Komentara: 32
Pregleda: 11696
Foto

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

21.01.2016. u 09:03h > 15:42
Izvor: Subotica.com
Dva puna autobusa, sa 116 migranata sa Bliskog istoka, pretežno iz Iraka, Sirije i Avganistana, potražilo je privremeni smeštaj u Prihvatnom centru nedaleko od prečistača otpadnih voda koji je pre par meseci adaptiran zahvaljujući sredstvima nemačke organizacije Arbeiter - Samariter - Bund (ASB).
Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Noćas nešto iza ponoći u Prihvatni centar u Subotici stigla su dva autobusa sa oko stotinak migranata i izbeglica. Kako saznajemo sa lica mesta migrante je dočekao Crveni krst koji im je pripremio hranu i tople napitke, a smešteni su u tople barake gde im je ponuđena medicinska pomoć. Migranti su uglavnom mlađe dobi, pretežno muškarci ali ima i dve porodice sa maloletnom decom.

Migranti, koji su pretežno izjavljivali da beže iz ratom zahvaćenih područja, doveženi su iz Preševa i Šida, gde zbog gužve nisu mogli da budu smešteni, a očekuje se da će tokom dana nastaviti svoj put. Cilj im je da se probiju na zapad, pre svega do Nemačke i Austrije.

Iako je talas migranata na severu Bačke poprilično usporen i značajno smanjen postojanje zimskog Prihvatnog centra već prvom prilikom pokazalo se kao pun pogodak, pogotovo za vreme zimskog perioda i temperature koja je noćas u našem gradu bila nekoliko stepeni ispod nule.

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Novopridošle migrante jutros su obišli Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po rečima Vujadinovića ovaj Prihvatni centar pokazao se kao odlično rešenje jer se po prvi put sistematski kanališu izbeglice i raseljena lica pa se izbeglice više ne nalaze na više lokacija nego na jednoj na kojoj se evidentiraju, pruži im se neophodna medicinska pomoć i što je najvažnije borave na toplom, dobijaju neophodnu hranu i brigu tokom njihovog kratkog zadržavanja.

- Neki od njih su bili pogoršanog zdravstvenog stanja, jutros  smo tamo uputili ekipe Doma zdravlja i Crvenog krsta i svima će biti ukazana neophodna medicinska pomoć – istakao je Vujadinović. - O njihovom daljem kretanju odlučuje radna grupa Vlade Srbije i Komeserijat za izbeglice i migracije, ali pretpostavljamo da se neće dugo zadržavati, jer niko od njih ne želi da ostane u Subotici već što pre da dođe do granice i uđe u EU. Za sada nemamo najave da će dolaziti još ljudi, za ovu grupu nam je juče javljeno da budemo spremni i mi smo svoj zadatak ispunili, niko na minus deset nije ostao napolju. A ako bude i dalje bilo priliva ljudi, mi smo spremni da reagujemo.

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Nešto posle 10 časova iz Crvenog krsta stigle su nove količine sveže hrane koja je odmah podeljena korisnicima Prihvatnog centra.

Za 12 časova zakazano je obraćanje predstavnika grada povodom trenutne situacije vezane za broj migranata pristiglih u Suboticu.

Prihvatni centar u Subotici otvoren je sredinom novembra i prvi put je u upotrebu stavljen noćas. Adaptaciju i opremanje je finansirala organizacija Arbeiter - Samariter - Bund (ASB). Površina objekta je 580 kvadrata, a može da primi oko 150 ljudi. Objekat je povezan na gasovodnu i kanalizacionu mrežu, ima upravnu zgradu gde su smešteni administracija i lekarski tim koji se brine o zdravlju migranata.

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

S obzirom da je objekat građen kao multifunkcionalan kada se završi migrantska kriza predviđeno je da se pretvori u edukativni, ili omladinski centar koji bi koristio Grad Subotica.

Za prihvat maloletnih lica renoviran je prostor i u Domu "Kolevka".

Noćas u Suboticu stiglo stotinak migranata

Izvor: Subotica.com
Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru Migranti u Prihvatnom centru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 32
Pregleda: 11696

Povezana vest

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

prihvatilište subotica

prihvatni centar

prihvatilište za migrante

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.