Komentara: 0
Pregleda: 2157
Foto

Festival "Desire Central Station 2018" od 23. novembra do 1. decembra

13.11.2018. u 15:58h
Izvor: RTV Yueco
Jubilarni, 10. Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta "Desire Central Station 2018" počeće u petak, 23. novembra, i trajaće do subote, 1. decembra. Ove godine biće upriličeno 19 programa, a predstave će se igrati na četiri lokacije, odnosno na sceni Pozorišta "Kostolanji Deže", na sceni "Jadran", u Dečjem pozorištu i Savremenoj galeriji.
Festival "Desire Central Station 2018" od 23. novembra do 1. decembra

"Barbaricum" je podnaslov ovogodišnjeg festivala, a direktor Andraš Urban objašnjava da, iako predstave nisu birane po određenim podnaslovima, podnaslov može da posluži kao vizura preko koje je moguće tumačiti određeni niz predstava.

- Barbaricum je termin koji je nastao obeležavanjem prostora na kojem su živeli Varvari u odnosu na Rimsko carstvo, a u ovom slučaju termin nema istorijsko značenje, već ga možemo posmatrati i na taj način da Balkan i Istočna Evropa još uvek postoje kao Barbaricum, gledano iz aspekta moderne i zapadne civilizacije - objasnio je Urban.

Festival će otvoriti predstava "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta, koja je rađena po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Andraša Urbana. Ova predstava će biti izvedena u petak, 23. novembra, na sceni "Jadran" od 19 časova.

- Predstava se bavi tradicijom i zakonima, a u središte pažnje postavlja ženu, kroz čiju perspektivu i žrtvu se bavi određenim problemima i pokreće mnoga pitanja - rekao je Urban.

Festival "Desire Central Station 2018" od 23. novembra do 1. decembra

U okviru festivala biće upriličena i Desire akademija, u sklopu koje će se održavati radionice, predavanja, prezentacije i razgovori u prostorijama Savremene galerije. U toku je rezervacija i prodaja karata, koje se mogu preuzeti na blagajni pozorišta "Kostolanji Deže", a rezervacije je moguće izvršiti na brojeve telefona 024/531-991 i 064/2354930 ili putem mejla ticket@desirefestival.eu.

Program festivala "Desire Central Station 2018 - Barbaricum"

Petak, 23. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Novosadsko pozorište "HASANAGINICA", po drami Ljubomira Simovića, u režiji Andraša Urbana.
  • 21:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - EnKnapGroup (Ljubljana) "DARK UNION", po koreografiji Jožefa Nađa.

Subota, 24. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Kazalište Ulysses (Brioni) "BAKHE", po tekstu Euripida, u režiji Lenke Udovički.
  • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Porodica bistrih potoka (Brezovica) "INTIMA", u režiji Božidara Mandića.

Nedelja, 25. novembar

  • 17:00 Savremena galerija Subotica - MONTAЖ$TROJ (Zagreb) "KRLEЖA, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo", u režiji Zlatka Pakovića.
  • 19:00 Scena "Jadran" - Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana) "Lars fon Trir: IDIOTI", u režiji Nine Rajić Kranjac.
  • 21:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - Moment – Zavod EN-KNAP (Slovenija) "HERO 2.0 – The Show of All Shows", autori i izvođači Uroš Kaurin i Vito Vajs.

Ponedeljak, 26. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Satiričko kazalište Kerempuh (Zagreb) "Luiđi Pirandelo: ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA", u režiji Olivera Frljića.
  • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Via Negativa (Ljubljana) "365FALLS", u režiji Bojana Jablanoveca.

Utorak, 27. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Bosansko narodno pozorište Zenica i Kulturni centar Novi Pazar "BOJTE SE ALLAHA: SMISAO ŽIVOTA I SMRTI ĆAMILA SIJARIĆA", u režiji Zlatka Pakovića.
  • 21:00 Dečje pozorište Subotica - Metanoia Artopedia (Segedin) "LEDENE DOKTRINE – varijacije na temu nacističke retorike", u režiji Zoltana Peroviča.

Sreda, 28. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Compagnie Cécile Loyer (Francuska) "TRENUCI ODSUSTVA", po koreografiji Sesil Loje.
  • 20:30 Pozorište "Kostolanji Deže" - Inženjerski teatar Ahe (Sankt Petersburg) "DIKTATURA".

Četvrtak, 29. novembar

  • 19:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Simptomi (Budimpešta) "SLATINSKI CVET – iliti euforija postojanja", u režiji Reke Sabo.
  • 21:00 Scena "Jadran" - Narodni teatar Bitola "NO(E)VA MAKEDONIJA", u režiji Kokana Mladenovića.

Petak, 30. novembar

  • 19:00 Scena "Jadran" - Narodni teatar Bitola "DOKTOR FAUST", po motivima Tragične istorije Doktora Fausta od Kistofera Marlova, u režiji Andraša Urbana.
  • 21:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Veronika Sabo (Budimpešta) "QUEENDOM", u režiji Veronike Sabo.

Subota, 1. decembar

  • 19:00 Pozorište "Kostolanji Deže" - Simptomi (Budimpešta) "HORION – kontrakcije proširujućeg vremena", u režiji i po koreografiji Reke Sabo.
  • 21:00 Scena "Jadran" - LAIBACH (Ljubljana) koncert.

U Savremenoj galeriji Subotica - Desire akademija: razgovori, predavanja, prezentacije i radionica.

Izvor: RTV Yueco
Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala Najava "Desiré Central Station" festivala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2157

Povezana vest

Povezane teme

andraš urban

dečje pozorište

predstave u subotici

desire festival

pozorište kostolanji deže

scena jadran

savremena galerija subotica

desire central station

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.