Komentara: 2
Pregleda: 2698

Nova akademska godina

20.06.2012. u 23:17h
Izvor: RTV Yueco
Većinu brucoša na visokim ustanovama u Srbiji ove godine činiće generacija rođena 1993. godine. Iako je ova generacija manje brojnija nego prethodne, na fakultetima očekuju dovoljan broj studenata. Obrazovanje u Vojvodini odvija se u 9 visokih škola strukovnih studija, u gradovima kao što su Subotica, Novi Sad, Zrenjanin i drugi. Studenti osim državnih, imaju priliku da upišu i nešto manje od deset privatnih fakulteta, koji imaju, ili su u procesu dobijanja akreditacije.
Nova akademska godina

Fakultet sa najvećim brojem studenata u Subotici je Ekonomski fakultet. Prošle godine ovde je upisano 800 studenata, kako iz Subotice, tako i iz drugih krajeva Vojvodine i Srbije. Većina onih koji studira ovde kaže da su napravili pravi izbor kada su odlučili da upišu ovaj fakultet.

Ove godine Ekonomski fakultet za prvu godinu ima kvotu od 1060 slobodnih mesta u Subotici, Novom Sadu i Bujanovcu. Od toga njih 400 ima priliku da studira na budžetu, računajući Suboticu i Novi Sad, i još njih 70 u Bujanovcu. S obzirom na to da je generacija rođena 93. godine manje brojnija u odnosu na prošle generacije, na Ekonomksom fakultetu se nadaju da će ispiniti prošlogodišnju kvotu od 800 studenata. Za ovu godinu predviđeno je 8 smerova.

Osim državnih fakulteta, studenti su u mogućnosti da upišu i privatne fakultete, a jedan od njih je i Univerzitet Singidunum čiji se departman nalazi i u Subotici.

Zakonom o visokom obrazovanju AP Vojvodine propisano je da se nastava izvodi na srpskom jeziku, ali da se može realizovati i na jezicima nacionalnih manjina. Takođe, na nekim fakultetima organizovana je i nastava na engleskom jeziku, za strane studente. Obrazovanje se u Vojvodini odvija u 9 visokih škola strukovnih studija. Tri su u Novom Sadu, dve u Subotici, a po jedna u Zrenjaninu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu, odnosno tri visoke tehničke škole strukovnih studija, jedna visoka poslovna škola strukovnih studija, kao i pet visokih škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2698
Povezane teme

fakultet

upis na fakultet

subotica fakulteti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.