• Pregleda: 5016

Nije odobreno poskupljenje grejanja

Nije odobreno poskupljenje grejanja

Na predlog gradonačelnika Saše Vučinića, Gradsko veće odbilo je zahtev Upravnog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“ da fiksni deo cene grejanja na mesečnom nivou poveća za 5,8 odsto, a varijabilni za 15 odsto.

U obrazloženju „Toplane“ navodi se činjenica da su njihovi troškovi u značajnoj meri porasli, jer su gas i mazut, koje koriste kao energente, za minulih 12 meseci značajno poskupeli, te da je to razlog za korekciju cena.

- Tačno je da su energenti koje „Toplana“ koristi u svom radu poskupeli. Međutim, ovo preduzeće je minulih godina imalo značajne investicije koje su dovele do veće rentabilnosti i manjih gubitaka. S obzirom na nedavno iskazano pozitivno poslovanje i smanjene gubitke, mislim da Upravni odbor „Toplane“ ima prostora da svoj predlog koriguje i da poskupljenje bude u manjem procentu. Mora se voditi računa i o smanjenoj platežnoj moći građana – rekao je Vučinić.

Izvor: SuMedija

povezane teme

12
Nikola Odgovori
Konacno nesto da i za nas gradjane bude nesto povoljnije. Ako je ovo samo trik gradonacelnika onda sam suzdrzan, ali nadam se da nece biti, jer smo vec kritikovali toplanu u vezi toga mislim sa PRAVOM.
mima Odgovori
Pozdravljam odluku. Nadam se da nije predizborna.
Đorđe Stefanović Odgovori
Ma kakvo poskupljenje, gas u Nemačkoj 50% jeftiniji nego kod nas u Srbiji !!! Neka se Rikić i rukovođstvo malo primire do sledeće sezone !!!
Stanovnik i Korisnik Toplane Odgovori
Bravo, jer još da su nam poskupeli grejanje, mnogo bi bilo.
CIRINELA Odgovori
Najzad nešto razumno. Mislim da je i ova cene prevelika i da se treba udubiti u analizu poslovanja ovog preduzeća. I dalje je Toplana Subotica najskluplja u državi a to je poslediica toga što su im se nerazumni zahtevi u prošlosti udovoljavali bez ikakve provere i analize. No i ovo je nešto pozitivno.
ae Odgovori
bar jos uvek paze da kap ne prelije casu! toplana je i ovako bila ove godine najprofitabilnija od svih subotickih javnih preduzeca, cak su nedavno neku sicu kao vratilii i gradu. inace najbolje greju onaj dan je kad nam stigne racun pa provri krv od besa.
tb Odgovori
Ovo bi moglo da bude još jedno zamazivanje očiju u nizu, neće poskupeti sad ali od sledećeg meseca verovatno.
Nama samo treba odgovor na pitanje zašto je trenutna cena abnormalna, a eventualno poskupljenje je za rubliku bez komentara.Dodala bih samo da imamo alokatore i ne preporučujem ih nikom jer sedite u hladnom a ogrejete se kad vam stigne račun.
marica Odgovori
Imam utisak da ste svi vi, koji ovo komentarisete, procitali naslov ali ne i do kraja sta je Vucinic rekao. Odbijeno im je trazeno poskupljenje ali im je rekao da koriguju predlog i poskupe malo manje. Znaci da ce poskupljenja ipak biti, sto je krajnji bezobrazluk. U mnogim gradovima u Srbiji je poskupelo grejanje pa ni sa tom visom cenom nisu dostigli cenu u Subotici, a ovi nasi traze jos. Ibice im odobreno. Koga briga sto smo mi propistali od muke?
Morfi Odgovori
"Na predlog gradonačelnika Saše Vučinića"
C c c c c c, pa ovo nije bilo lepo, jedan glas minus!
clouseau Odgovori
@marica
Bravo, neko ipak cita i tekst ispod naslova :)
Zvončica Odgovori
Subotička toplana je jedina u Srbiji koja obračunava stanovništvu potrošnju toplotne energije po kalorimetrima, a ne samo po kvadraturi stana. Ustvari, primenjuje oba sistema, pa ko ima sreće da nema alokatore plaća za istu kvadraturu stana jeftinije grejanje. Taj fiksni deo u potrošnji je nenormalno veliki, što znači da mi koji plaćamo po kalorimetrima cenu, ne utičemo mnogo na istu jer imamo taj veliki fiksni deo. Ne postoji u Srbiji nijedna toplana gde vam se 80% računa ispostavlja u grejnoj sezoni. Mnoge toplane po Srbiji imaju problema sa naplatom, pa im država pokriva gubitke radi očuvanja socijalnog mira, dok je naša najprofitanilnije JP u celom gradu. Pozdravljam odluku gradonačelnika. Konačno da im neko stane na put.
Član51260 Odgovori
Pre otprilike sat vremena sam kontaktirao broj telefona u Toplani rezervisan za prijavu kvara i zatražio od radnika koji se javio sa one strane žice da mi kaže razlog što su radijatori drugu noć za redom gotovo skroz hladni. Objašnjenje je bilo više nego smešno, da se u podstanicama automatski reguliše temperatura vode koja će posle da se nađe u radijatorima u stanu, a s obzirom da je spoljna temperatura celih +6 stepeni C hladniji radijatori su potpuno normalna pojava. E, sad vidite: Spoljna temperatura je u ranijem periodu dostizala noćnih 15-tak stepeni, a automatski regulatori u podstanicama se nisu isključivali, nego smo morali da otvaramo prozore radi normalizacije temperature u prostorijama u kojima boravimo. Da ovo nije slučaj koji se događa samo u zgradi u kojoj živim ja potvrdili su mi i poznanici iz drugih delova grada (npr. Tokio).
Pitam se da nije za novonastali rad sistema u podstanicama krivo telo koje je odbilo da odobri poskupljenje Toplaninih usluga?! Ako je to odgovor nezadovoljstva Toplane, u najmanju ruku je to drskost i ne bi smeli da se zovu javnim servisom građana ovoga grada. U toku je i sezona gripa i Toplana ovakvim odnosom prema korisnicima usluga potpomažete širenju virusa gripa.
Pošto ovo nije prva neugodna situacija u koju Toplana dovodi građane ovog grada, treba se organizovati i zatražiti smenu čelnih i odgovornih ljudi u ovom Javnom preduzeću, a takođe i da se odlučimo za građansku neposlušnost i prestanemo da plaćamo račune koje nam isporučuju za "usluge" koje nam, navodno, pružaju.
Nadležne u Toplani pozivam da razmisle malo o ovoj poruci i da prihvate činjenicu da se oni nalaze ovde zbog građana ovog grada, a ne obratno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.