• Pregleda: 10743

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Dva puna autobusa, sa 116 migranata sa Bliskog istoka, pretežno iz Iraka, Sirije i Avganistana, potražilo je privremeni smeštaj u Prihvatnom centru nedaleko od prečistača otpadnih voda koji je pre par meseci adaptiran zahvaljujući sredstvima nemačke organizacije Arbeiter - Samariter - Bund (ASB).
Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Noćas nešto iza ponoći u Prihvatni centar u Subotici stigla su dva autobusa sa oko stotinak migranata i izbeglica. Kako saznajemo sa lica mesta migrante je dočekao Crveni krst koji im je pripremio hranu i tople napitke, a smešteni su u tople barake gde im je ponuđena medicinska pomoć. Migranti su uglavnom mlađe dobi, pretežno muškarci ali ima i dve porodice sa maloletnom decom.

Migranti, koji su pretežno izjavljivali da beže iz ratom zahvaćenih područja, doveženi su iz Preševa i Šida, gde zbog gužve nisu mogli da budu smešteni, a očekuje se da će tokom dana nastaviti svoj put. Cilj im je da se probiju na zapad, pre svega do Nemačke i Austrije.

Iako je talas migranata na severu Bačke poprilično usporen i značajno smanjen postojanje zimskog Prihvatnog centra već prvom prilikom pokazalo se kao pun pogodak, pogotovo za vreme zimskog perioda i temperature koja je noćas u našem gradu bila nekoliko stepeni ispod nule.

Novopridošle migrante jutros su obišli Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po rečima Vujadinovića ovaj Prihvatni centar pokazao se kao odlično rešenje jer se po prvi put sistematski kanališu izbeglice i raseljena lica pa se izbeglice više ne nalaze na više lokacija nego na jednoj na kojoj se evidentiraju, pruži im se neophodna medicinska pomoć i što je najvažnije borave na toplom, dobijaju neophodnu hranu i brigu tokom njihovog kratkog zadržavanja.

- Neki od njih su bili pogoršanog zdravstvenog stanja, jutros  smo tamo uputili ekipe Doma zdravlja i Crvenog krsta i svima će biti ukazana neophodna medicinska pomoć – istakao je Vujadinović. - O njihovom daljem kretanju odlučuje radna grupa Vlade Srbije i Komeserijat za izbeglice i migracije, ali pretpostavljamo da se neće dugo zadržavati, jer niko od njih ne želi da ostane u Subotici već što pre da dođe do granice i uđe u EU. Za sada nemamo najave da će dolaziti još ljudi, za ovu grupu nam je juče javljeno da budemo spremni i mi smo svoj zadatak ispunili, niko na minus deset nije ostao napolju. A ako bude i dalje bilo priliva ljudi, mi smo spremni da reagujemo.

Nešto posle 10 časova iz Crvenog krsta stigle su nove količine sveže hrane koja je odmah podeljena korisnicima Prihvatnog centra.

Za 12 časova zakazano je obraćanje predstavnika grada povodom trenutne situacije vezane za broj migranata pristiglih u Suboticu.

Prihvatni centar u Subotici otvoren je sredinom novembra i prvi put je u upotrebu stavljen noćas. Adaptaciju i opremanje je finansirala organizacija Arbeiter - Samariter - Bund (ASB). Površina objekta je 580 kvadrata, a može da primi oko 150 ljudi. Objekat je povezan na gasovodnu i kanalizacionu mrežu, ima upravnu zgradu gde su smešteni administracija i lekarski tim koji se brine o zdravlju migranata.

S obzirom da je objekat građen kao multifunkcionalan kada se završi migrantska kriza predviđeno je da se pretvori u edukativni, ili omladinski centar koji bi koristio Grad Subotica.

Za prihvat maloletnih lica renoviran je prostor i u Domu "Kolevka".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

32
Milan024 Odgovori
Počinje igranka....!!
Trol iz palićkog mulja Odgovori
Meanwhile in EU: Stiglo više od 10000 Subotičana u poslednje dve godine. ;)
N Odgovori
Otkuda sad to!
Sta su planovi sa njima?
Status?
Kuda su krenuli?
andrea Odgovori
Glasajte za Sns da ih još više bude i da nas terorišu kod njih je to normalno. trošite novce i pomagajte Subotičanma kojima je potrebno i dajte im hrane i otale potrebštine.
pth Odgovori
Makedonija je privremeno, na zahtev Slovenije, zatvorila granice pred migrantima. Vučić je gotovo istovremeno u Davosu izjavio, da će Srbija dozvoljavati ulaz samo onim migrantima, koji će azil zatražiti u Austriji ili Nemačkoj. Austrija je prezentovala svoj plan sa azilantima do 2019.-te! Saudijska Arabija puca po svim šavovima, Iran može postati svetska velesila. Predsedniéki iybori u Americi mogu dobiti iznenadni obrt, cena nafte na svetskom tržištu drastično pada.......... Mišljenja sam da je situacija veoma složena, svakako ne treba paničiti, ali ni servirati gluposti tipa - koju namenu će imati objekat koji trenutno služi za smeštaj izbeglica, kad nam, budimo iskreni, pravi problemi tek predstoje! Srećno gospodo političari i zasucite rukave!

http://derstandard.at/2000029410115/Asylgipfel-Obergrenze-bis-2019-fixiert-die-Umsetzung-ist-voellig-offen
salicamesta Odgovori
Voli se Ivanisevic slikati, a zasto niste objavili da je odmah nakon rukovanja, uzeo sredstvo za dezinfekciju i 'osvezio' svoje ručice?
ante Odgovori
koliko para dobijaju vucic I vulin .a I ostala bagra. njima su ovi migrant vazniji. od nas gradjana.imamo I mi sirotinju.
biba Odgovori
što noćas? "po ladu, da ga ne poznadu"!
šta se hoće sakriti?
Vesko Odgovori
Operativci na visini zadatka, samo nedostaje Vulin. Sigurno radi na povecanju penzija i plata,
kao i drugih sojalnih davanja, za nasu radnicku klasu i građanstvo.
Sima Odgovori
Dobrodosli!
Veteran Odgovori
Aman ljudi,ostavimo se više tih gluposti,zatvarajmo tu granicu,pa neće više to tolerisati ni zapad,vratiće ih nama,pa šta onda da mi činimo sa njima?!Šta sad ako zapad zatvori granice,kuda sa njima,i šta sa njima,vlada se jako igra sa poverenjem građana,dali vide,šta je i kakvo raspoloženje nemačkih građana,da se drma fotelja,A.Merkel,hoće li i naše vlasti da okuse taj kolač?
Milan024 Odgovori
Sve to "spakovati" sto pre, i pravac granica Rumunije !
Izgradjene objekte prepustiti sirotinji Subotice ,ljudima u stanju socijalne potrebe, a takvih u našem gradu ima par stotina !!!
antifašista Odgovori
Lepo ! Slikajte prihvatni centar i kada odu odavde, naročito WC ! Biće šta da se vidi na slikama...
Oko sokolovo Odgovori
A što stigoše "pod okriljem noći"? Zar nas nisu jednako tako bombardovali dva i po meseca? Zašto se sve "dobro" radi dok anđeli spavaju? Jer su tada đavoli budni?

Stigli noću, organizovano autobusom, na licu mesta za prihvat spreman Crveni krst, odmah ujutro ih obišla partiokratija... Kako to sve funkcioniše, kao švajcarski sat! A mi ostali, zar smo građani drugog reda u sopstvenoj državi?
Tajkun Odgovori
A gospoda potrcala da se slika...cccc.....
Institucija Odgovori
SNS praktikuje Americku demokratiju, shvatite to. Ovo nije dobro po nas
Damir Odgovori
Samo kada vam ovo smeta a ovi sto nam j...u m...r sa racunima u Toplani sto vam kradu iz budzeta to vam ne smeta!
tetka Odgovori
Интересантно! Нешто на сликама не видим децу, жене, старе и беспомоћне. Све момци у пуној снази. Јунаци који оставише породицу у мукама а они "у бољи живот" илииииии............. ко зна због чега долазе. А ми их наравно срдачно примамо. Надам се да око прихватног центра дежура милиција.
B. Odgovori
Danas oko 13h svakog su odneli. Ponovo prazno.
lakumity Odgovori
Kao što je neko napisao, sve funkcioniše kao švajcarski sat, jedino što za sopstvene građane niko nema osećaja.
Ekonomski genocid koji su pojedini tajkuni uradili sopstvenom narodu nikog iz fotelja ne dotiče.
Суботичанин Odgovori
Једна информација у овом тексту макар мени звучи помало чудно. Наиме " Migranti su uglavnom mlađe dobi, pretežno muškarci... " .
Да ли ови мушкарци млађе доби имају сестре, жене, мајке, баке, тетке итд ?
Кад повучем паралелу и сетим се наших избеглица које су 90-их долазиле са целом фамилијом, комшилуком будући да у ратом захваћеном подручју није био могућ живот ни под којим условима.
Овако се стиче утисак да из ратног подручја долазе само млађи мушкарци, а шта је са женском и старијом популацијом која је далеко угроженија од наведених !?
deda mraz Odgovori
@ Damir Bravo! U centar! Najbolji komentar.
zozimar Odgovori
teatar i ništa drugo ... samo skupe ulaznice...
nekom rat a nekom brat Odgovori
Ispadoše migranti dežurni krivci!Beže ljudi od rata, da spasu sebe i svoje porodice. Nisu nama oni krivi za ovaj 26-ogodišnji haos u državi!
srki Odgovori
zene decu i starije od 50 god. treba primiti ostali nazad neka brane svoju zemlju.Ko ce bolje da brani od neprijatelja njihovu zemlju mozda nasa deca? a oni ce na odmor u evropu na tudji racun.Narode ko je ovde lud mi ili oni?
punisher Odgovori
jeeeeeeee kakva izdaja! Sirotim Suboticanima nema nista a za ove ima sve. Pa kako?? Juce Vucic na sav glas hvalio Angelu koga ni svoj narod ne voli i za uzvrat ce nam uvaliti ove. Vucicu opet igras za pogresnu ekipu... ili ti svako moze uvaliti sta hoce
Saban Odgovori
Nosite bre ove nepismene parazite odavde! Sta traze oni tu u Evropi? Oni su svi potencijalni teroristi opasnost za sve nas!
xy Odgovori
Ne vidim ni jedno dete,ili ženu.
mile1 Odgovori
Тешко је дати једнодушну оцену о судбини ових људи са блиског истока. Да је трагедија пут у свет са децом и најлон кесом - јесте. Нити су та деца шта крива, нити њима има живота у онако разореној земљи. Међутим, ту долазимо до питања ко је разорио ту земљу Сирију? Па сами сиријци. Већ првог дана демонстрација њиховог "пролећа" 2011., су запаљене државне институције широм земље. Онда снаге реда одговоре без мере и осећаја, па настаје расуло, исламисти, плаћеници и нестаје једна уређена земља. Дакле, ови људи нису били у стању сачувати сопствену државу, своје градове и села, већ су их у налету верског и националног лудила порушили до темеља. Снимци дивљаштва из Сирије то најбоље показују. А дивљаштво углавном чине млади људи. Колико треба бити примитиван и глуп да тако развалиш сопствену државу и у крајњој линији, своје место за живот? А потом идеш у свет да те неко други издржава, храни и налази ти посао. Нажалост, овакав народ , који је уништио сопствену државу, не може бити користан грађанин нечије друге.

Као потврда: у граду Алепо се налазила најмодернија онколошка болница на блиском истоку. Побуњеници су је разорили са две аутобомбе, само зато што је имала стражу регуларне армије. Сличних примера има и за супротну страну, али много мање.
Sojic Odgovori
Smestite ih u gradsku kucu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.