Komentara: 19
Pregleda: 4195

Nesuglasice oko gradskog budžeta za 2015. godinu

19.12.2014. u 10:41h
Izvor: Subotica.com
Iako je glavna tema jučerašnjeg javnog obraćanja bila proslava novogodišnje noći, gradonačelnik Jene Maglai nije mogao da izbegne neke političke i gradske teme koje su prilično sveže i polako se pojavljuju u javnosti, ali isti je uverio da su to uobičajnjene stvari i da svako radi svoj posao.
Nesuglasice oko gradskog budžeta za 2015. godinu

Pored najave novogodišnjeg programa novinare je interesovalo šta prvi čovek grada ima da kaže povodom optužbi LSV-a da se nad njima sprovodi politički revanšizam, ali i mnogo bitnije pitanje vezano za budžet i određene nesuglasice u vladajućoj koaliciji po nekim pitanjima.

Na prvu temu (LSV - politički revanšizam) odgovorio je da izrečene tvrdnje nisu istinite, već da je u pitanju samo zavođenje reda među korisnicima poslovnih prostora u vlasništvu grada. Više o ovome možete pročitati u povezanoj vesti.

Drugi deo ticao se usvajanja budžeta za 2015. godinu i određenih glasina da je došlo do izvesnih podela u koaliciji, što je nekako podgrejalo sumnje i nedolazak predsednika Skupštine grada (SNS) na jučerašnju "novogodišnju" konferenciju, iako je bio najavljen.

Gradonačelnik Maglai u izjavi za novinare konstatovao je da nije u pitanju ništa alarmantno, odnosno da se kod formiranja novog budžeta ovakve stvari uvek dešavaju, a pogotovo je teško ove godine jer po njegovim rečima nikad manje para, a nikad više zahteva.

- "I prošle godine smo imali napetu situaciju kada smo jedva usvojili budžet. Pred ovako važne odluke uvek izlaze iskrice, uvek je bilo da kada se dele pare tu su i interesi različiti, pa na neki način dolazi do određenih preplitanja i možda sukobljavanja oko nekih pitanja." - izjavio je Maglai i dodao da se nada da će ova pitanja sa koalicionim partnerima (SNS, SPS, DSHV i SBB) biti usaglašena i da će svi biti zadovoljni

Po rečima gradonačelnika pitanje budžeta ne bi trebalo da bude povod za koalicioni raskol i razilaženje, pogotovo što je većina najvažnijih stavki usaglašeno.

- "Para ima koliko ima. Nikada manje para i nikada više zahteva. Mora da se dođe do rešenja koje će dovesti do do racionalnog trošenja sredstava. Moramo da pokrijemo troškove prema materijalnim troškovima, prema platama, prema preuzetim obavezama i moramo ostaviti nešto malo za investicije. Mislim da smo blizu da se ovo pitanje reši konsenzusom." - zaključio je Maglai

Gradonačelnik je izjavio i da je većina stvari usaglašeno, pre svega one najbitnije vezane za socijalnu zaštitu, obrazovanje, kulturu, ali i apelovao na opreznost da se sa sredstvima raspolaže domaćinski kako ne bi dolazili u situaciju da, kako kaže, kao neke opštine u Srbiji imaju problem sa tekućom likvidnošću.

- "U Subotici smo uspeli sa sačuvamo finansijsku stabilnost budžeta, uredno isplaćujemo sve dospele obaveze, desi se ponekada da ne bude u roku, ali to opet zavisi od priliva u gradsku kasu - to nije  problem samo u našem gradu, isto se dešava i na pokrajinskom i na republičkom nivou" - istakao je Maglai

Pregovori oko budžeta su zvanično u toku, a da li će isti biti biti prezentovan pred skupštinske odbornike i stavljen na usvajanje videćemo na narednoj sednici koja je kako saznajemo trebalo biti održana u utorak, 23. decembra, ali da li će zbog ovih političkih "previranja" uopšte doći do nje - saznaćemo uskoro.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 4195

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

gradski budžet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.