Komentara: 27
Pregleda: 7277

Konstitutivna sednica Skupštine Subotice u petak

18.08.2020. u 12:18h
Izvor: Subotica.com
Velika većnica Gradske kuće u petak će biti mesto sastanka novog saziva gradske Skupštine. Očekuje se da će 67 odbornika položiti odborničku zakletvu, a da će zatim izabrati predsednika i sekretara Skupštine.
Konstitutivna sednica Skupštine Subotice u petak

Još uvek aktuelni predsednik Skupštine Subotice, Tivadar Bunford, sazvao je za petak, 21. avgusta, konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta na kojoj će biti tri tačke dnevnog reda. Po redu, prvo će se naći potvrđivanje odborničkih mandata, a zatim će isti odbornici glasati za predsednika Skupštine, kao i sekretara.

Odbornici u mandatu od 2016-2020. godine su se poslednji put sastali 28. maja, pre nepuna tri meseca. Izbori na svim nivoima vlasti održani su 21. juna, a u Subotici je ubedljivu pobedu odnela lista subotičkih "naprednjaka" koja će u novom sazivu od 67 odbornika imati 31 iz svojih redova, što neće biti dovoljno za samostalno donošenje oduka, tako da će biti neophodno "partnerstvo" da bi se došlo do broja 34.

Konstitutivna sednica Skupštine Subotice u petak

Po nezvaničnim informacijama, Savez vojvođanskih Mađara će ostati koalicioni partner SNS-u na svim nivoima, pa će njihova 22 glasa u lokalu činiti i više nego stabilnu odlučivačku poziciju (53/67), međutim to nije garant da će se isto preneti i na "lokal". U igri su naravno i SPS sa svoja četiri mandata, odnosno "Bunjevci" sa dva glasa i odbornik Igor Petrov (Ruska stranka). Čini se da su sve opcije na stolu.

Prilično je izvesno da deo vladajuće koalicije neće biti Pokret građanske Subotice, koji je na proteklim izborima zaslužio poverenje 6,21 odsto glasačkog tela, što im je donelo 4 odbornička mesta. Kao "opozicionari" očekuje se da budu i odbornici sa liste "Vojvođanski front - Ujedinjeni za demokratsku Suboticu" koja broji tri imena.

Konstitutivna sednica Skupštine Subotice u petak

Odbornici sa liste SNS (31): Bogdan Laban, Stevan Bakić, Sergeja Ilić, Mitar Samardžić, Ljiljana Medaković, Gojko Radić, Aleksandar Grubor, Valentina Veleski, Veljko Vojnić, Jelena Vujović, Dragutin Soković, Nikola Milićević, Iva Vučinić, Bojan Šoralov, Sanja Milošev, Pero Šunjka, Marko Marić, Sanja Kojić, Dušan Stipanović, Anđelka Nađ Nemedi, Branislav Radević, Ileš Feher, Ljubica Oravec, Milan Mrvoš, Jadranka Gršić, Ivan Dulić, Robert Torma, Aleksandra Bukvić, Duško Petrović, Ljiljana Trikić i Srđan Marjanović.

Odbornici sa liste SVM (22): Balint Pastor, Imre Kern, Janoš Nagel, Ildiko Lovaš, Timea Horvat, Bojan Bagi, Đerđ Bucko, Gabor Agardi, Žužana Magoši, Erika Dorogi, Rudolf Ševenj, Atila Mesaroš, Gabor Kovač, Hargita Erči, Andrea Salai, Ištvan Dobo, Zoltan Kudlik, Roland Brezovski, Elvira Boroš, Edit Laslo, Henrik Der i Oto Odri.

Odbornici sa liste SPS (4): Nebojša Crnogorac, Bojan Ružić, Bojan Arsić i Nataša Dujić.

Odbornici sa liste PGS (4): Jene Maglai, Jelica Santrač, Miroslav Milojević i Ilona Husak Hof.

Odbornici sa liste "Vojvođanski front" (3): Tomislav Žigmanov, Robert Damjanović Čokić i Josipa Vojnić Tunić.

Odbornici sa liste SBB (2): Mirko Bajić i Dragan Kopunović.

Odbornik sa liste "Ruska stranka": Igor Petrov.

Gradonačelnik i članovi Gradskog veća biće tema prve sledeće Skupštine. Do izbora novog predsednika Skupštine grada, sednicu bi trebalo da vodi najstariji odbornik - Nikola Milićević, sa liste Srpske napredne stranke.

Konstitutivna sednica Skupštine Subotice u petak

Nikola Milićević, najstariji odbornik

Podsetimo, priliku da glasa na izborima pre nepuna dva meseca iskoristilo je 58.211 (45,28 odsto) građana sa prebivalištem u Subotici, od ukupno 128.566 upisanih birača.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 7277

Povezane vesti

Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.