• Pregleda: 2328

Spoj nauke i kulture obeležio Evropsku noć istraživača

Uz zvuke čuvenih narodnih pesama, koje je izveo orkestar OŠ "Sečenji Ištvan", održana je još jedna Noć istraživača, koja je ove godine okupila rekordan broj učesnika osnovnih i srednjih škola, visokoobrazovnih i kulturnih ustanova.
Spoj nauke i kulture obeležio Evropsku noć istraživača

Eksperimente iz zanimljivog sveta biologije, hemije i fizike, robote u svemiru, te kako su naše bake pripremale tradicionalne meleme, lekove i razne đakonije, sve to su posetioci osme po redu Noći istraživača mogli da vide tokom popodneva i noći u Atriumu hotela "Galleria", ispunjenom do poslednjeg mesta. Nasledni materijal svih živih bića, predstavili su učenici Gimnazije "Svetozar Marković", koji su prisutnima demonstrirali kako mogu da izoluju DNK iz tri različita voća, odnosno jagode, banane i kivija.

- Odlučili da naša tema bude DNK, jer je ona univerzalni nasledni materijal svih živih bića, od kojeg zavisi kako ćemo da izgledamo, da se ponašamo i na koga ćemo da ličimo - rekla je Elvira Đuraković, profesorka biologije u Gimnaziji "Svetozar Marković". - Posetioci su mogli da vide kako se radi izolacija, da pogledaju DNK pod mikroskopom, a za one malo mlađe pripremili smo igrice u vezi sa sastavljanjem DNK, kako bi videli koliko je dugačka u hromozomu, i letke sa nekim zanimljivostima u vezi sa samom DNK, brojem hromozoma i osobinama koje nose.

Ono po čemu se ovogodišnja Noć istraživača razlikovala od svih prethodnih, jeste što je po prvi put povezala nauku i kulturu. Tako su prisutni mogli da se upoznaju sa radom Gradskog muzeja, čija su vrata bila "otvorena" u toku trajanja manifestacije, kao i da pogledaju nekoliko tradicionalnih narodnjih nošnji, koje su predstavili članovi OKUD "Mladost".

- Došli smo sa oko 20 vrsta narodnih nošnji, a to su naše nošnje iz Subotice, zatim bunjevačke, mađarske, šokačke, crnogorske, iz Pirota i Bosilegrada, a u toku večeri naši članovi su menjali nošnje, te su posetioci imati priliku da vide i neke nove - objasnila je Svetlana Caušević, direktorka OKUD "Mladost".

Da učesnicima nije bilo ni malo lako da spoje nauku i kulturu, potvrdio je dr Zlatko Čović, lokalni koordinator Noći istraživača, dodajući da su svi uložili veliki trud i tako uspešno odgovorili i ovogodišnjem izazovu.

- U početku su nastavnici i učenici imali nedoumice kako da povežu nauku i kulturu, ali su ubrzo uvideli da je u pitanju jedan interdisciplinarni pristup, koji odlikuje veliki broj nauka koje se međusobno prepliću. Mislim da su uradli zaista odličan posao i da su na pravi način pokazali našoj zajednici da se sa naukom uvek možemo baviti, što i jeste cilj ove manifestacije - naglasio je dr Čović.

Ovogodišnja Evropska noć istraživača, koja se održala pod geslom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", okupila je preko 180 učesnika osnovnih i srednjih škola, te visokoobrazovnih ustanova, a Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, istakla je da joj je posebno drago što su se manifestaciji priključile i kulturne ustanove.

- Kulture je bilo pre nas, a biće je i posle nas, zbog čega je izuzetno značajno da se deca upoznaju sa našom tradicijom, razmene sopstvena iskustva i prošire svoje znanje, kako iz nauke, tako i iz kulture, te da razviju pozitivan odnos prema ove dve oblasti - poručila je Aleksić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.