Komentara: 6
Pregleda: 4148

NSM protiv dvojezičnog odeljenja

07.04.2012. u 17:37h
Izvor: Portal "B92"
NSM protiv dvojezičnog odeljenja

Nacionalni savet Mađara protivi se otvaranju dvojezičnog mađarsko-srpskog odeljenja u subotičkoj osnovnoj školi "Ištvan Kizur", koje podržavaju roditelji đaka.

Kako prenosi portal B92, inicijativu da se od septembra otvori i dvojezično odeljenje, škola je uputila Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i republičkom Ministarstvu prosvete, a prema rečima direktorke škole Vesne Dulić potreba za takvim odeljenjima postoji i savet roditelja pružio je toj inicijativi jedinstvenu podršku, piše list "Mađar so".

Predsednica Odbora za obrazovanje u Nacionalnom savetu Mađara Livia Jo Horti izjavila je, međutim, da inostrana iskustva pokazuju da dvojezična odeljenja ne pomažu očuvanju jezika nacionalne zajednice, "već je to mnogo više u službi asimilacije" argumentujući to primerom iz Slovenije.

"Ne samo da nije doprinelo opstanku jezika i kulture, nego upravo suprotno. Kod nas prioritet treba da bude opstanak mađarskih odeljenja. Naravno, smatramo veoma važnim da deca mađarske nacionalnosti nauče srpski jezik, ali za to treba da se časovi srpskog jezika učine pogodnim", rekla je Jo Horti za "Mađar so".

U slučaju da nadležni organi daju odgovarajuću dozvolu za otvaranje takvih odeljenja, prema rečima direktorke škole, ona bi predstavljala "mogućnost, ali ne obavezu", odnosno izbor bi za roditelje bio slobodan da li će decu upisivati u odeljenje sa jednim nastavnim jezikom ili u dvojezično.

Ona je predočila i da bi dvojezična odeljenja funkcionisala na način da bi, recimo, u mađarsko-srpskom dvojezičnom odeljenju glavni nastavni jezik bio mađarski, deca bi tri puta sedmično imala časove srpskog jezika, a pored toga bi se nastava iz likovnog, muzičkog i fizičkog obrazovanja izvodila u odnosu sa po 50-50 odsto na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 4148

Povezana vest

Povezane teme

mađarski nacionalni savet

srpski jezik

mađarski jezik

dvojezično odeljenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.