• Pregleda: 12740

Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

Manje je Albanaca s Kosova koji su pokušavali ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu u protekla dva dana. Državna granica sa srpske strane dodatno je pojačana, a u četvrtak uveče su stigli i policajci iz Nemačke s termovizijskim vozilima.
Nemačke termovizijske kamere love ilegalce

Ukupno je stiglo 20 policajaca iz Nemačke, a naše žandarmerije koja dodatno pomaže policiji ima dovoljno, tvrde u Regionalnom centru Granične policije Subotica.

Migranti s Kosova u većini slučajeva pokušavaju da pređu u Mađarsku preko graničnog prelaza Kelebija, i dela auto-puta prema Horgošu kod Bačkih Vinograda. Sada oko 200 policajaca iz Srbije s kolegama čuva srpsko-mađarsku granicu dugu 170 kilometara.

- Kolege iz Nemačke su došle da nam svojim iskustvom i tehnikom pomognu u sprečavanju ilegalnih prelazaka granice – kazao je zamenik načelnika Regionalnog centra Granične policije policijski savetnik Nenad Sekulić. – U zoni Regionalnog centra Granične policije situacija je slična: broj lica koja su sprečena u ilegalnom prelasku granice je ostao ista, dok je s mađarske strane, po našim saznanjima, taj broj znatno manji nego početkom februara. Na graničnom prelazu Kelebija prekjuče smo sprečili 20 lica da ilegalno pređu granicu. Kolege iz Nemačke su došle s termovizijskim vozilom, njihovim patrolnim kolima i kolima s kriminološkom tehnikom. Samo njihovo iskustvo nam je dovoljno.

U Regionalnom centru Granične policije krajem prošle godine, tačnije, u novembru, primećen je povećan broj migranata s Kosova. Od tada do danas taj broj se utrostručio, tako da je samo prvih dana februara 2015. godine oko 1.000 Albanaca s Kosova i Metohije pokušavalo nelegalo da pređe granicu.

Iseljavale su se cele porodice koje su krenule trbuhom za kruhom u nepoznato. Neki su znali gde idu, dok su drugi išli „na slepo”, samo sa željom da dođu do Mađarske. Iako je reč o ekomomskim migrantima, pojedini političari su počeli da spekulišu i o tome da iza tih iseljavanja stoje i određene kriminalne grupe, ali sve to ostalo samo kao čaršijska priča.

U ponedeljak su ministri polica Srbije, Mađarske, Nemačke i Austrije postigli dogovor o ulaganju zajedničkih napora da bi se sprečili ilegalni prelasci migranata. Iako je oko 5.000 Albanaca s Kosova, kako se procenjuje, ove godine prešlo ilegalno u Mađarsku, svega njih nekoliko je vraćeno Srbiji po Sporazumu o readmisiji. U Prekršajnom sudu kažu da su izricane kazne od 5.000 do 50.000 dinara, uglavnom 5.000.

Kako sve to izgleda na graničnom području pogledajte na fotografijama u povezanom albumu.

Izvor: Dnevnik Online

povezane teme

16
daki Odgovori
kako ce sverceri sad da svercuju robu iz madjarske haha
cule Odgovori
Ne razumem??
Do sada Arapi prelaze svakodnevno i to godinama i sada Albanci hoce i granice najednom pojacane??
Drugo pitanje je zasto Albanci sa Kosova toliko reklamiraju veliku Albaniju sa dronovima salju zastave na fudbalske terene a sada beze u EVROPU??
Zasto ne bezite u vasu Veliku Albaniju gde je Tirana tamo su vam braca
kukulele Odgovori
termo kamere da se bolje vide kao do sada su bili nevidljivi
Vesko Odgovori
Za mene je ovo dosta cudno, da strani policajci cuvaju granicu od nasih građana, a drzava
te policije je među prvima priznala njihovu drzavu, za koju mi smatramo da je deo Srbije.
Kad je vec tako, onda barem iskoristite njihovu termovizijsku kameru, da se vidi i proveri
kako su pojedini suboticani dosli do velikog bogatsva i na taj nacin pomognu nasim istraz-
nim organima, koji se odavno trude obrađujuci neke teske krivicne predmete.
ja Odgovori
NO ĆUTIMO???
joso Odgovori
te kamere su naštelovane da snime evriće kad ih neko trpa u džepove,dakle pažnja snima se
Nikola Odgovori
Nisu oni dosli nama da pomognu,nego stite svoju zadnjicu da im nebi svi ti ilegalci doslu na grbacu,nista oni ne rade slucajno ili jos vise iz ljubavi prema nama .
bona fide Odgovori
Na sve su ih Nemci nagovorili a sad kada hoce kod njih sad nam pomazu da ih hvatamo.
Stara becka skola.
Johnny Walker Odgovori
Eto ga, sada stvarno imam osećaj da se graničimo sa Nemačkom.
Nemci nam postale prve komšije.
Vitez Koja Odgovori
@cule
Pa šta će u Albaniji,kada će i oni uskoro da napustaju istu?Znaju oni dobro zašto beže,a zašto će i albanci iz Albanije uskoro da je napuštaju,dolazi do ispravljnja svih istoriskih nepravdi koje su činjene na štetu drugih,i otimane teritorije voljom drugih sila na štetu slabijih!Svi oni kako na KIM,tako i u Albaniji znaju da žive na tuđoj teritoriji,kao još neki u komšiluku,dolazi vreme ispravljnja istoriskih nepravdi!
fifi Odgovori
Objavljen je tekst da je tajnim dogovorom EU dogovoreno da preko 120.000 Albanaca udje u EU. I sta je sad kao cudno.. kad su se dogovorili?
Dosadne li teme...
Uvek u pravu Odgovori
Nije bitno koga nemci love nego je bitno da to rade opet u Srbiji kao i one njihove generacije od pre.
komsija Odgovori
vidi uniforme srpske policije, dotrajale i izlizane, a vidi gospodu nemacke policajce, sve novo i uredno kao manekeni!
fdjdjdu Odgovori
Uaaaaaaa
igi Odgovori
Drzava kojom vlada strana vojska, policija, Vlada, kojoj se ne znaju ni granice, ne postuje Ustav ne postoji. Tako da gradjani bi trebali da izbegnu placanje bilo kakvih poreza i haraca [*...*]
ikad Odgovori
daki (pre 2 dana i 15 sati)


Mislis da oni na granici cekaju albance?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.