Komentara: 29
Pregleda: 16903
Video
Foto

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

21.08.2020. u 10:15h > 17:31
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održana je konstitutivna sednica Gradskog parlamenta na kojem su prvo potvrđeni mandati 67 odbornika, a zatim je Balint Pastor izglasan za predsednika Gradske skupštine. Takođe, javnost je upoznata i sa dogovorom da SNS i SVM nastavljaju koaliciono delovanje u Subotici.
Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

Novi predsednik Skupštine je Balint Pastor na predlog Saveza vojvođanskih Mađara. Podršku predlogu su dali svi odbornici osim članova odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu".  Za predlog je glasalo 59 odbornika, 5 je bilo protiv, dok su tri glasa bila nevažeća. Pastorov zamenik biće Nebojša Crnogorac (SPS), a funkciju sekretara u naredne četiri godine nastaviće vršiti Đula Ladocki (SVM).

Nakon imenovanja na novu funkciju Pastor se zahvalio odbornicima koji su podržali njegov izbor za predsednika gradskog parlamenta.

- Ono što mogu da obećam je da ću dostojanstveno voditi Skupštinu, da ću biti partner svima onima koji žele dobrobit Gradu Subotici i njenim građanima. I dalje  ću se zalgati za ono što sam govorio u izbornoj kampanji a to je namera da se sačuva vekovni karakter grada i obezbedi život  dostojan 21. veka – poručio je Balint Pastor. – Tačno je da sam trinaest godina narodni poslanik, voljom građana Republike Srbije, a to će da ostane tako i u ovom mandatnom periodu, ali želim da na neposredan način doprinesem razvoju našeg grada, a ne posredno kao prethodnih godina. Lista koju sam predvodio dobila je veliko poverenje građana i ja to želim da opravdam. To je moguće jedino ako se ostane u Subotici i radi u interesu građana, a ne da se posle dobijanja glasova ode u Beograd i kaže to je bila samo kampanja i ne želi da se uhvati u koštac sa problemima građana.

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

STEVAN BAKIĆ PREDSTAVIO SVOJ TIM - Novi gradonačelnik upoznao je javnost sa svojim novim timom, odnosno kadrovskim rešenjima u vođenju resora u Gradskoj upravi. Više detalja u povezanoj vesti.

Na kritike da neće moći predano da vodi skupštinska zasedanja jer je narodni poslanik, Pastor je odgovorio da će sa obe funkcije obavljati revnosno, dati maksimum i raditi u interesu građana.

- Sednice ću voditi dostojanstveno, nadam se da ćemo u tome svi biti partneri. Nema demokratije bez opozicije i ja ću sa ove stolice učiniti sve da ona kaže sve što ima, u skladu sa Statutom Grada i poslovnikom – dodao je Pastor. – Da ne bude zabune, kao ni moj prethodnik, ni ja neću dobijati platu za mesto predsednika Skupštine grada Subotice. Imaću platu narodnog poslanika, koja je inače manja od plate predsednika Skupštine grada. Ta sredstva će ostati u budžetu Grada. Tokom izborne kampanje nisam vodio borbu portiv nikoga lično i dok sam na ovom mestu neću dozvoliti da se  bilo ko optužuje za šovinizam, fašizam ili nešto slično. To nije primereno ovom domu!

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

Balint Pastor

Govoreći o koalicionim partnerima Pastor je novinarima rekao da očekuje da će saradnja sa Srpskom naprednom strankom biti nastavljena, kao i da će se raditi na ostavrivanju svih obećanja datih u izbornoj kampanji.

- Dobro je što je formirana široka koalicija i očekujem da sarađujemo sa svima koji žele dobro građanima Subotice. Izabrano je izvršno rukovodstvo grada i ono već može da krene sa radom, nećemo gubiti vreme – jasan je Pastor.

Predsedavanje Skupštinom, dok nije izabran novi predsednik, obavljao je najstariji odbornik Nikola Milićević, iz redova SNS. Nakon sednice koja je trajala skoro četiri časa novi predsednik Skupštine odmah je otišao u novi kabinet u kojem će u naredne četiri godine obavljati svoj mandati. Tamo ga je dočekao dosadašnji vršulac te dužnosti - Tivadar Bunford.

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

Odbornici u mandatu od 2016-2020. godine su se poslednji put sastali 28. maja, pre nepuna tri meseca. Izbori na svim nivoima vlasti održani su 21. juna, a u Subotici je ubedljivu pobedu odnela lista subotičkih "naprednjaka" koja u novom sazivu od 67 odbornika ima 31 iz svojih redova, što nije dovoljno za samostalno donošenje oduka, tako da će najavljeno "partnerstvo" sa SVM biti i više nego dovoljno za odluke.

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneri

POTVRĐENI ODBORNICI

Po izbornim listama predstavljenim uoči izbora održanih 21. juna, ovo je lista kandidata za odbornike. Kao i do sada, kandidati kojima je pripala odbornička funkcija na osnovu "plasmana" na listi opcije koje su predstavljali, danas će položiti zakletvu, a u zavisnosti od nekih "pomeranja" već na sledećoj sednici može se desiti da zbog vršenja nekih drugih funkcija koje su u sukobu interesa sa odborničkom funkcijom neki odbornici podnesu ostavke, pa će se kandidati sa izbornih lista pomeriti za određeni broj mesta, u skladu sa osvojenim brojem mandata liste.

Balint Pastor novi predsednik Skupštine, SNS i SVM ostaju koalicioni partneriKako ta lista izgleda nakon današnje potvrde mandata pogledajte u nastavku.

Odbornici sa liste SNS (31): Bogdan Laban, Stevan Bakić, Sergeja Ilić, Mitar Samardžić, Ljiljana Medaković, Gojko Radić, Aleksandar Grubor, Valentina Veleski, Veljko Vojnić, Jelena Vujović, Dragutin Soković, Nikola Milićević, Iva Vučinić, Bojan Šoralov, Sanja Milošev, Pero Šunjka, Marko Marić, Sanja Kojić, Dušan Stipanović, Anđelka Nađ Nemedi, Branislav Radević, Ileš Feher, Ljubica Oravec, Milan Mrvoš, Jadranka Gršić, Ivan Dulić, Robert Torma, Aleksandra Bukvić, Duško Petrović, Ljiljana Trikić i Srđan Marjanović.

Odbornici sa liste SVM (22): Balint Pastor, Imre Kern, Janoš Nagel, Ildiko Lovaš, Timea Horvat, Bojan Bagi, Đerđ Bucko, Gabor Agardi, Žužana Magoši, Erika Dorogi, Rudolf Ševenj, Atila Mesaroš, Gabor Kovač, Hargita Erči, Andrea Salai, Ištvan Dobo, Zoltan Kudlik, Roland Brezovski, Elvira Boroš, Edit Laslo, Henrik Der i Oto Odri.

Odbornici sa liste SPS (4): Nebojša Crnogorac, Bojan Ružić, Bojan Arsić i Nataša Dujić.

Odbornici sa liste PGS (4): Jene Maglai, Jelica Santrač, Miroslav Milojević i Ilona Husak Hof.

Odbornici sa liste "Vojvođanski front" (3): Tomislav Žigmanov, Robert Damjanović Čokić i Josipa Vojnić Tunić.

Odbornici sa liste SBB (2): Mirko Bajić i Dragan Kopunović.

Odbornik sa liste "Ruska stranka": Igor Petrov.

* Shodno izboru na nove funkcije odbornici Stevan Bakić i Imre Kern prepustiće svoje mandate sledećim na izbornoj listi kandidata njihovih političkih opcija.

Konstitutivnu sednicu mogli ste da pratite preko našeg sajta.

Izvor: Subotica.com
Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada Konstitutivna sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 16903

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

konstitutivna sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.