Komentara: 0
Pregleda: 1471
Foto

Festival "Desire Central Station 2018" od 23. novembra do 1. decembra

13.11.2018. u 14:58h
Izvor: RTV Yueco
Jubilarni, 10. Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta "Desire Central Station 2018" počeće u petak, 23. novembra, i trajaće do subote, 1. decembra. Ove godine biće upriličeno 19 programa, a predstave će se igrati na četiri lokacije, odnosno na sceni Pozorišta "Kostolanji Deže", na sceni "Jadran", u Dečjem pozorištu i Savremenoj galeriji.
Festival "Desire Central Station 2018" od 23. novembra do 1. decembra

"Barbaricum" je podnaslov ovogodišnjeg festivala, a direktor Andraš Urban objašnjava da, iako predstave nisu birane po određenim podnaslovima, podnaslov može da posluži kao vizura preko koje je moguće tumačiti određeni niz predstava.

- Barbaricum je termin koji je nastao obeležavanjem prostora na kojem su živeli Varvari u odnosu na Rimsko carstvo, a u ovom slučaju termin nema istorijsko značenje, već ga možemo posmatrati i na taj način da Balkan i Istočna Evropa još uvek postoje kao Barbaricum, gledano iz aspekta moderne i zapadne civilizacije - objasnio je Urban.

Festival će otvoriti predstava "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta, koja je rađena po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Andraša Urbana. Ova predstava će biti izvedena u petak, 23. novembra, na sceni "Jadran" od 19 časova.

- Predstava se bavi tradicijom i zakonima, a u središte pažnje postavlja ženu, kroz čiju perspektivu i žrtvu se bavi određenim problemima i pokreće mnoga pitanja - rekao je Urban.

U okviru festivala biće upriličena i Desire akademija, u sklopu koje će se održavati radionice, predavanja, prezentacije i razgovori u prostorijama Savremene galerije. U toku je rezervacija i prodaja karata, koje se mogu preuzeti na blagajni pozorišta "Kostolanji Deže", a rezervacije je moguće izvršiti na brojeve telefona 024/531-991 i 064/2354930 ili putem mejla ticket@desirefestival.eu.

Program festivala "Desire Central Station 2018 - Barbaricum"

Petak, 23. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Novosadsko pozorište "HASANAGINICA", po drami Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana.
 • 21:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - EnKnapGroup (Ljubljana) "DARK UNION", po koreografiji Jožefa Nađa.

Subota, 24. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Kazalište Ulysses (Brioni) "BAKHE", po tekstu Euripida, u režiji Lenke Udovički.
 • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Porodica bistrih potoka (Brezovica) "INTIMA", u režiji Božidara Mandića.

Nedelja, 25. novembar

 • 17:00 Savremena galerija Subotica - MONTAЖ$TROJ (Zagreb) "KRLEЖA, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo", u režiji Zlatka Pakovića.
 • 19:00 Scena "Jadran" - Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana) "Lars fon Trir: IDIOTI", u režiji Nine Rajić Kranjac.
 • 21:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - Moment – Zavod EN-KNAP (Slovenija) "HERO 2.0 – The Show of All Shows", autori i izvođači Uroš Kaurin i Vito Vajs.

Ponedeljak, 26. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Satiričko kazalište Kerempuh (Zagreb) "Luiđi Pirandelo: ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA", u režiji Olivera Frljića.
 • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Via Negativa (Ljubljana) "365FALLS", u režiji Bojana Jablanoveca.

Utorak, 27. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Bosansko narodno pozorište Zenica i Kulturni centar Novi Pazar "BOJTE SE ALLAHA: SMISAO ŽIVOTA I SMRTI ĆAMILA SIJARIĆA", u režiji Zlatka Pakovića.
 • 21:00 Dečje pozorište Subotica - Metanoia Artopedia (Segedin) "LEDENE DOKTRINE – varijacije na temu nacističke retorike", u režiji Zoltana Peroviča.

Sreda, 28. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Compagnie Cécile Loyer (Francuska) "TRENUCI ODSUSTVA", po koreografiji Sesil Loje.
 • 20:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - Inženjerski teatar Ahe (Sankt Petersburg) "DIKTATURA".

Četvrtak, 29. novembar

 • 19:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Simptomi (Budimpešta) "SLATINSKI CVET – iliti euforija postojanja", u režiji Reke Sabo.
 • 21:00 Scena "Jadran" - Narodni teatar Bitola "NO(E)VA MAKEDONIJA", u režiji Kokana Mladenovića.

Petak, 30. novembar

 • 19:00 Scena "Jadran" - Narodni teatar Bitola "DOKTOR FAUST", po motivima Tragične istorije Doktora Fausta od Kistofera Marlova, u režiji Andraša Urbana.
 • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Veronika Sabo (Budimpešta) "QUEENDOM", u režiji Veronike Sabo.

Subota, 1. decembar

 • 19:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Simptomi (Budimpešta) "HORION – kontrakcije proširujućeg vremena", u režiji i po koreografiji Reke Sabo.
 • 21:00 Scena "Jadran" - LAIBACH (Ljubljana) koncert.

U Savremenoj galeriji Subotica - Desire akademija: razgovori, predavanja, prezentacije i radionica.

Izvor: RTV Yueco
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1471
Povezana vest
Povezane teme
andraš urban dečje pozorište predstave u subotici desire festival pozorište kostolanji deže scena jadran savremena galerija subotica desire central station
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.