• Pregleda: 3601

NSM protiv dvojezičnog odeljenja

NSM protiv dvojezičnog odeljenja

Nacionalni savet Mađara protivi se otvaranju dvojezičnog mađarsko-srpskog odeljenja u subotičkoj osnovnoj školi "Ištvan Kizur", koje podržavaju roditelji đaka.

Kako prenosi portal B92, inicijativu da se od septembra otvori i dvojezično odeljenje, škola je uputila Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i republičkom Ministarstvu prosvete, a prema rečima direktorke škole Vesne Dulić potreba za takvim odeljenjima postoji i savet roditelja pružio je toj inicijativi jedinstvenu podršku, piše list "Mađar so".

Predsednica Odbora za obrazovanje u Nacionalnom savetu Mađara Livia Jo Horti izjavila je, međutim, da inostrana iskustva pokazuju da dvojezična odeljenja ne pomažu očuvanju jezika nacionalne zajednice, "već je to mnogo više u službi asimilacije" argumentujući to primerom iz Slovenije.

"Ne samo da nije doprinelo opstanku jezika i kulture, nego upravo suprotno. Kod nas prioritet treba da bude opstanak mađarskih odeljenja. Naravno, smatramo veoma važnim da deca mađarske nacionalnosti nauče srpski jezik, ali za to treba da se časovi srpskog jezika učine pogodnim", rekla je Jo Horti za "Mađar so".

U slučaju da nadležni organi daju odgovarajuću dozvolu za otvaranje takvih odeljenja, prema rečima direktorke škole, ona bi predstavljala "mogućnost, ali ne obavezu", odnosno izbor bi za roditelje bio slobodan da li će decu upisivati u odeljenje sa jednim nastavnim jezikom ili u dvojezično.

Ona je predočila i da bi dvojezična odeljenja funkcionisala na način da bi, recimo, u mađarsko-srpskom dvojezičnom odeljenju glavni nastavni jezik bio mađarski, deca bi tri puta sedmično imala časove srpskog jezika, a pored toga bi se nastava iz likovnog, muzičkog i fizičkog obrazovanja izvodila u odnosu sa po 50-50 odsto na mađarskom, odnosno srpskom jeziku.

Izvor: Portal "B92"

povezane teme

6
:) Odgovori
Свака част Председници одбора за образовање у националном савету Мађара Ливији Јо Хорти !
Жена показује како треба да се бори за опстанак свога језика и у потпуности је разумем и подржавам. Мислим да је одличан, позитиван пример госпођи Киселички која се бори да што више школа уведе двојезична одељења. Деца не владају добро ни српским језиком,а она би желела да слушају наставу и на неким другим језицима. Зар не би било боље да се деци понуде још од првог разреда сем једног обавезног страног језика још један обавезни или изборни страни језик?! Чињеница је да деца најбоље уче и упијају језике на раном узрасту,али да сад неке предмете уместо на српском имају на неком другом језику је ван памети. Значи онај првак уместо да научи на српском језику неке појмове из ликовног,физичког,музичког он ће их учити на неком другом језику и онда ће се питати како се неки термин који се употребљава из тих предмета каже на српском. То дефинитивно није добро. Грехота је према нашем језику.
Мислим да је велики проблем овде у Војводини што се добар дио народа "провојводио" па им мрско рећи да су из Србије него кажу да су из Војводине,што им смета да им се језик зове српски па ће прихватити да им дете учи било који језик уместо српског. Треба радити на томе да деца воле и негују српски језик ,а наравно поред њега да као изборне предмете имају још 2-3 језика.
Кад госпођа Киселички схвати значај нашег језика онда јој признајем функцију на којој је,а до тада мислим да јој није место на тој функцији . Типичан је пример показивања и примењивања моћи коју јој је дала њена владајућа странка.
Akademsko zvanje Odgovori
U potpunosti se slazem sa stvarima u gore navedenom tekstu, naime u vecini segmenata uredjenja naseg drustva je dovoljno samo pogledati nase komsije iz Slovenije ili neke druge "uredjenije" zemlje i sve ce nam biti jasno. Secam se prepiske i raznih komentara u prethodnom tekstu koji su branili "doticnu gospodju" koja je pokusavala da izmislja nesto (da ne kazem nametne) sto u svetu vec postoji i ciji su efekti vec vidljivi u ovom slucaju u Sloveniji.
Dusa-n Odgovori
da nisu izbori za mesec dana jos bih i poverovao da je nesto posteno...
D Odgovori
Mislim da je ovo odlicna ideja koja je potekla iz ove osnovne skole. Jos ako se i roditelji slazu sa tim, onda ne vidim u cemu je problem da ovakvo odeljanje i pocne da funkcionise. Ja danas imam 25 godina i ne znam jezik sredine, i to mi predstavlja veliki problem, pre svega pri pronalazenju posla. Zato savetujem gospodi iz Nacionalnog Saveta Madjara (dakle ljudima iz SVM-a) da ovaj put ne pokusavaju da razdvajaju madjare od ostalih, kao sto to inace rade, vec da prihvate ovu inicijativu, jer ona moze samo dobro doneti ovoj deci.
govorim mađarski Odgovori
Drugovi i drugarice iz NSM treba da vas je sramota!!!! Da li znate koliko mladih živi na ovim prostorima a ne zna jezik sredine? Pa njima treba ocuvati jezik nacionalne sredine? Ne razumem!
Ako roditelji žele da im deca pored maternjeg mađarskog jezika govore i srpski-šta je tu loše? U srednjim školama na upitniku mnoga deca zaokruže da žele da uče mađarski jezik i da vidim u kojoj školi ga ima. Moj sin i mnogi su ga zaokružili, za 4 g ni jedan čas nisu imali. To je realnost, sva priča o suživotu je šarena laža- ne živimo mi zajedno nego jedno pored drugih. Ja jesam imala mađarski jezik u OŠ i drago mi je zbog toga, govorim tečno mađ.j, a sad se sve čini da niko ne uči drugi jezik sredine. Mađari imaju srpski jezik kao predmet a znate li koliko njih ga govori nakon srednje škole? Možda 5-10% a pa g. Livija daleko je to od asimilacije! I obrnuto važi.
rax Odgovori
hvala bogu, bravo nsm. da se vise sjase sa ove teme. ne treba madjarski niko da uci, ko hoce moze da uzima privatne casove. na ovu temu su penili profesionalni srbi i stipani, nadam se da ce se nsm jako zaloziti za ovo. isto tako se nadam da ce se nsm izboriti za program ucenja madjarske dece, sa kojim ce moci i nauciti srpski. isto tako se nadam da ce inicijativa ukidanja ucenja stranog jezika u zanatskim skolama prihvatiti i da ce ovo drustvo napokom doci na mesto koje i zasluzuje. kroz 10 godina eu nece morati proizvoditi u aziji, vec ce moci sve srbiji. ovde ce biti sami duduci,koji nece moci da vrednuju ni znanje, ni "imanje".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.