Komentara: 19
Pregleda: 3450
Foto

Obeležavanje "Dana Dužijance" u utorak, 15. avgusta

09.08.2017. u 09:05h
Izvor: Subotica.com
Bunjevački nacionalni savet i Centar za kulturu Bunjevaca obeležiće u utorak, 15. avgusta „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne zajednice.
Obeležavanje "Dana Dužijance" u utorak, 15. avgusta

Na Dan Dužijance u Franjevačkoj crkvi u 9 časova biće održana Misa zahvalnica, a program obeležavanja praznika posvećenog završetku žetve počeće u 17.45 časova  ispred Bunjevačke matice, odakle će krenuti svečana povorka do centralnog gradskog Trga.

- U 18 časova povorka se zaustavlja u samom centru, gde će održava tradicionalno Veliko bunjevačko kolo, u kojem učestvuju svi folklorci. Prošle godine  imali smo preko 300 folkloraca, a očekujemo da ćemo i ove godine ponoviti taj broj. Nakon toga povorka se opet formira i zajedno sa predsednicom ide ka bisti Blaška Rajića, ispred koje ćemo položiti cveće, jer je Blaško Rajić najzaslužniji što je naša Dužijanca očuvana - kaže Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Tradicionalna Svečana akademija biće održana s početkom u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, gde će ovogodišnji bandaš i bandašica predati hleb od novog brašna i venac od žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

- Svake godine imamo jedno bunjevačko udruženje koje daje bandaša i bandašicu.  Ove godine će to biti KUD „Aleksandrovo“ odakle nam dolazi najlepši par - kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić - Na Dužijancu ove godine dolaze nam predstavnici Bunjevaca iz Mađarske,  KUD iz Tompe, a gosti će nam biti i članovi jednog bunjevačkog udruženja iz Čonoplje, kao i subotička udruženja.

Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca biće završeno Bandašicinim kolom, koje je planirano za 20 časova, u restoranu  „Spartak S“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 3450
Povezane vesti
Povezane teme
nacionalni savet bunjevaca suzana kujundžić ostojić dan dužijance bunjevački nacionalni savet bunjevačka matica bunjevačka dužijanca nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine bunjevačka nacionalna manjina
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.