• Pregleda: 1518

Nedelju dana vrhunskog međunarodnog teatra - Desiré 2018

Izvođenjem predstave "Hasanaginica" i performansa "Dark Union", sinoć je otvoren 10. Međunarodni i regionalni festival savremenog pozorišta "Desire Central Station 2018 - barbaricum". U narednih nedelju dana, publika će biti u prilici da pogleda 18 pozorišnih ostvarenja, ali i da uživa u bogatom pratećem progamu festivala.
Foto: Edvard Molnar
Nedelju dana vrhunskog međunarodnog teatra - Desiré 2018

Inspirisana dramom Ljubomira Simovića, a u režiji Andraša Urbana, predstava "Hasanaginica" u izvođenju Novosadskog pozorišta i gostujuće glumice Marte Beneš u glavnoj ulozi, donela je više od drevne priče o ljubavi, bolu i porodici. Ona je donela priču o ženama i borbi za ljudska prava.

- Ne znam koliko se razlikuju stari i savremeni problemi žena, ali pričanje o ženskim pravima je pričanje o ljudskim pravima i upravo time se bavi predstava "Hasanaginica", kroz nama dobro poznati balkanski milje. Ona otvara i zadire u probleme koji se kod nas podrazumevaju, koje uzimamo kao obrasce ponašanja i smatramo normalnim, ali kada se zapitamo vrlo brzo možemo da shvatimo da oni jesu tabu i da su to granice koje treba rušiti - objasnio je Andraš Urban, direktor festivala "Desire Central Station".

Marta Bereš u "Hasanaginici" (foto: Edvard Molnar)

Na ovogodišnjem festivalu, publika će biti u prilici da pogleda 18 predstava iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Francuske i Rusije, koje će se igrati na sceni Jadran, u Pozorištu "Kostolanji Deže", Dečjem pozorištu i Savremenoj galeriji. Festival donosi i bogat prateći program pod nazivom "Akademija Desire", koju čine razgovori sa umetnicima, predavanja, izložbe i projekcije filmova.

- Gost festivala biće Veronika Sabo, predstavnica jedinog feminističkog teatra iz Mađarske, a pored nje, razgovaraćemo i sa Jožefom Nađem, Istokom Kovačem, Lenkom Udovički i Rekom Sabo. Imaćemo i dve ekskluzivne projekcije filma, jedna je "Srbenka", dokumentarni film koji je nedavno imao premijeru u Beogradu, a drugi je film o nastupu grupe "Laibach" u Severnoj Koreji, sa čijim članovima ćemo takođe razgovarati, a njihov koncert zatvoriće ovogodišnji festival - rekao je Urban.

Ispunjeno gledalište na sceni "Jadran" (foto: Edvard Molnar)

Festival "Desire Central Station 2018 - barbaricum" trajaće do 1. decembra, a ulaznice za predstave možete rezervisati putem telefona 024/531-991 ili 064/235-4930, mejl adrese  ili lično na blagajni Pozorišta "Kostolanji Deže" (Trg žrtava fašizma 5).

Detaljan program možete pronaći u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.