Komentara: 0
Pregleda: 3004

Obeležavanje Svetskog dana zdravlja: "Vektorske zarazne bolesti – mali ubod, velika opasnost"

07.04.2014. u 15:33h
Izvor: RTV City
U svetu i kod nas se danas obeležava Svetski dan zdravlja. 7. april, koji se obeležava od 1950. godine, je i rođendan Svetske zdravstvene organizacije, a ove godine tema obeležavanja ovog zdravstvenog datuma je „Vektorske zarazne bolesti – mali ubod, velika opasnost“ sa ciljem podizanja nivoa znanja i svesti o značaju vektorskih zaraznih bolesti, koje prenose krpelji i komarci, kao i mogućim posledicama po zdravlje ljudi.
Obeležavanje Svetskog dana zdravlja: "Vektorske zarazne bolesti – mali ubod, velika opasnost"

Vektorske zarazne bolesti su oboljenja koje prenose insekti. Pre nego što dospeju u čoveka ili životinju, određeno vreme provode u vektoru, odnosno prenosiocu, a to su najčešće krpelji i komarci. Iako se pod Vektorskim oboljenjima smatra veliki broj zaraznih bolesti, one najčešće u svetu i kod nas su Lajmska bolest i Virus zapadnog Nila.

Ove dve bolesti godišnje predstavljaju 17 posto ukupnih zaraznih oboljenja u svetu. Najčešće su sezonskog karaktera, javljaju se u rano proleće i traju do kasne jeseni, međutim, sve češće i u zimskom periodu. Od Lajmske bolesti je prošle godine u Subotici obolelo 9 sugrađana, a od Virusa zapadnog Nila njih troje. Veliku ulogu u njihovom prenošenju igraju učestala putovanja, trgovina, kao i migracije koji su učinili da opasnost od ovih bolesti bude još veća.

U suzbijanju ovih bolesti  najefikasnija su tretiranja komaraca i krpelja, koja se svake godine sprovode u nekoliko navrata. U veterinarskim stanicama u Subotici beleži se povećan broj slučajeva u kojima su životinje zaražene krpeljom.

Kako bi se uspešno zaštitili od vektorskih zaraznih bolesti, potrebno je redovno održavanje lične higijene i higijene životnog i radnog prostora i izbegavanje dužeg boravka u kontaktu sa životinjama i insektima. Prema istraživanju Zavoda za biocide o postojanju komaraca zaraženih Virusom zapadnog Nila, koje je tokom avgusta prošle godine sprovedeno i u Subotici, na dve od deset lokacija obuhvaćenih istraživanjem pronađeni su komarci zaraženi ovim virusom. Komarci su pronađeni kod Hipodroma i Senćanskog groblja.

Izvor: RTV City
Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja Kzn povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3004
Povezane teme

svetski dan zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.