Komentara: 19
Pregleda: 4070
Foto

Obeležavanje "Dana Dužijance" u utorak, 15. avgusta

09.08.2017. u 11:05h
Izvor: Subotica.com
Bunjevački nacionalni savet i Centar za kulturu Bunjevaca obeležiće u utorak, 15. avgusta „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne zajednice.
Obeležavanje "Dana Dužijance" u utorak, 15. avgusta

Na Dan Dužijance u Franjevačkoj crkvi u 9 časova biće održana Misa zahvalnica, a program obeležavanja praznika posvećenog završetku žetve počeće u 17.45 časova  ispred Bunjevačke matice, odakle će krenuti svečana povorka do centralnog gradskog Trga.

- U 18 časova povorka se zaustavlja u samom centru, gde će održava tradicionalno Veliko bunjevačko kolo, u kojem učestvuju svi folklorci. Prošle godine  imali smo preko 300 folkloraca, a očekujemo da ćemo i ove godine ponoviti taj broj. Nakon toga povorka se opet formira i zajedno sa predsednicom ide ka bisti Blaška Rajića, ispred koje ćemo položiti cveće, jer je Blaško Rajić najzaslužniji što je naša Dužijanca očuvana - kaže Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Tradicionalna Svečana akademija biće održana s početkom u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće, gde će ovogodišnji bandaš i bandašica predati hleb od novog brašna i venac od žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta, dr Suzani Kujundžić Ostojić.

- Svake godine imamo jedno bunjevačko udruženje koje daje bandaša i bandašicu.  Ove godine će to biti KUD „Aleksandrovo“ odakle nam dolazi najlepši par - kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić - Na Dužijancu ove godine dolaze nam predstavnici Bunjevaca iz Mađarske,  KUD iz Tompe, a gosti će nam biti i članovi jednog bunjevačkog udruženja iz Čonoplje, kao i subotička udruženja.

Obeležavanje nacionalnog praznika Bunjevaca biće završeno Bandašicinim kolom, koje je planirano za 20 časova, u restoranu  „Spartak S“.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance Najava obeležavanja Dana Dužijance
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 4070

Povezane vesti

Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

bunjevački nacionalni savet

bunjevačka matica

bunjevačka dužijanca

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.