Komentara: 29
Pregleda: 9709

Nebriga o kućnim ljubimcima

08.04.2014. u 17:23h
Izvor: Subotica.com
Da je pas čovekov najbolji prijatelj to se nebrojeno puta pokazalo, a da čovek može biti najgori neprijatelj psa moglo bi se reći da je ilustrovano kroz primer nebrige o nekoliko životinja koje su aktivisti organizacije "Anima" zatekli u vrlo lošem zdravstvenom stanju, pre svega neuhranjene i nezbrinute, ali u okviru stambenog prostora, uvezani lancima.
Nebriga o kućnim ljubimcima

"Anima Subotica" je organizacija koja se između ostalog bavi zaštitom prava životinja. Članovi ove organizacije su dugogodišnji aktivisti udruženja za zaštitu životinja "Alex". Priča o nebrigi o domaćim životinjama stiže iz našeg komšiluka, a žrtve nebrige su oni koji to nisu ni najmanje zaslužili.

Naime, po dojavi građana aktivisti Anime otišli su na adresu gde je jedna porodica u dvorištu držala tri izuzetno mršava psa, veoma lošeg zdravstvenog stanja i u veoma lošim uslovima.

Kako su konstatovali na licu mesta, psi između ostalog nisu imali ni hranu, a čak ni posude za vodu. Zgranuti onim što su videli pozvali su policiju i komunalnu policiju. Policijska patrola je, kako tvrde, vrlo brzo došla na lice mesta, dok je komunalna policija posle jedan i po čaš čekanja saopštila telefonskim putem da komunalna inspektorka neće izaći na lice mesta, a da se dežurni veterinarski inspektor ne javlja na telefon.

Nebriga o kućnim ljubimcima

fotografije: Facebook

Nebriga o kućnim ljubimcima

Nebriga o kućnim ljubimcima

Policija je izvršila uviđaj i fotografisala zatečeno stanje i tom prilikom službenici su rekli da će vlasnici pasa biti saslušani.

Aktivistkinje Anime su jednog psa hitno transportovale u veterinarsku stanicu, gde je kod psa konstatovana ekstremna neuhranjenost i hronična piroplazmoza. Po dijagnozi veterinara ovaj pas će morati svakodnevno na terapije kako bi se njegovo zdravstveno stanje popravilo.

Kada su se vratili na mesto gde se nalaze ostale životinje o kojima očigledno niko, barem ne adekvatno, ne brine, a nalaze se vezane u dvorištu, aktivistkinje su psima odnele džak hrane, za prvu ruku.

Nebriga o kućnim ljubimcima

Iz udruženja sa žaljenjem konstatuju da s obzirom da dežurni veterinarski inspektor nije našao za shodno da izađe na teren psi nisu oduzeti, ali će oni dati sve od sebe da psi budu pod kontrolom, da imaju dovoljno hrane i vode, kao i veterinarsku negu.

Sve više slučajeva trovanja pasa na teritoriji grada Subotice

Kako kažu u Animi svakodnevno im se javljaju sugrađani koji prijavljuju slučajeve trovanja pasa iz svih delova naše opštine, a u poslednje vreme su to Čantavir i Kelebija. Trovanje pasa je krivično delo karakterisano kao ubijanje i zlostavljanje zivotinja, iz člana 269 Krivičnog Zakona, za koji je predviđena kazna zatvora do 3 godine. Ovo krivično delo se prijavljuje policiji na telefon 192. Policija je u oabavezi da izađe na lice mesta, izvrši uviđaj, utvrdi činjenično stanje i ako se radi o trovanju podnese krivičnu prijavu protiv poznatih ili nepoznatih počinilaca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 9709

Povezane zviždaljke

Povezane teme

zlostavljanje životinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.