Komentara: 0
Pregleda: 3741

Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

25.09.2018. u 17:16h
Izvor: Subotica.com
Više od 180 učesnika podeliće sa sugrađanima u petak uveče svoje znanje iz različitih oblasti nauke u Evropskoj Noći istraživača, koja se po osmi put održava u našem gradu. Početak manifestacije, koja će se održati u Atrijumu hotela "Galleria", zakazan je za 16 časova, a trajaće sve do 22 časa.
Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

Ovogodišnja Noć istraživača održava se pod geslom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", a kao vodeća tema manifestacije istakla se međusobna povezanost nauka i njihovo preplitanje u svakodnevnom životu.

- Kao neko ko se dugo bavi naukom, počela sam da shvatam kako su problemi sa kojima se nauka suočava sve kompleksniji i sve manje imamo mogućnosti da u okviru jedne nauke rešimo i otklonimo postojeće probleme. Sve je više situacija u kojima nauka prelazi granice, te nastaju interdisciplinarni pristupi, zbog čega smo ove i naredne godine želeli da se posvetimo vezama i konekcijama u nauci - objasnila je prof. dr Tijana Prodanović, programski koordinator projekta, dodajući da se još jedna tema nametnula kao veoma značajna u ovoj godini. - Kako je 2018. proglašena za godinu Evropske kulturne baštine, želeli smo posebno da istaknemo važnost kulturnog nasleđa, zbog čega ćemo na ovogodišnjoj manifestaciji dosta pričati o kulturi, kako ona utiče na naše živote i neke od nauka.

Kompleksnošću teme ovogodišnje manifestacije, isprva su bili zatečeni i potencijalni učesnici, kaže dr Zlatko Čović, lokalni koordinator Noći istraživača, kojima je bilo nejasno kako da povežu više različitih nauka sa kulturom. Međutim, nakon nekoliko spontanih razgovora, počele su da se razvijaju kreativne ideje, koje su urodile plodom, budući da se ove godine prijavilo najviše učesnika do sada.

Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

- Imaćemo preko 180 učesnika, a osim škola, našem pozivu su se odazvale i kulturne ustanove, kao što je Gradski muzej Subotica, koji će otvoriti svoja vrata istraživačima, prikazati aktuelne postavke i organizovati zanimljive radionice. Na otvaranju će nastupiti orkestar OŠ "Sečenji Ištvan", koji će izvesti numere karakteristične za naše područje, dok će tokom trajanja manifestacije članovi OKUD "Mladost" predstavljati narodne nošnje našeg kraja. Tradicionalni učesnici, odnosno osnovne i srednje škole, kao i visokoobrazovne ustanove, predstaviće se raznovrsnim eksperimentima i mislim da će svi koji dođu biti oduševljeni i da će uvideti da se naukom vredi baviti - poručio je dr Čović. 

Noć istraživača je projekat koji je osmislila i pokrenula Evropska komisija 2005. godine, s ciljem da naučnu zajednicu predstavi široj javnosti, na zabavan i alternativan način. Našem gradu ovo će biti osmo učešće u projektu, a u petak uveče Noć istraživača biće obeležena u još 320 gradova širom Evrope.

- Cilj projekta je da dovedemo nauku i naučnike tamo gde se ljudi petkom uveče okupljaju, bilo da su to gradski trgovi ili tržni centri, čime se pokriva mnogo veća populacija i odziv građana je mnogo veći. Do sada se pokazalo da je to program koji je namenjen širokim masama, odnosno da ima sadržaja koji su namenjeni najmlađima, onima koji razmišljaju da započnu naučnu karijeru, kao i već formiranim naučnicima koje interesuje na čemu to njihove kolege trenutno rade i šta istražuju - istakao je Vladimir Todorović, koordinator projekta.

Noć istraživača u petak u Atrijumu hotela "Galleria"

Program Evropske Noći istraživača

Petak, 28. septembar

Atrijum hotela "Galleria" (od 16 do 22 časa)

SVEČANO OTVARANJE U 16 ČASOVA

Nastup ORKESTRA OŠ „SEČENJI IŠTVAN“ - Orkestar OŠ „Sečenji Ištvan“ čine učenici, nastavnici, roditelji učenika i prijatelji škole. Postoji već osam godina i broji oko 30 članova. U skorije vreme, orkestar je održao humanitarni koncert za dve svoje učenice i sakupio sredstva za pomoć, a nastupao je i na drugim humanitarnim koncertima i priredbama u zemlji i inostranstvu. Uz široki muzički repertoar koji uključuje interkulturalne muzičke obrasce, ali i klasičnu i modernu muziku, orkestar OŠ „Sečenji Ištvan“ razvija ideju u kojoj je škola obrazac uspešnog društvenog života u kojem svaki učenik stiče samopouzdanje, razvija kreativnost, odgovornost i timski duh uz radost muziciranja.

OKUD "MLADOST" - Tokom cele manifestacije, članovi OKUD „Mladost“ iz Subotice će predstavljati narodne nošnje našeg kraja.

UČITELJSKI FAKULTET NA MAĐARSKOM NASTAVNOM JEZIKU U SUBOTICI, UNIVERZITET U NOVOM SADU

  • Nauka „connect us“Voliš biologiju? Voliš hemiju? Voliš fiziku? Voliš biologiju, hemiju i i fiziku zajedno? Onda dođi i pogledaj našu radionicu. Saznaćeš zašto neće pući balon iznad plamena, saznaćeš da voda ključa i na drugoj temperaturi, ne samo na 100 stepeni, ali saznaćeš i to, zašto ne vidiš senku goreće sveće. Ove i još druge oglede smo vam pripremili. Dođite, obavite veoma interesantne i poučne oglede.
    Grupa studenata i profesori prof. dr Geza Cekuš, doc. dr Boršoš Eva i doc. dr Horak Rita.
  • Primena robota u nastaviRadionica se zasniva na primenu robota u obrazovanju, za realizaciju ključnih obrazovnih ciljeva. Pomoću robota je moguća motivacija i inspiracija učenika i razvijanje kompetencija, pre svega kod učenika nižih razreda. Grupa studenata i doc. dr Žolt Namestovski.

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA

  • Znanje povezujeTestiraj svoje znanje preko kompjuterskog programa i pokaži da zajedno sa znanjem možemo stići do zvezda. Grupa studenata i mentor prof. dr Zlatko Čović.

TEHNIČKA ŠKOLA „IVAN SARIĆ“

  • Puppet WarriorsVoliš izazove? Testiraj svoje veštine pomoću igrice Puppet Warriors. Učenici i profesor inormatike Hargita Šimon.

SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA

  • Uvek smo tu da priteknemo u pomoćPrikaz merenja krvnog pritiska, KPR lutka (prikaz reanimacije na lutki), upotreba AED-a (spoljašnjeg automatskog defibrilatora).
  • Prenos informacija od receptora do centra u mozguKako se na dati podražaj daje odgovor, kako se prenose i obrađuju podaci.
  • Zvučna stimulacijaKakav imamo osećaj zvuka pri različitim vrednostima frekvencije. Učenici i profesor Stojanka Bjeletić, diplomirani fizičar.
  • Kristalne čarolije: Vreo led, Srebrno i Saturnovo drvoStvaranje kristala leda koji greje. Kristalizacije iz rastvora soli srebra i soli olova. Učenici i profesor Jasna Bešlić.

GIMNAZIJA „KOSTOLANJI DEŽE“ ZA TALENTOVANE UČENIKE

  • Naša kulturaŽelimo prikazati našu kulturu, folklor, tradiciju i gastronomiju.
  • Hemijske vezeRaskidanje i nastajanje hemijskih veza. Učenici i Aniko Muhi, nastavnik hemije.

HEMIJSKO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA

  • Narodna tradicionalna hemija - Kako su naše bake pripremale meleme, lekove i razne đakonije. Učenici i profesori Kiss Ottilia, Perna Atilla i Fenyvesi Ibolya.
  • Nasledili smo i danas nosimoIgra asocijacije, pogađanje tradicionalnih tekstilnih motiva naroda iz naše okoline. Učenici i Ana Žigmanov Vuković, predsednik stručnog veća tekstilnog aktiva.
  • Tradicionalna hrana nas povezuje Izlоžba i prikaz tradicionalnih pekarskih proizvoda (hleb), peciva i kolača naroda iz naše okoline. Igra asocijacije – Učesnici će imati priliku da odrede sastav izloženih proizvoda na osnovu ukusa. Mikroskopiranje – preparati pekarskog kvasca. Učenici i nastavnici Mutabdžija Danijela, nastavnik stručnih predmeta, Bunford Zita, nastavnik stručnih predmeta i Sukola Geza, nastavnik biologije

GIMNAZIJA „SVETOZAR MARKOVIĆ“

  • Svi smo isti - DNK kod je univerzalan u celom živom svetu. Svaki čovek deli 99% DNK. Geni nas opisuju. Učenici i Elvira Đuraković, profesor biologije

OŠ „KIZUR IŠTVAN“

  • Bonboni naših bakaStari recept dobrih bonbona.
  • Pronađimo skrivenu energijuKako od vode dobiti svetlost.
  • Pomoćna šaka - Napravite sami pokretnu šaku od kartona. Učenici i nastavnik Gordana Matoš, master profesor fizike.
  • Saobraćaj povezujeInteresantni podaci i igrice o ulozi saobraćaja u povezivanju učesnika u jednu veliku globalnu zajednicu. Malo poznate činjenice, greške i propusti koji se javljaju kod učesnika u saobraćaju. Propraćeno modelom raskrsnice upravljane Arduino mikrokontrolerom. Učenici i nastavnik Ištvan Šooš, profesor razredne nastave.
  • Instrumenti i muzika su sve oko nasSve ono što nas okružuje je muzika koja čini naš svet lepšim i boljim. Svaki predmet može biti deo naše muzike, samo zavisi kako ga iskoristimo i kako gledamo na to. Svaki udar, svaki pljesak, svako zvono je upravo ono što može postati naša muzika. Učenici i nastavnik Natalija Lukić, master muzičke umetnosti.
  • Crveni kupus kao prirodni indikatorKako odrediti da li su supstance koje koristite u svakodnevnom životu kisele, bazne ili neutralne pomoću prirodnih kiselinsko-baznih supstanci: sok od crvenog kupusa, cvekle, višnje, borovnice ili nekog cveta.
  • „Domaći“ aparat za gašenje požaraKako napraviti aparat za gašenje požara od supstanci koje imate u kući. 
  • Penušavo osvežavajuće pićeKako napraviti domaći gazirani sok. Učenici i nastavnik Daniela Živanović, profesor hemije.

OŠ „IVAN GORAN KOVAČIĆ“ i OŠ „KIZUR IŠTVAN“

  • Roboti u svemiruRadionica je kooperacija između dve osnovne škole koje čine jednu ekipu za Lego First Ligu. Ova radionica povezuje dve škole i izvodi se na dve jezika, povezujući i jačajući lokalnu zajednicu. Posetioci će moći da se okušaju u programiranju robota pri izvršavanju misija u svemiru! Učenici i nastavnik Zoran Vujković, profesor tehničkog i informatičkog obrazovanja.

OŠ „IVAN GORAN KOVAČIĆ“

  • Matematički sat
  • Ljigavac
  • Magično mleko
  • Čoveče ne ljuti se
  • Optičke varke

Učenici i nastavnici Mirjana Miljković, Tereza Vojnić Kortmiš, Teodora Kabai i Angela Lunc, Nataša Mukić.

OŠ „IVAN MILUTINOVIĆ“

  • Mreža koja nas spaja - Izrada paukova od papira.
  • Prošlost u sadašnjosti - Izrada lutaka od kukuruzovine.
  • Nošnje u stilu današnjiceIzrada tradicionalne nošnje. Učenici i nastavnici Sanja Dulić, profesor razredne nastave i Dalia Čović Benko, profesor razredne nastave.

OŠ „MATKO VUKOVIĆ“ - Naučna sekcija

  • DNK kroz lupu hemičara i biologa
  • Izdvajanje DNK iz pljuvačke
  • Koktel očima hemičara i fizičara
  • Hemičarenje za najmlađe
  • Sinfonija vodenog metalofona duginih boja
  • Šetajuća voda
  • EKO – baterija

Učenici i nastavnici Ivana Minić, profesor hemije, Jelena Pisarov, master profesor fizike i informatike i Mladen Neorčić, master mikrobiologije.

OŠ „SEČENJI IŠTVAN“

  • Elektronske igreDruštvene igre zbližavaju razne ljude. Pored zabave podstiču i razmišljanje. Ove elektronske igre spadaju u kategoriju svetlosnih elektronskih kola i veoma spektakularno rade. Učenici i nastavnik Tibor Jesenski, profesor tehničkog obrazovanja.

INFOSTUD 3 doo

  • VremeplovUz pomoć savremenih informacionih tehnologija, upoznajte istorijske ličnosti rođene u Subotici, značajne kulturno istorijske građevine i šta su one predstavljale kroz vreme, kao i kako danas možemo napraviti posuđe, a kako se nekada pravilo. Tim i koordinator Andrijana Mazinjanin - Projekti i razvoj.

GRADSKI MUZEJ SUBOTICA, od 16 do 22 časa
Tokom trajanja manifestacije, Gradski muzej iz Subotice će otvoriti svoja vrata za istraživače. Istraživači će moći pogledati aktuelnu postavku Galerija Vojvođanskih Mađara 1830-1930, Oskar Vojnić 1864-1914, Umeće restauracije i Čudo Olaša: čipka.

  • Čudo Olaša: čipka (od 16 do 18 časova) - Radionica gde zainteresovani mogu tokom privremene izložbe videti tavankućanske slike od slame i isprobati izradu čipki.  Kolege iz Muzeja Čipke iz Kiškunhalaša.
  • Džinovi ledenog doba (od 18 do 19 časova) - Predstavljanje džinova ledenog doba, projekcija i upoznavanje sa arheološkim materijalom tog doba. Mihajlović Aniko, muzejski pedagog

*Svi sadržaji su besplatni

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3741

Povezana vest

Povezane teme

hotel galleria

noć istraživača

noć istraživača u subotici

zlatko čović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.