Komentara: 27
Pregleda: 8314

Albanci sa Kosova beže u bolji život

09.02.2015. u 15:49h
Izvor: RTV Yueco
Mađarska policija juče je uhapsila 937 ilegalnih migranata u županiji Čongrad, od kojih je 880 sa Kosova, 41 lice iz Avganistana, osam iz Konga, šestoro iz Sirije i jedno lice iz Nigerije.
Albanci sa Kosova beže u bolji život

Albanci sa Kosova i Metohije u nadi da će se dokopati zemalja Evropske unije svakodnevno pokušavaju nelegalno da pređu u Mađarsku i to najčešće preko graničnih prelaza Kelebija i  Bački vinogradi-Ašothalom.

Patrola Granične policije, dok je bila naša ekipa sa njima,  uhvatila je oko dvadeset Albanaca sa Kosova koji su pokušali ilegalno da pređu srpsko-mađarsku granicu.

U razgovoru su nam rekli da odlaze sa Kosova jer žele bolji život. Nemaština je velika, nemaju posla, a ni novca. 44-četvorogodišnji Albanac pokušao je sa porodicom da ilegalno pređe granicu.

Albanci sa Kosova beže u bolji život

U Regionalnom centru Granične policije Subotica saznajemo da je od decembra prošle godine do danas zbog nelegalnog prelaska državne granice uhapšeno više od 2.000 stanovnika Kosova. Pokrenuto je 1.670 prekršajnih prijava i podneto 55 krivičnih prijava kroz koje je procesuirano 71 lice za krijumčarenje ljudi i oduzeto je 64 vozila.

Procenjuje se da je od decembra prošle godine sa Kosova otišlo na desetine hiljada ljudi. 

Stefanović: Na granici će dežurati i žandarmerija

Albanci sa Kosova beže u bolji život

Policija Srbije, Mađarske, Austrije i Nemačke postigle su danas dogovor o većoj saradnji kad je reč o sprečavanju ilegalne migracije, a ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je migrante sa Kosova i Metohije da ne prodaju svoju imovinu jer će njih 99 odsto biti vraćeno, prenosi Tanjug.

Stefanović je, posle sastanka sa direktorom Savezne policije Nemačke Diterom Romanom, direktorom policije Mađarske Karoljem Papom i delegacijom policije Austrije, rekao da će na srpsko-mađarskoj granici uskoro, pored regularne granične policije, dežurstvo početi i žandarmerija, ali i policija opšte nadležnosti. On je istakao da je sa kolegama iz Nemačke, Austrije i Mađarske dogovoreno da stručnjaci iz tih zemalja pomognu srpskoj i mađarskoj policiji u sprečavanju ilegalne migracije, kao i da za to obezbede tehnička sredstva, odnosno termovizijske kamere.Stefanović je naglasio da će biti pojačana saradnja i u oblasti kriminalističke policije kako bi se otkrili krijumčari.

On je dodao da su u 2014. godini otkrivene četiri grupe krijumčara koji su preko granice prebacili više od 40 osoba.Na pitanje sa kakvim dokumentima migranti prolaze kroz Srbiju, Stefanović je objasnio da, osim falsifikovanih dokumenata, migranti sa Kosova i Metohije poseduju i potvrde koje se dobijaju na administrativnoj liniji koje koriste do granice sa Mađarskom, posle čega, kako je naveo, vade falsifikovana dokumenta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 8314

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.