Komentara: 25
Pregleda: 8034

Nastavak akcije suzbijanja komaraca u gradskim naseljima i na Paliću od ponedeljka

20.06.2019. u 11:56h > 13:09
Izvor: Subotica.com
Od ponedeljka, 24. juna, kreće novi tretman uništavanja komaraca na teritoriji Subotice i Palića.
Nastavak akcije suzbijanja komaraca u gradskim naseljima i na Paliću od ponedeljka

Prvo ovogodišnje tretiranje komaraca na teritoriji gradskih mesnih zajednica počelo je 11. juna. Višednevni period lepog vremena, odnosno povoljnih vremenskih prilika, iskorišćen je za tretiranje iz vazduha i sa zemlje.

Ova informacija je obradovala Subotičane, koji su se već izvesno vreme pitali kada će krenuti borba protiv ovih insekata. Međutim, za mnoge sreća nije dugo trajala, s obzirom na to da su posle nekoliko dana društvene mreže bile prepune komentara kako tretman nije efikasan, a bilo je i onih šaljivih, poput komentara da je sredstvo još više razljutilo komarce i diglo ih u vazduh u još većem broju.

Već duže vreme meštani i posetioci Palića žale se da je u kasnim poslepodnevnim časovima nepodnošljivo provoditi vreme napolju, da komaraca ima u tolikom broju da i domaće životinje negoduju, a njihovi vlasnici traže rešenja da ih zaštite.

- Voleo bih da znam šta se preduzima u borbi protiv komaraca i zbog čega je prošlo nedeljno tretiranje toliko neefikasno? Pored agonije koju nam donose, šire opasne bolesti kako za ljude tako i za životinje, naročito pse, pojedinac može učiniti malo u toj borbi gde je sam protiv milijardi krvopija, molim gradsku vlast da zaštiti svoje građane - apeluje sugrađanin Arsen Ćosić.

Nastavak akcije suzbijanja komaraca u gradskim naseljima i na Paliću od ponedeljka

Među nezadovoljnim građanima je i Stevan, koji poziva nadležne da obrazlože otkuda ovako loši rezultati prskanja komaraca, te savetuje da ako ne možemo kao grad sami da rešimo problem, da se konsultujemo sa onima koji imaju više uspeha sa tim.

- Nek izađe neko odgovoran za ovo i nek objasni ljudima šta se dešava ili nek menjaju otrov jer ovaj izgleda da ne deluje. Džaba mi komentarišemo neku vest i prepiremo se u komentarima, nema tu ništa od toga, želeli bismo da znakom koja je prava osobu koja će reći o čemu se radi i da li je možda ovaj problem nerešiv, ili da pređu kod nekih naših komšija (susednih država) pa da ih pitaju za savet kako oni rešavaju problematiku. - jasan je Stevan - Komarci su agresivni konstantno, ne samo u smiraj dana.

Pored toga da ih ima mnogo, neki sugrađani su se žalili i da je u pitanju vrsta koja nanosi nešto obimnije natekline, što je posebno izraženo na koži dece.

Nastavak akcije suzbijanja komaraca u gradskim naseljima i na Paliću od ponedeljka

Ove natekline znale su da se zadrže i po nekoliko dana, a pored standardne iritacije, uočljivo je i crvenilo u centralnom delu. Neki su pomoć potražili u farmaceutskim ustanovama, neki su pribegli "narodnim metodama", dok su mnogi prosto "istrpeli".

- Broj komaraca se povećao nakon prskanja, grizu preko celog dana, toliko jako ujedu da ne mogu da se ne primete, napadaju u hodu, neće da siđu sa čoveka! Ljudi moji, juče smo do prodavnice trčali jer nismo mogli da ih skinemo sa sebe. Deca su izujedana, otekla, izdeformisanih kapaka, čvorova na glavi, spojeni su im pregibi na rukama nogama, osuta, crvena, kao iz rata da su izašla! Isprobali smo tri vrste sprejeva protiv komaraca, ništa ne pomaže - očajan je Nebojša.

Kako ste vi rešavali ovaj problem, recite nam u komentarima.

Od 17. juna najavljen je nastavak akcije suzbijanja komaraca, ovaj put delovanjem sa zemlje po prigradskim naseljima, međutim, loše vremenske prilike nisu dozvolile realizaciju, pa se zbog ustanovljenog stanja u gradu suzbijanje komarca vraća u gradska naselja, kao i na Radanovac i Palić, te će nova serija krenuti od ponedeljka, 24. juna, a predviđeno je da traje do 7. jula.

Nastavak akcije suzbijanja komaraca u gradskim naseljima i na Paliću od ponedeljka

U ovom periodu biće obuhvaćena naselja Novo Selo, Gat, Ker, Mali Bajmok, Novi Grad, Kertvaroš, Željezničko Naselje, Mali Radanovac, Palić (urbani i turistički deo), Aleksandrovo, Radanovac, Peščara, Kelebija, Zorka, Makova Sedmica, Centar 1, Centar 2, Centar 3, Prozivka, Bajnat i Dudova Šuma.

Kao i ranijih godina, izdato je upozorenje za pčelare jer su preparati toksični za pčele, te se isti mole da svoje košnice zatvore ili uklone na udaljenost od najmanje pet kilometara od mesta na kojem se tretman sprovodi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 8034

Povezane vesti

Povezane teme

komarci u Subotici

komarci Subotica

zaprašivanje komaraca

suzbijanje komaraca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.