Komentara: 4
Pregleda: 3455

Predupredite izazivanje požara, reagujte hitro i odgovorno!

08.01.2024. u 10:03h
Izvor: MUP Srbije
Predupredite izazivanje požara, reagujte hitro i odgovorno!

Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da budu odgovorni kako prema sebi, tako i svojim porodicama i komšijama - da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju  uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela - navodi se u saopštenju MUP-a.

Takođe, MUP apeluje na građane da obrate pažnju i na mere bezbednosti tokom grejne sezone kao što su izbegavanje odlaganja pepela u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala, zatim ostavljanje električnih uređaja bez nadzora kada nema prisutni, a posebno da se ne ostavljaju mala deca bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo  ili električnu grejalicu,

U slučaju da primetite požar u građevinskim objektima odmah o tome treba obavestite vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i poslušate savete vatrogasaca - spasilaca.

Izvor: MUP Srbije
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3455

Povezane vesti

Povezane teme

grejna sezona

požar

vatrogasci

protivpožarna zaštita

gašenje požara

vatrogasci spasioci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.