Komentara: 7
Pregleda: 1780

Ne palite vatru na otvorenom i prekontrolišite dimnjake - kazne su visoke, posledice mogu biti nenadoknadive

07.10.2023. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne spaljuju smeće i biljne ostatke, te podsećaju da se požari na otvorenom prostoru brzo šire, mogu zahvatiti velike površine i predstavljaju realnu opasnost po imovinu i život ljudi.
Ne palite vatru na otvorenom i prekontrolišite dimnjake - kazne su visoke, posledice mogu biti nenadoknadive

Iako je period visokih temperatura iza nas, u toku su sezonski baštenski i poljoprivredni radovi, pa iz Sektora za vanredne situacije apeluju na građane da ne spaljuju biljne ostatke, te najavljuju da će nadležne službe pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih pojedinaca koji ne poštuju zakonske odredbe.

Podsećam da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su novčane kazne, odsnosno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća fizička lica kazniće se iznosom od 10 hiljada dinara, a pravna od 300 hiljada do čak milion dinara  - podseća Goran Ljubisavljević, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici - Letos smo zbog požara intervenisali 277, od čega je čak 200 požara bilo na otvorenom prostoru.

Ne palite vatru na otvorenom i prekontrolišite dimnjake - kazne su visoke, posledice mogu biti nenadoknadiveU susret grejnoj sezoni, nadležni apeluju na građane da prekontrolišu dimovodne kanale i provere ispravnost ložišta.

- Građani treba da se obrate JKP "Dimničar" radi čišćenja dimnjaka. Prilikom izlaska na teren, dimničari će prekontrolisati dimnjak i ukoliko utvrde neke nepravilnosti obavestiće domaćine kako bi ih otklonili. Podsećam da ukoliko dođe do samozapaljenja dimnjaka, požar može da se proširi u tavanski prostor. Ti požari nisu tako burni u startu, tako da dolazi do laganog širenja. Prošle zime zbog požara u dimnjacima imali smo oko 50 intervencija - navodi Ljubisavljević.

Ne palite vatru na otvorenom i prekontrolišite dimnjake - kazne su visoke, posledice mogu biti nenadoknadiveIz Sektora za vanredne situacije dodaju da su neispravne ili preopterećene električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora najčešći uzroci požara u građevinskim objektima. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 1780

Povezana vest

Povezane teme

vatrogasci

goran ljubisavljević

sektor za vanredne situacije

vatrogasci spasioci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.