1941. godine reći “NE” i odlučiti se na neprihvatanje ideologije koja potlačava.

- Posle ove sednice, počeli su ustanci u svim republikama. Počeli su da se formiraju odredi, koje će prerasti u brigade, korpuse pa na kraju i armije. Velika su to stradanja bila. Zato se poklanjamo svima koji su dali svoj život i to njihovo delo nikada neće biti zaboravljeno – jasan je Boroševčić. – Subotički partizanski odred je bio primer kako su svi narodi bili udruženi i zato su i pobedili. Mašinerija nije mogla da ugasi srce pobednika a to smo bili mi, pokazalo se da tehnika nikada ne može da pobedi ljudski duh.

Obeležen Dan borca

Za državni praznik Dan borca proglašen je 26. aprila 1956. godine i proslavljao se svake godine, a nakon raspada SFRJ, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, pa se potom obeležavao samo u Srbiji. Odlukom Vlade Srbije ukinut je 2001. godine, ali se praznik i danas, nezvanično, proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Obeležen Dan borca

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca Obeležavanje Dana borca - polaganje venaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 6 dana
Komentara: 12
Pregleda: 2714
Povezane teme

subnor subotica

dan borca

polaganje venaca

aleksandar toković

spomenik žrtvama fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.