• Pregleda: 6440

Direktori srpske i mađarske policije o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice

Na graničnom prelazu Kelebija danas su se sastali Milorad Veljović, direktor policije, i Karolj Pap, direktor mađarske policije, koji su razgovarali o zajedničkim akcijama u suzbijanju ilegalnih prelazaka državne međe.
Direktori srpske i mađarske policije o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice

Iako je broj uhaćenih ilegalnih migranata ovih dana smanjen, pojačana bezbednost granice se nastavlja, na terenu je već 50 pripadnika Žandarmerije a sutra u pomoć dolazi i 20 pripadnika nemačke policije, opremljenih vozilima sa termovizijskim kamerama. U pomoć uskoro dolaze i austrijski policajci, koji će pojačati bezbednost granice sa Makedonijom.

- Veliki priliv ilegalnih migranata sa Kososva u protekla dva meseca nije samo problem Srbije i mađaraske, koje su tranzitne zemlje, već cele EU i zato ga treba zajednički rešavati - istakao je Milorad Veljović. - Oko 40% ilegalnih migranata čine deca,  a do pre dva meseca to su uglavnom bila lica koja nisu imala od čega da žive,  a sada je povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a ima i ih i visokoobrazovanih. Zbog toga moramo utvrditi i stvarne motive zbog kojih dolaze, sumnjamo da je ekonomski momenat presudan jer imaju unapred pripremljen novac za put i eventualne kazne.

Zbog sumnje da je dolazak Albanaca organizovan, policija je u saradnji sa turističkom inspekcijom zatvorila vilu „Lira“ na Paliću, gde su smeštani imigranti sa Kosova.

- Taj hotel ne ispunjava osnovne uslove za rad i sada je zatvoren, a sumnjamo da je imao i udela u organizovanju prelaska ilegalnih migranata. Podsećamo da smo prošle godine uhapsili članove četiri organizovane grupe za krijumčarenje ljudi i da ćemo sa tim aktivnostima i nastaviti - dodao je Veljović.  - Od 2009. do danas Srbioja je izdala je 60.000 putnih isprava Albancima sa Kosova i Metohije koji na to imaju pravo jer su državljani Srbije. Vize za ulazak u zemlje EU izdaju se u Prištini i činjenica je da su mnoge putne isprave falsifikovane.

Prema rečima Karolja Papa, u proteklom periodu registrovano je 23.200 ilegalnih migranata što po njegovoj oceni predstavlja ozbiljan teret za obe strane.

- U cilju sprečavanja ilegalnih migracija u Mađarskoj se otvaraju novi objekti za prihvat migranata. Većina njih traži azil, a tokom postupka pokušavaju da nastave put dalje ka drugim zemljama EU. Još uvek nemamo podataka koliko je državu košta njihov smeštaj i zdravstveno osiguranje -  objasnio je  Pap i dodao da je zbog toga policija Mađarske pojačala kontrolu na auto-putevima i železničkim stanicama, naseljenim mestima...

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Vesko Odgovori
Nesto tu nestima i nece valjati. Da li oni znaju nesto vise nego sto mi znamo. Uzbuna je
ocigledna, i sa jedne i sa druge strane. Dodatno pojacanje policije i zandarmerije, zatim
iz Mađarske, Austrije i Nemcke, kao da je Akaida. Pogotov cudno od zemelja koji su ih priznali.
outlaw Odgovori
Lepo lepo. A sta je sa [*...*] sto to ne zatvori policija i pohapsi organizatore u tom hotelu. Gazda [*...*] je glavni organizator.
SIPCI Odgovori
Smarate vec sa tim migrantima :P
sofi Odgovori
Da li je ta Lira vlasništvo čoveka koji vedri i oblači /ili je vedrio i oblačio/ turizmom u ovom gradu.
boa Odgovori
"vesko"

Sve je ok, zapadne zemlje su pretrpane azilantima iz SIrije, cele Afrike i Ukrajine gde je ratno stanje, najmanje im fale još ovi albanci sa "kosova" gde više nema rata, nema "ugnjetavanja" policije itd....inače su svi (Mađarska, Austrija i Nemačka) besni što albanci zloupotrebljavaju azil i govore kako će apsolutno svi biti vraćeni na "slobodno kosovo".
Jovo Odgovori
Resenje problema . POD HITNO uhapsiti , nacelnika nadleznih organa i njemu direktno potcinjenih.Kako je hotel koji ne ispunjava uslove radio do sad , kako???
unapređenje Odgovori
Čestitam Viliki na unapređenju. Pravi čovek na pravom mestu. Vreme mu je da bude direktor policije.
anonimus Odgovori
[*...*] pa on sve konce drz,i a policija se pravi luda. Znam da cete cenzurisati ime i ime njegovog hotela pa da pomognem ljudim o kome se radi, [*...*]
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.