Komentara: 16
Pregleda: 14838

Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

14.02.2015. u 00:46h
Izvor: Dnevnik Online
Manje je Albanaca s Kosova koji su pokušavali ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu u protekla dva dana. Državna granica sa srpske strane dodatno je pojačana, a u četvrtak uveče su stigli i policajci iz Nemačke s termovizijskim vozilima.
Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

Ukupno je stiglo 20 policajaca iz Nemačke, a naše žandarmerije koja dodatno pomaže policiji ima dovoljno, tvrde u Regionalnom centru Granične policije Subotica.

Migranti s Kosova u većini slučajeva pokušavaju da pređu u Mađarsku preko graničnog prelaza Kelebija, i dela auto-puta prema Horgošu kod Bačkih Vinograda. Sada oko 200 policajaca iz Srbije s kolegama čuva srpsko-mađarsku granicu dugu 170 kilometara.

- Kolege iz Nemačke su došle da nam svojim iskustvom i tehnikom pomognu u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice – kazao je zamenik načelnika Regionalnog centra Granične policije policijski savetnik Nenad Sekulić. – U zoni Regionalnog centra Granične policije situacija je slična: broj lica koja su sprečena u ilegalnom prelasku granice je ostao ista, dok je s mađarske strane, po našim saznanjima, taj broj znatno manji nego početkom februara. Na graničnom prelazu Kelebija prekjuče smo sprečili 20 lica da ilegalno pređu granicu. Kolege iz Nemačke su došle s termovizijskim vozilom, njihovim patrolnim kolima i kolima s kriminološkom tehnikom. Samo njihovo iskustvo nam je dovoljno.

Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

U Regionalnom centru Granične policije krajem prošle godine, tačnije, u novembru, primećen je povećan broj migranata s Kosova. Od tada do danas taj broj se utrostručio, tako da je samo prvih dana februara 2015. godine oko 1.000 Albanaca s Kosova i Metohije pokušavalo nelegalo da pređe granicu.

Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

Iseljavale su se cele porodice koje su krenule trbuhom za kruhom u nepoznato. Neki su znali gde idu, dok su drugi išli „na slepo”, samo sa željom da dođu do Mađarske. Iako je reč o ekomomskim migrantima, pojedini političari su počeli da spekulišu i o tome da iza tih iseljavanja stoje i određene kriminalne grupe, ali sve to ostalo samo kao čaršijska priča.

U ponedeljak su ministri polica Srbije, Mađarske, Nemačke i Austrije postigli dogovor o ulaganju zajedničkih napora da bi se sprečili ilegalni prelasci migranata. Iako je oko 5.000 Albanaca s Kosova, kako se procenjuje, ove godine prešlo ilegalno u Mađarsku, svega njih nekoliko je vraćeno Srbiji po Sporazumu o readmisiji. U Prekršajnom sudu kažu da su izricane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, uglavnom 5.000.

Kako sve to izgleda na graničnom području pogledajte na fotografijama u povezanom albumu.

Izvor: Dnevnik Online

Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama

Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama Nemački policajci pomažu u obezbeđivanju granice termovizijskim kamerama
Pogledaj ostale fotografije

Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija

Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija Direktori srpske i mađarske policije na graničnom prelazu Kelebija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 14838

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.